BouwProfs

De bouw online verbonden.

na 40 jaar toch omslag energiezuinig ( of beter) bouwen?

Gaan we het nu serieus opnieuw proberen? Na 40 jaar toch een omslag?

Bijna 40 jaar geleden ( begin jaren 70) waren er al diverse projecten die hun tijd ver vooruit waren. In deze jaren waren er ouderen, maar ook jongeren die nu naam hebben gemaakt ( ik noem hierbij bijvoorbeeld architect Hans Hammink en de groep van 20 enthousiaste mensen die in het project Almere Buiten hun idee mochten verwezenlijken.)

Ook ikzelf was hierbij betrokken, hoofdzakelijk als sponsor, maar ook geïnteresseerd als bouwleider binnen een bedrijf dat toen hout-skelet systeem woningen importeerde. Deze woningen hadden toen, in 1972, al een 10 cm. luchtdichte PS isolatie in de buitenwanden, dubbel glas in de ramen ( ook bovenverdieping !) , ramen/deuren met een drievoudige sponning , meerpunt-sluiting en rubberdichtingen, en werden fabrieksmatig tot afmetingen van 13 meter lang en 2,50 meter hoog geproduceerd. In Nederland was dit ongekend, in Zuid-Duitsland in de Alpen eigenlijk al standaard!!!

De technische specificaties logen er niet om en buiten de bovengenoemde maatvoering en isolatie waren er ook nog een aantal andere voordelen waarvan hier een korte samenvatting:

• Ramen en deuren buitengevel al in de fabriek gemonteerd, inclusief dubbel-glas.
• Elektroleidingen en holle-wanddozen idem ( fa. ATTEMA weet zich ongetwijfeld de bijna rechtzaak tegen PLEM/Gemeente Heerlen nog wel te herinneren! Zij waren de eersten die met deze inbouwdozen op de nederlandse markt kwamen.)
• Sparingen in buiten en tussenwanden voor gas en water leidingen.
• Buitengevel volledig afgewerkt met sierpleisterlaag.
• Binnenwanden zo ver mogelijk afgewerkt met een gipsplaat, bevestigd op een onderliggende VG100 plaat ( gas-vrij, hoge sterkte, vochtbestendig, brandvertragend)
• Maximaal 4 woonlagen in systeem zelf, maximale wandlengte aan 1 stuk 13 meter.
• Bouw wordt droog opgeleverd, geen bouwvocht.
• Door weer en winddicht zijn geen bouwonderbreking in de winter, en met het kleinste warmtekanon al een zeer aangename temperatuur in de hele bouw.

Door deze constructie was de bouwperiode, voor een particuliere bouw destijds tussen 18 en 24 maanden gemiddeld, terug te brengen tot ongeveer 7 weken ( de snelste die gebouwd is had een bouwtijd van 4 weken vanaf het moment dat de fundatie klaar was tot het moment dat de bewoners introkken!)

Er waren ook nadelen, althans voor de bouwers:

1) Kopers moesten hun idee van “ een houten huisje, dus goedkoper” laten varen en accepteren dat de bouwkosten ongeveer gelijk waren aan de traditionele bouwwijze. De winst zat in de veel kortere bouwperiode en de veel drogere woning die werd opgeleverd en kon oplopen tot 10 % van de stichtingskosten!
2) Verzekering-maatschappijen moesten af van het idee dat een dergelijk huis vaker afbrand of brandschade oploopt als een gewoon huis. Inmiddels is wel bewezen dat dit dus niet het geval is.
2) Iedere aanvraag voor gas, water en elektro moest met dreigementen gedaan worden: de betrokken instanties weigerden domweg de aanvraag in behandeling te nemen “ omdat er nu nog niets stond, dus het was onmogelijk dat over 8 weken een bewoner stroom, water en gas nodig had!! “.
3) Diverse elektro-installaties werden afgewezen bij de keuring omdat er zogenaamd geen juiste inbouwdozen werden gebruikt ( deze waren wel in 1971 al goedgekeurd en werden door Attema verkocht, maar bijna niemand kende ze ). Gevolg: continu discussie en bijna-rechtzaken.
4) Met regelmaat moest er in nieuwbouw wijken met noodoplossingen gewerkt worden: energiebedrijven, riolering, gasbedrijven en alle andere nutsvoorzieningen rekenden met bouwtijden van 18 maanden minimaal. Ze waren compleet verrast als er na de verlening van een bouwvergunning 8 weken later een complete kant en klare en bewoonde woning stond.

Wij leverden de systeembouw in 2 uitvoeringen, t.w. één die volledig was afgewerkt aan de buitenzijde, en één die geschikt was om na het opzetten ( soms woonden de mensen er al maanden in maar door weersomstandigheden kon niet gemetseld worden) te voorzien van een voorzetwand in de vorm van vliesgevel, rabatdelen, metselwerk e.d.
Nu, na 40 jaar staan de woningen nog steeds overeind en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen, maar ver er van af zijn ze niet!
Zeker de woningen die voorzien zijn van extra spouw en metselwerk, zijn volgens mij in een 0-energie woningen te veranderen.

Geloofd de mensheid nu wel in het energie zuinig en beter bouwen ??
Geloven wel, maar er voor betalen......

Veel zal afhangen van de overheid en de banken/investeerders. Als de laatste groep de zakken niet meer voldoende gevuld krijgt zal de overheid de financiering op zich meten nemen.
En deze overheid zal dan vak- en praktijkmensen moeten inschakelen, maar ik ben bang dat er weer een commissie benoemd gaat worden die gaat bekijken of ze een commissie kunnen samenstellen van voldoend op de hoogte zijnde ambtenaren die dan in de volgende commissies kunnen gaan zeggen wat zij er mogelijkerwijze van kunnen gaan vinden. En hopelijk blijft er dan nog een paar euro over voor de uitvoering van de projecten, maar dat zal wel niet.

Ik denk, dat we nu al op dat punt staan en dat we nu spijkers met koppen en schroeven met draad moeten gaan verwerken!
Hoe denkt u daar over?

Weergaven: 189

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+