5-daagse opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken (IKB).


De Wet Kwaliteitsborging Bouwen treedt na een zeer lange aanloopperiode per 1 januari 2023 definitief in werking. Hiermee gaan we van traditioneel bouwtoezicht naar het bouwen onder kwaliteitsborging. En dat brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen die voor ieder bedrijf in de bouwkolom gaan gelden.

Bouwbedrijf, leverancier, woningcorporatie, ontwikkelaar of architect... de WKB eist van iedere deelnemer in het bouwproces dat er volgens de afgesproken regels gewerkt en opgeleverd wordt. Dit betekent dat ieder bedrijf de meest actuele kennis over de WKB in huis moet hebben.

De interne kwaliteitsborger Bouwwerken is verantwoordelijk voor het leveren van de vanuit de WKB benodigde documenten in het borgingsplan.

In deze 5-daagse opleiding word jij opgeleid tot interne kwaliteitsborger Bouwwerken. Tijdens deze opleiding leer je technisch en juridisch wat de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen inhoudt. Je gaat leren hoe jij ervoor zorgt dat jouw bedrijf optimaal voldoet aan de eisen van de WKB. 

In deze opleiding staat de praktijk centraal

Dit betekent dat je zelf aan de slag gaat met het maken van een WKB opleverdossier. Voorafgaand aan de opleiding dien je (in overleg met de docenten) jouw eigen proefproject in (gevolgklasse 1). Tijdens de opleiding maak je vervolgens aan de hand van jouw proefproject je eigen WKB toolkit waarmee je jouw eindopdracht gaat maken.

Audit van jouw praktijkopdracht

Tijdens de opleiding wordt jouw WKB toolkit beoordeeld aan de hand van een officiële audit. Met de input vanuit de audit en de adviezen van jouw docenten maak je jouw praktijkopdracht die je vervolgens presenteert tijdens de laatste lesdag. Het met goed resultaat afronden van jouw praktijkopdracht geeft recht op het certificaat interne kwaliteitsborger Bouwwerken + een inschrijving in het CETIGO register. Je mag hiermee de titel IKB - gecertificeerd interne kwaliteitsborger Bouwwerken voeren.

Programma permanente educatie 

Als onderdeel van deze opleiding kan je jaarlijks een permanent educatie programma volgen waar je een update krijgt van de laatste wijzigingen en inzichten binnen de WKB.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is ontwikkeld voor professionals die zich binnen hun organisatie of voor hun opdrachtgevers willen optreden als het 'WKB geweten'. Deze opleiding is geschikt voor functionarissen die werkzaam zijn binnen bedrijven die zich in de bouwkolom vinden zoals woningcorporaties, gebouwonderhoud, leveranciers, ver- en aanbouw, grondgebonden projecten, grote bouw / hoogbouw en weg & waterbouw.

Het docententeam

Deze opleiding wordt gegeven door de volgende BouwProfs docenten die expert zijn op hun onderdelen binnen de WKB.

Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.

Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces weet Johan als geen ander om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

ir. Rens ten Hagen

Rens is hoofddocent binnen BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. 

Rens treedt naast zijn docentschap op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Hoe ziet het programma van de opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken eruit?

Deze opleiding bestaat uit 5 lesdagen die duren van 10.00 tot 16.00 uur.

Lesdag 1

* De wettelijke kaders van de WKB

 • Introductie WKB / Omgevingswet / Omgevingsrecht
 • Uitleg WKB wetgeving in relatie tot WKB - Bbl / BAL / BKL / OB / DSO
 • Gevolgen inwerkingtreding WKB
 • Bespreken proefprojecten van de cursisten binnen de opleiding

Lesdag 2

* Van bouwtoezicht naar kwaliteitsborging

 • De overeenkomst
 • Vergunningverlening
 • Juridische gevolgen van de WKB voor de diverse partijen in de bouwkolom
 • De waarschuwingsplicht
 • Gereedmelding en oplevering
 • De 5% regeling
 • De verplichting inzake financiële zekerheid en verzekering
 • Het borgingsplan en opleverdossier
 • Bouwdossier en consumentendossier binnen de WKB


Lesdag 3

* Interne kwaliteitsborging bij bouwwerken - de praktijk

 • Rol van de interne kwaliteitsborger binnen WKB
 • Samenwerking interne kwaliteitsborger met de borger van de opdrachtgever
 • Instrumenten voor kwaliteitsborging
 • Risicobeoordeling
 • Dossieropbouw in de praktijk / opzet borgingsplan
 • Voorbereiden toolkit interne kwaliteitsborger voor proefproject

Lesdag 4

Audit van de toolkits proefprojecten.

Afronden toolkits proefprojecten en instructie voor het maken van de eindopdracht.

Lesdag 5

Presentatie eindopdrachten. 

De door de cursisten voorbereide proefprojecten worden met het docententeam besproken. Specifiek wordt beoordeeld of de inhoud van de gemaakte eindopdracht voldoende aansluit bij hetgeen de WKB als eis stelt.

Prijs: € 1.975,- exclusief 21% btw.

Volg je de opleiding liever online? 

Dat kan! Tijdens de opleiding wordt gezorgd voor een online verbinding via Teams waarmee je de opleiding ook thuis of op kantoor kunt volgen. Als je de opleiding online volgt ontvang je een korting van 10% op het cursustarief. Vermeld in dat geval aub bij aanmelding dat je de opleiding online wilt volgen.

Deze opleiding wordt gehouden:

Leusden (van 7 nov 2022 tm 11 jan 2023)

Opleidingsdata: 11 november, 14 november, 23 november, 7 december en 11 januari.

Zwolle (van 7 dec 2022 tm 9 feb 2023)

Opleidingsdata: 7 december, 14 december, 13 januari, 27 januari en 9 februari.

Wil je de opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken volgen? Meld je aan door ons een mail te sturen. (Werkt de link niet? Stuur je mail dan naar michel@mfprodukties.nl)

Vermeld svp in je mail de voor- en achternaam van de persoon of personen die de opleiding gaan volgen. Wij nemen dan contact met je op om jouw plek(ken) binnen deze opleiding te reserveren.

Deze opleiding kan ook incompany gegeven worden. Lees hier de mogelijkheden.

BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.