BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gemeente speelt cruciale rol in het aanjagen van succesvolle transformatie van leegstaande gebouwen.

Leegstand is een fenomeen waar veel gemeenten mee te maken hebben. Zo ook de gemeente Almere. De stad staat met 30% leegstand op een niet benijdenswaardige plaats 4 van alle Nederlandse gemeenten. In de strijd tegen deze leegstand daagt de gemeente Almere eigenaren van leegstaande gebouwen nu uit hun panden in gebieden zoals het stadshart en de centra van Almere Haven, Buiten en Poort, te transformeren naar kleine appartementen.

Aanjaagteam Transformatie

Almere kent veel leegstand in bedrijfsvastgoed terwijl er tegelijkertijd een groeiend tekort aan woonruimte is voor niet-gezins-huishoudens. Daarom heeft het gemeentebestuur van Almere het Aanjaagteam Transformatie van Almere in het leven geroepen. De gemeente roept eigenaren van leegstaand vastgoed op in gesprek te gaan met dit team. Het Aanjaagteam Transformatie helpt deze eigenaren met het inzichtelijk maken van de mogelijkheden inzake technische en financiële mogelijkheden via Quickscans. Ook zorgt het team voor duidelijke gemeentelijke procedures en heeft het bevordering van gebiedsgerichte samenwerking hoog in het vaandel staan.

Onder betrokkenen wordt inmiddels voorzichtig positief gereageerd op deze proactieve houding van de gemeente Almere. Interieur designer Aletta Zeeman kijkt graag naar de mogelijkheden van een leegstaand pand. "Van elk gebouw is wel iets leuks maar vooral ook functioneel te maken. Maar zolang leegstand meer oplevert zal er weinig gebeuren. Het probleem heeft niets te maken met mogelijkheden of een zo kaal of maatschappelijk aspect maar meer met de vraag wat het meeste oplevert onder de streep."

Omdenken is nodig bij transformatie gebouwen

Ook directeur van Ingenieursbureau Multical Machiel Kuijt vindt het fijn dat de gemeente Almere zich zo proactief opstelt. Kuijt: "Uiteraard hebben zij belang bij deze transformatie, maar met het gezamenlijk onze zorg uitspreken over de leegstand alleen komen we er niet." Kuijt is benieuwd in hoeverre het Aanjaagteam en de vastgoedeigenaren bereid zijn om van de gebaande paden af te wijken. "Het 'Omdenken' zal nodig zijn om dergelijke transformaties financieel 'dichtgetimmerd' te krijgen. Zou een kostendeskundige met een brede blik wellicht uitkomst kunnen bieden?" vraagt Kuijt zich af.

Theodoor Höngens is directeur van raadgevend ingenieursbureau M+P. Hij ziet naast het Aanjaagteam ook een rol weggelegd voor architecten en adviseurs. "Niet alleen zo'n Aanjaagteam kan transformatiemogelijkheden snel in beeld krijgen. Ook vanuit de architecten en adviseurs zijn er vaak verschillende combinaties die snel kunnen schakelen. Deze partijen hebben ook meestal de juiste kennis en creativiteit in huis om een goed inzicht te kunnen geven in de mogelijkheden en onmogelijkheden" aldus Höngens."Naast de begeleiding van een transformatie op het spreekwoordelijke bierviltje kunnen deze partijen ook met een idee tot de in gebruik name van het functioneel en comfortabel gebouw komen."

Proactieve houding gemeente cruciaal bij transformatie

Volgens senior consultant Ernst Vuyk is een actieve houding van de gemeente een cruciale factor om gebouw transformatie succes van de grond te krijgen. Als lichtend voorbeeld noemt Vuyk de gemeente Nieuwegein. "Al lang geleden zag deze gemeente de uitdaging van leegstand op zich af komen en heeft een bijzonder proactieve houding aangenomen. Die productiviteit werkte aanstekelijk, de provincie Utrecht heeft, in aanvulling hierop, beleid en uitvoering georganiseerd. Mede ook vanwege de concurrentie tussen gemeenten onderling en een bovenregionale aanpak van de kantorenleegstand."

Almere kent inmiddels een aantal voorbeelden van een succesvolle herbestemming. Zo werd een voormalig snookercentrum gestript en getransformeerd naar appartementen voor cliënten van Kwintes. In deze hostel krijgen mensen met een psychische kwetsbaarheid en een verslaving intensieve begeleiding door Kwintes in een stabiele, veilige en rustige omgeving.

Hoe kijk jij aan tegen de bemoeienis van de gemeente Almere om leegstand tegen te gaan? Geef je reactie en volg de discussie ook in onze Linkedin groep Herbestemmen van leegstaand vastgoed.

Weergaven: 305

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zolang leegstand meer oplevert zal er weinig gebeuren. Hoezo levert dit geld op?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+