BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke goedkopere alternatieven voor houtskeletbouw zijn er om een goed geïsoleerde gevel (RC>7) te bereiken?

Paul Meindersma is Projectleider ICT bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Velen wijzen mij erop dat het niet mogelijk is om zonder meerkosten ten opzichte van traditionele bouwwijzen een goed geïsoleerde gevel te bereiken, waarvan het grootste deel een bakstenen aanzicht moet krijgen. Ik denk aan een RC van 8 tot 10. Passiefbouw zou altijd 15-20% duurder zijn. Wie heeft er referenties van projecten waar het tegendeel bewezen is?

Weergaven: 6388

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wij hebben in Amsterdam een project in uitvoering 'stadstuin Overtoomseveld' binnen het concept Co-Green waarbij energieneutrale appartementen worden gerealiseerd zonder meerkosten tov een 'normale woning' Hier hebben we de Amsterdamse groene speld duurzaamheidsprijs mee gewonnen. Kijk op

http://www.kow.nl/?project=overtoomseveld-amsterdam

voor meer informatie. Of stuur me een mailtje dennishauer@kow.nl

Hallo Paul,

Alternatief is staalframebouw. Op onze website staan een aantal huizen die we hebben getekend en gebouwd in het staalframebouw concept. Isolatiewaarde begint bij een Rc van 8. De bouwkosten zijn aanzienlijk lager. 

Groetjes Randy Sint Nicolaas

www.bongersarchitecten.nl

In Eeersel hebben een van de meest duurzame gebouwen van Nederland gerealiseerd.

- BREEAM Outstanding

- Energieneutraal

- Passief gebouw

- Slim Bouwen certificaat

- Rc 7

Passiefbouw zonder extra kosten, maar door middel van innovatieve oplossingen zelfs goedkoper dan traditioneel. 

Voor meer informatie www.vencocampus.com

of www.3dplus1.nl of martin@3dplus1.nl

http://www.youtube.com/watch?v=6iXEfKa2VaQ 

Ook kan je gaan voor Steico http://www.steico.com/fileadmin/steico/content/pdf/Marketing/Nederl... Hier zijn wij momenteel ook mee bezig. 

Al naar www.GB4All.com gekeken ? Woningen vanaf € 62.000,- incl.btw in 1 maand gebouwd en energieproducerend. Gevels hebben een Rc van 7 en het dak een Rc van 10. Gevels kunnen desgewenst worden beplaat, gestuct of van metselwerk (strips) worden voorzien. Zowel appartement, rijwoning en vrijstaand.

Bijlagen:

Geachte heer Meindersma,

 

Het is niet mogelijk om een hoger Rc-waarde voor een lager prijs te krijgen t.o.v. een traditionele gevel. De kosten die worden bespaard in de genoemde voorbeelden doen ergens anders "zeer". De besparingen zitten straks in gebrek aan uitstraling van het materiaal, of in andere bouwdelen zoals lichtere fundering etc. Houd ook rekening met toekomstige onderhoudskosten. Heel zwart wit, vergelijk het met het zoeken naar een Ferrari voor de prijs van een Fiat. Het is voor mij logisch dat je meer betaald voor een Ferrari dan voor een Fiat. 

Kijk of de investering in een hogere Rc zich terugbetaald in exploitatiekosten, dan zul je zien dat je over een aantal jaren goedkoper uit bent met een hogere Rc.

 

 

Beste Paul,

 

Ik zou eens gaan informeren bij RC-panels te Vriezenveen. Zij bouwen al op deze manier en kunnen je veel info geven over het totaalplaatje, ook wat de kosten zijn dus tov traditioneel bouwen.

Het antwoord zit in de vraag begrepen. As de vraag op deze manier gesteld wordt, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Bij deze vraagstelling zou eerst gedefinieerd moeten worden wat de traditionele bouwwijzen kosten. Niet alleen per m2 gevel, maar ook rekening houdend met bijkomende kosten.

Een bakstenen gevel? Is dat een een tweede keus wergwerp steen van Euro 300,00 / 1.000 stuks, of de meest exclusieve steen van Euro 800,00 / 1.000 stuk. Dan mogelijk ook nog in een speciaal verband? Afwijkende afmetingen?

Nu zien allerlei personen de kans om een product te gaan promoten, wat iedereen natuurlijk geheel vrij staat. De vraag wordt er echter niet mee beantwoord. Eric Hogebrink geeft het meest reële antwoord.

Inderdaad, naast investeringskosten spelen ook exploitatielasten een rol. Als je beter isoleert dan kunnen deze meerkosten terug worden verdiend met lagere exploitatielasten. Dus op het eind is deze keuze goedkoper. Dat kan trouwens voor veel meer maatregelen gelden.

Voor mij is een dure Ferrari geen ideaal, maar een duurzame Tesla komt meer in de buurt.

Het investeren in het een betere isolatie levert naast een lagere energie rekening ook nog een hoger comfort op. Maw. 1+1= meer dan 2.

Daar maken wij met GB4All gebruik van.

De vraag is wel erg breed gesteld. Meer isolatie is meer materiaal en meer kosten. Daarnaast kun je kiezen of je bijvoorbeeld ecologisch of niet-ecologisch wil bouwen, dampopen of dampdicht enz.

De prijzen zijn vooral bepaald door de markt: bekend en veel gebruikt tegenover niet/minder bekend en minder gebruikt, oftewel goedkoper tegen duurder. En wat betreft het bakstenen uiterlijk: steenstrips zijn een optie, dan heb je keus uit allerlei bouwmethodieken waarop de steenstrips kunnen worden aangebracht.

Maar wellicht kun je een sommetje maken voor je opdrachtgever: nu wat meer uitgeven (bij de bouw) en later een heel stuk minder uitgeven (bij het gebruik).

Succes!

beste Paul,

een beetje een inkoppertje zou ik zeggen: het goede alternatief voor Houtskeletbouw is Staalframe. op www.bouwenmetstaalframe.nl of www.okhuis.nl kun je zien wat de eigenlijke verschillen zijn. zeker als het aankomt op constructieve zaken is staalframe beter inzetbaar, daarbij komt ook nog eens dat het beslist niet duurder is. beide systemen verhouden zich als broer en zus: het zijn beide hollewandsystemen, een voorwaarde voor efficient energiearm bouwen. 

 

 

In de discussie tot zover mis ik de milieucomponent. Sinds begin dit jaar moet bij een bouwaanvraag voor woning of kantoor verplicht een MPG-berekening worden meegeleverd. Als gebouwen richting energieneutraal gaan, dan wordt het materiaalgebonden energiegebruik een belangrijke factor om rekening mee te houden voor als men richting CO2-neutrale gebouwen wil gaan. Voor een integrale afweging moeten energie, milieu en levensduurkosten dus in samenhang worden beschouwd (los nog van andere aspecten die de kwaliteit van een gebouw beïnvloeden).

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+