BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is de meest efficiente manier om een EPC van 0,4 te behalen?

Uit een recent onderzoek zijn de resultaten gepresenteerd waarmee op de meest efficiente manier een EPC van 0,4 behaald kan worden.

Het advies luidt:

  1. Rc waarden conform Bouwbesluit. vloer 3,5, gevel 4,5 en dak 6m2 K/W met zachte isolatie in verband met betere aansluiting ter plaatse van koudebruggen.
  2. Detailering conform SBR details 
  3. HR++ beglazing 
  4. HR 107 combi cv ketel met hoge temperatuur radiatoren 
  5. Ventilatie met natuurlijke toevoer en CO2 gestuurde mechanische afvoer 
  6. Een luchtdichtheid qv10 van 0,4 die goed realiseerbaar zou zijn 
  7. 4m2 PV panelen 

Bent jij overtuigd dat dit momenteel de meest efficiente manier is om een EPC=0,4 te behalen? Of zijn er andere opties denkbaar?

Deze vraag is gesteld door Hans van de Winkel in de BouwProfs Duurzaam Bouwen Linkedin groep.

Weergaven: 1641

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Andere opties zijn zeker denkbaar.

Maxxinno kan hierbij een zeer belangrijke bijdrage leveren met "Het nieuwe verwarmen". Inmiddels zijn we al weer 10 jaar actief marktleider met ons product. Steeds meer Installatie bedrijven en eindverbruikers weten ons te vinden en zijn zeer enthousiast. Dit laatste niet alleen over de kwaliteit, maar zeker ook over de flinke besparingen die worden behaald én het hoge comfort. Onder onze eindverbruikers bevinden zich o.a. Philips, Kruitvat, Rotterdam Airport en sinds kort ook Schiphol. Voor wat betreft de Overheid, daar staan we sinds een jaar als enige met ons systeem in de bestekken.

Al worden we sinds drie jaren (visueel) gekopieerd we zijn nog steeds niet geëvenaard. 

Binnen enkele weken introduceren we onze nieuwste telg, een Boiler op basis van HF. infrarood. Ook hiermee worden weer flinke energiebesparingen behaald. Het is nu mogelijk om de gaskraan dicht te draaien.

Wordt het niet eens tijd dat ook u "Out of the box" gaat denken? 

Een warme groet,

Maxxinno.nl

Beste Hans,

Er bestaan nog veel meer oplossingen om 0,4 of nog lager te halen.

Maar t.o.v. de maatregelen die jij noemt, zou ik altijd kiezen voor een laag temperatuursysteem met vloer- of wandverwarming. Een traditionele Hr ketel heeft een veel beter rendement bij lage temperaturen. Daarbij is het gebouw dan voorbereid op een eventuele warmtepomp.

Met vriendelijke groet, Joep Hermans

Met de resultaten van dat onderzoek ben ik het eens. Uiteraard zijn er meer opties, maar of dat de meeste wenselijke zijn voor de gebruiker/bewoner weet ik niet. Ben het ook eens met Joep: vloerverwarming moet je daar ook bij meenemen.

Heb de afgelopen maanden voor een aantal vrijstaande woningen de epc berekend. En dan merk je dat je een stap verder moet zetten, als gevolg van het verliesoppervlak rondom.

Voor die extra stap geloof ik in het terugwinnen (of zo je wilt hergebruiken) van warmte in de woning die al is opgewekt. Daarom pas ik bij voorkeur een douchepijpwtw toe plus een ventilatiewarmtepomp. Afhankelijk van de uitkomst zoek ik het laatste stukje in de pv-panelen: hoeveelheid, hellingshoek en oriëntatie.

Grote groet, Theo van den Berg

Ter verduidelijking; onze wijze van verwarmen is bedoeld als hoofdverwarming. Hierbij is geen aanvulling van andere warmtebronnen noodzakelijk. Het systeem verwarmt op basis van accumulatie, vloeren, wanden en overige fysieke lichamen. Deze worden verwarmd op een snelle, zeer aangename, en energiezuinige wijze.

Maxxinno.

In mijn optiek zou het goedkoper moeten zijn naar LTV te gaan via Vloerverwarming.
of nog betere innovatieve systemen eventueel gekoppeld met Infrarood verwarming voor ruimtes waar een hele beperkte warmte vraag is.
Hoge temperatuurverwarming staat in mijn visie haaks op de kennis die ik heb, en een beetje kennisverrijking zie ik graag tentoongesteld.

ik zou dus graag de argumentatie achter de hoge temperatuur verwarming zien.

misschien moet ik mijn visie bijstellen!

Het is natuurlijk prima om naar en getal te moeten rekenen die door de overheid is ingesteld.

Helaas zegt dit getal niets over welk comfort de opdrachtgever krijgt bij het behalen van de EPG 0,4.

Ook zegt dit getal niet veel over de juiste energiezuinigheidsmaatregelen in relatie met de investering. Tijdens het 'congres over energieneutraal ontwerpen en bouwen' in de jaarbeurs afgelopen 1 juni is er een nieuwe berekeningstool geïntroduceerd. (http://dnaindebouw.nl/markt-kan-deze-zomer-meebouwen-aan-nieuwe-nze...) Deze nieuwe onafhankelijke ontwerpberekening rekent gebouwprestaties integraal en exact op eenvoudige wijze door. De basis van de NZEB-tool is de bouwfysische berekening PHPP die al jarenlang wereldwijd wordt toegepast om energiezuinig te ontwerpen en bouwen. Bij gebruik van deze tool weet de opdrachtgever waar deze aan toe is en welke garanties er worden afgegeven.

Terugkomend op het comfort wil ik één voorbeeld geven.

De lage temperatuur vloerverwarming is een prima energiezuinig optie.

Maar dan altijd in combinatie met triple glas. Hierdoor wordt de koudeval bij het glas voorkomen en zorgt voor veel comfort bij de bewoners. De LTV heft de koudeval niet op bij toepassing HR++ glas. Natuurlijk altijd in combinatie met hoge isolatiewaarden, balansventilatie met WTW en luchtdicht bouwen. Het rekenmodel van Dantuma Wegkamp (https://dantumawegkamp.nl/expertise/economisch-naar-energie-nul) geeft aan dat dit de laagste woonlasten oplevert gerekend over 30 jaar. Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw. Doe u voordeel hiermee.

Ik ben het eens met Ietsen;

triple glas is de toekomst.

LTV ; prima

Balansventilatie......mmmm daar ben ik nog steeds niet blij mee.

en in de casus mis ik de verhouding/hoeveelheid glasoppervlakte; bijvoorbeeld in relatie tot het gebruiksoppervlak. Niet zo moeilijk om 0,4 te halen, met een minimum aan glas. Nee, verdiepingshoge puien is wat mijn opdrachtgevers vragen; licht, glas, haal buiten naar binnen !!

En kom dan nog maar eens om een EPC van 0,4...?

Recentelijk nog voor een gebouw met 9 appartementen naar een EPG van 0,4 gebracht.

Eerst natuurlijke toevoer- en mechanische afvoerventilatie met CO2 regeling meegenomen met HR++ glas en isolatie volgens bouwbesluit. Aangevuld met de 'sluitpost' PV-panelen 64m2. Toen balansventilatie met WTW en bleek de hoeveelheid PV-panelen op 32m2 uit te komen. Opvallend verschil. Het mooiste is om een balansventilatiesysteem met WTW volgens de passiefhuis normen te maken. Ook is er nu een systeem op de markt die voor ieder ventiel (aan- en afvoer) een eigen kunststof kanaal gebruikt. Hierdoor is de luchtsnelheid onder de 2,6 m/s en het geluid max. 25dB(A). Mijn vraag is dan ook aan de opdrachtegever: 'Wat wil je liever, een mooie keuken of een goed, energiezuinig en tochtvrij ventilatiesysteem'?.

Beste Ietsen, hoewel ik geen opdrachtgever ben, heb ik wel een sterk vermoeden wat het antwoord zal zijn: een mooie keuken. De meeste mensen zijn best bereid mee te denken over, en te investeren in energiezuinigheid van hun woning. Onder 2 voorwaarden: het moet niet veel kosten en ze moeten er geen omkijken naar hebben.

Ik geloof daarom in een hoogwaardig geïsoleerde schil (min. Rc=6) incl. triple-glas, LTV, natuurlijke toevoer/mechanische afvoer CO2-geregeld, hergebruiken van warmte zoals ik eerder in deze discussie noemde, en pv-panelen. En natuurlijk zorgvuldige uitvoering met qv10=0,4. 

En zolang er geen, door de bouwkolom en de overheid erkend alternatief is voor de bepaling van de energiezuinigheid van een woning, zullen we het met de huidige epc-methode moeten doen. Hoewel we weten dat het resultaat daarvan slechts een getal is waar bewonersgedrag niet in verrekend is etc. Als er een betere rekentool is, zoals jij noemt, dan meteen invoeren, stel ik voor.

Laten we tot die tijd onze energie steken in bewustwording over, en betrokkenheid bij energiezuinigheid bij onze opdrachtgevers en daarnaast slimme methoden bedenken om die energiezuinigheid te optimaliseren. Daarmee maken we zo'n rekentool op termijn overbodig.

Beste Sebastiaan, mijn reactie is wat laat door drukte, wanneer je met hoge temperatuur (?) het iHeatpanel bedoeld dan is het zeker de moeite waard om je door ons te laten informeren. Je zal dan zeker je visie moeten bijstellen.

Sebastiaan Netten zei:

In mijn optiek zou het goedkoper moeten zijn naar LTV te gaan via Vloerverwarming.
of nog betere innovatieve systemen eventueel gekoppeld met Infrarood verwarming voor ruimtes waar een hele beperkte warmte vraag is.
Hoge temperatuurverwarming staat in mijn visie haaks op de kennis die ik heb, en een beetje kennisverrijking zie ik graag tentoongesteld.

ik zou dus graag de argumentatie achter de hoge temperatuur verwarming zien.

misschien moet ik mijn visie bijstellen!

Beste Theo,

"natuurlijke toevoer/mechanische afvoer CO2-geregeld, ...,  en natuurlijk zorgvuldige uitvoering met qv10=0,4."

Ik vraag me af of de ventilatieroosters dan speciaal voor de blowerdoortest afgeplakt zijn? En daarna in onafgeplakte staat hun kierende en daarmee comfortverminderende werking kunnen uitvoeren. CO2-aangestuurd is weliswaar een mooie variatie, maar of het nu geregelde of handbediende roosters zijn; in een qv10-04 geteste, luchtdichte geachte woning vormen ze naar mijn mening een tochtende schandvlek op het energetische systeem. Ik ben het ook met Ietsen eens dat balansventilatie de oplossing is; zowel in energetisch als in comfortverhogend opzicht.

De RC-waarden volgens bouwbesluit zijn lijkt mij ook bepaald niet de meest efficiënte waarden: de optimale RC-waarden zijn in de passiefhuispraktijk allang vastgesteld en liggen ca. een factor 1,5 hoger dan het bouwbesluit aangeeft.

Een betere berekening dan de EPC is er reeds: zie daartoe ook Ietsen's bijdrage. 

Hans, mooi dat je deze discussie hebt geopend.

Groet, Jent

Bij renovatie maar ook bij nieuwbouw is het toepassen van IR panelen zeker goed te doen maar beter is een stap verder te gaan en het verbruik van gas totaal uit te sluiten. Het gaat om comfort, gezondheid, milieu en de portemonnee. Dus IR verwarming, zonneboilersysteem, w.t.w. systemen gekoppeld aan zonnepanelen.

Hier zijn meer aanbieders van in de markt die totaal oplossingen kunnen bieden.

Zie www.eco-concepts.eu

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+