BouwProfs

De bouw online verbonden.

Eerste zeer energiearme monumentale boerderij in Nederland opgeleverd dankzij WarmBouwen techniek.

Op 15 april aanstaande wordt de eerste zeer energiearme monumentale boerderij in Nederland opgeleverd. Deze boerderij komt tot stand dankzij de WarmBouwen techniek. Deze boerderij, De Grote Hoeve in Baak, is meteen het eerste project in Nederland waarbij onder particulier opdrachtgeverschap prestatiegericht is samengewerkt. Niet met een bestek, maar door gezamenlijke afspraken te maken over het te bereiken eindresultaat en het beschikbare budget. 

Hoe restaureer je een monumentale hallenhuisboerderij met elementen uit de 16e eeuw zodat het pand zeer energiezuinig wordt, waarbij wooncomfort gewaarborgd is én het karakter behouden blijft? Het antwoord is door middel van WarmBouwen. WarmBouwen is een techniek die volgens de initiatiefnemers breed inzetbaar is, vooral bij de aanpak van monumenten. Om het energieverbruik terug te dringen, lijkt isoleren al snel de meest voor de hand liggende oplossing. Bij monumentale panden is het isoleren van muren en daken moeilijk en vaak niet mogelijk, omdat de stenen muren geen spouw hebben. Bij het toepassen van isolatie aan de binnenkant liggen schimmel en houtrot op de loer. Ook een fraaie aansluiting op kozijnen en andere karakteristieke kenmerken is een belangrijk aandachtspunt. Het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van het gebouw zou het monumentale karakter van een pand aantasten. Door WarmBouwen toe te passen worden de buitenmuren op een constante temperatuur gebracht en gehouden door middel van al beschikbare en goedkope energie uit bodemwarmte of een andere hernieuwbare bron.

Hoe werkt WarmBouwen?

Bij WarmBouwen wordt een watervoerend leidingwerk aangebracht aan de binnenkant van de buitenmuur en in de wanden verwerkt. Dit leidingwerk van klimaatmatten houdt de buitenmuren permanent rond de 10 tot 12 graden Celsius. Zo kan de muur dampopen blijven en kan de woning vocht via de muren blijven afvoeren, terwijl het systeem voor een stabiel binnenklimaat zorgt. Door de lage temperatuur in het systeem is het mogelijk om warmte uit een hernieuwbare bron in te zetten, of met zeer lage energiekosten uit bodemopslag op te wekken. Om de verschillende ruimtes van de monumentale boerderij te verwarmen is vloerverwarming aangebracht. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een bodembron. Een warmtepomp brengt de aangevoerde warmte uit de bron op de gewenste temperatuur voor de vloeren. Een HR-ketel zorgt voor warm tapwater, en kan eventueel bijspringen bij extreem koud weer. In de toekomst wordt de monumentale boerderij verder verduurzaamd door het toepassen van zonnepanelen. Het strodak en de voegen zullen ook nog worden aangepakt.

Betrokken partijen Boerderij

Grote Hoeve is een project van familie van Basten Batenburg – Groenen en uitgevoerd door: Bouwbedrijf Lettink, Verhey Toldijk, KBnG, Intecad en EMD-monumentenzorg. Het project is ondersteund door het Kennispartnerprogramma van SBRCURnet.

Weergaven: 2662

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Martijn de Gier op 13 April 2016 op 11.08

Anja, het is dan ook niet de bedoeling om middels WarmBouwen te verwarmen. Het houdt de gevels boven dauwpunt. Met een beetje isolatie tussen de klimaatmatten en het interieur wordt die koudestraling voorkomen. En natuurlijk ook voorkomen dat (deels met fossiel energie opgewekte) warmte uit het interieur weglekt.

WarmBouwen werkt op deze manier als een zeer dunne en effectieve isolatielaag, die geen fossiele energie kost en veilig is voor constructies waar risico op inwendige condensatie bestaat bij conventionele isolatie aan de binnenzijde. Bijvoorbeeld daar waar (houten of stalen) balken in steens muren opliggen.

Reactie van Anja Beyer op 8 April 2016 op 12.00

Bedankt voor deze interessante artikel. "Warm bouwen" lijkt me een interessante methode gezien dat veel isolatiemethodes niet duurzaam zijn, omdat ze tijdens hun levensduur niet de hoeveelheid energie besparen die nodig was om ze te produceren. Er is één punt waarover ik twijfel bij de lage temperatuur met die de wanden worden opgewarmd: Is het wel comfortabel, voel je daar geen koudestraling? Het zou fijn zijn als het mogelijk was om daar over ervaringen te berichten.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+