BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de slaapkamer van een huurder treffen we continue witte vetachtige stof aan. Wat kan dit zijn?

In de slaapkamer en badkamer van een huurder (man / vrouw rond de 75 jaar) treffen we continu een witte vetachtige stof aan. We hebben dit laten onderzoeken. Het laboratorium omschrijft dit als wit kristallijn poeder.

We hebben al diverse zaken uitgesloten. Het houdt geen verband met de mechanische ventilatie, geen vochtproblemen, geen afbrokkeling van schilderwerk, stucwerk of plafond, geen organische materialen, of levend organisme. Matrassen van het bed, en vloerbedekking zijn vervangen. Bewoner is uitermate netjes en schoon.

Het gaat om een appartement in een complex van 17 woningen. De woning ligt op de begane grond in het midden van het blok. Woning is gebouwd in 2002 en de huidige bewoner woont er al ruim 7 jaar. 12 maanden geleden is het probleem ontstaan en we kunnen niet achterhalen wat het is.

Wie heeft dit eerder bij de hand gehad en wat zou de oplossing kunnen zijn? Elke reactie is welkom.

Deze vraag is gesteld in onze BouwProfs Linkedin groep door Etienne van Bennekom, manager technische zaken bij Stichting Woontij.

Weergaven: 668

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Uitslag onderzoek: wit kristallijn poeder; dat is niet erg diepgaand onderzoek geweest ; kun je met een simpele veldmicroscoop al constateren.

Als het stucwerk betreft: Bij Technisch Bureau Afbouw in Den Haag, voorheen Bedrijfschap Afbouw, hebben ze daarvoor de expertise en ze werken tegen zeer concurrererende tarieven voor die bedrijfstak.

Normaal gesproken is een kristallijn poeder geen vetachtige stof, dus dit is enigszins tegenstrijdig. Van belang is om te weten of de witte vetachtige stof zich voordoet op alleen geschilderde onderdelen of op alle materialen. Bij het gebruik van bepaalde shampoos en/of badschuimen kunnen deze bij dampvorming/condensatie neerslaan op de ondergrond. Bij sommige verfmaterialen kan er een kristallijne reactie plaatsvinden tussen verf en shampoo. Als bekend is welke shampoos/badschuimen en welke verftypes er zijn gebruikt kan ik hier meer over zeggen. Het verschijnsel is dus in onze database bekend.

Ik begrijp dat het zich voordoet in slaapkamer en badkamer dus deze grenzen aan elkaar.

Vraag is eerst of er ook een douch bak is geplaatst die ook tegen een buitenmuur is geplaatst, of dat er een situatie is dat de vloer doorloopt naar buiten die daar dient als een afdak boven de ingang?

Het is dan mogelijk dat er een koudebrug is en dat wanneer wordt gedoucht water druppels op de onderkant van de douch bak zitten die vervolgens in de gevel trekken.

Met andere woorden de gevel is op een bepaald moment verzadigd van vocht hierdoor ontstaat er transport van salpeter.

Salpeter is hier denk ik het probleem dit is zeker iet wat vettig als je dit tussen duim en wijsvinger hebt en rond wrijft.

Door het vele aanwezige water wat e.v.t. in de muur kan dringen krijg je een transport van deze salpeter

in de steen of lijmblokken.

Dit wil dan vaak naar voren afdrogen omdat dit naar alle waarschijnlijkheid niet meer in de spouw binnenzijde kan doordat dit al volledig is gekristalliseerd (dit duurt vaak enige jaren) en zo zet het zich dan af aan de gevel zichtzijde.

Natuurlijk dient er eerst nog zorgvuldig onderzoek met e.v.t. meetapparatuur.

Als het de douch bak kan zijn is de oplossing simpel, maak ventilatie roosters aan beide zijde van de bak.

Hierdoor wordt de temperatuur onder de bak gelijk als in het vertrek en ventileert alles goed door.

Hoe RUIKT het? Is de stof te verwrijven tussen de vingers? Afspoelbaar zonder resten? (oplosbaar dus)? Wordt "vettig" hier gebruikt terwijl het eigenlijk "pasteus" moet zijn? Geeft de stof ook vet af op papier?  Kortom, zoals gewoonlijk: tell us more.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+