BouwProfs

De bouw online verbonden.

Jacinto Holten stelt zich in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Hoe vaak kom je niet in moderne kantoren met een overvloed aan licht. Zo'n overvloed dat niet alleen op de werkplek er 500 lux of meer uitgestraald wordt maar overal in het kantoor. De TL verlichting is maatgevend. O ja, we doen wel aan energie zuinige verlichting hoor.

Alvorens in oplossingen te denken spelen er mijn inziens twee zaken:
in hoeverre zijn organisaties in staat bestaande denkbeelden over licht en verlichting los te laten?
in hoeverre zijn wij in staat niet alleen functioneel en technische te denken over licht maar ook in termen als beleving, daar waar nodig, esthetisch, niet opvallen maar aanvullen.

Wat zijn volgens mij de do not's
Maak een werkvloer met alleen maar 500 lux
Licht is alleen maar nodig om te lezen
Pas alleen maar tl verlichting toe
Zie licht als technische oplossing
Sfeer, hoezoo we zijn hier om te werken?
Licht kost meer dan dat het oplevert
We zijn energie onvriendelijk
Het licht schakelt mee met de licht intensiteit van buiten

Ik ben benieuwd hoe jullie tegen dit onderwerp aan kijken.

Weergaven: 681

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik denk dat deze discussie ook breder getrokken kan worden: namelijk hoe vaak worden kantoren 's avonds niet verlicht als er niemand meer is. Verder merk ik ook dat de gebruiker maar weinig mogelijkheden heeft om de lichtsterkte aan zijn of haar eigen wens over te laten. Tot slot: ik hoop op gebouwen waar meer daglicht is!

er zijn een aantal simpele technische oplossingen:

- aanwezigheidsdetectie

- daglichtregeling met veegpulsschakeling

- TL5 armaturen met HF voorschakeling

Zo is 8 W/m2 goed te behalen.

 

Daarnaast is comfort belangrijk:

- armaturen met goede afscherming

- niet te hoge contrasten

 

Maar men kan verder gaan. Thomas Rau heeft onlangs voor een kantoor pand een prestatie contract gesloten, volgens mij met Philips, dat zij altijd zoveel ligt leveren als door Rau gespecificeerd. Zij krijgen hiervoor betaald, inclusief elektriciteit volgens mij. Philips mag vervolgens zelf bepalen hoe ze de verlichting inregelen. Als ze dit slim doen, kunnen ze geld verdienen, waardoor innovatie wordt gestimuleerd.

Meer dan 90% van de binnenmensen werkt volgens mij overdag, dus laten we vooral dat daglicht benutten, dames en heren ontwerpers van mooie design werkplekken. En dan gewoon TL, goed en doelmatig, met een goed spectrum, via aanwezigheidsdetectie aan en uit.  Laat die mooie GBS systemen voor licht maar weg. 
Je benoemt een issue, namelijke het loslaten van het conventionele denken t.a.v. licht, belichten en beleving.
Alles wat te maken heeft met fluorescent is niet meer van deze tijd omdat het nog steeds uitvoeringen zijn van een milieu belastende chemische miniatuur fabriek die we boven ons hoofd plaatsen. Met de nieuwe industriele LED technieken kan functionaliteit en sfeer uitstekend worden gecombineerd met een optimale energiebesparing. Investeren in LED is feitelijk investeren in substantiele energiebesparing waarbij men er de verlichting gratis bijkrijgt. Industriele LED buizen zijn beschikbaar met sensoren die inderdaad per lichtbron de lichtafgifte afstemd op het omgevingslicht.
Onze nieuwe generatie LED buizen, die we binnenkort introduceren, bieden 110 tot 115 lumen per watt en laten de m.n. HF buizen achter zich, en wellicht ook conventionele denken.

Weetjes:

- De mens is een 'ogen' dier';

- Wij komen van buiten, in de zon is het 100.000 lux of zo, dat is voor ons geen probleem.

Als wij een gebouw binnenlopen dan knipperen we nog niet eens met onze ogen, dan ga je van 100.000 lux naar zeg 300 lux. Vanwege deze oeraanleg ervaren de hersenen 300 lux als duisternis en dus tijd om te gaan slapen en wordt slaaphormoon aangemaakt, notabene als we aan het werk gaan/zijn!

Uit onderzoek blijkt dat 1000 lux op de werkplek een grens is voor optimale prestaties en de minste ongelukken.

De rest van het kantoor kan in zones een stuk minder, per saldo kan het dan lager dan overal 500 lux. 

Het kijken alleen naar de hoeveelheid lux of elektrische energie is dus een geweldige valkuil. Als je bespaart op de hoeveelheid en de kwaliteit van licht, en een bedrijf presteert aantoonbaar minder dan is dat een slechte ruil.

Daglichtregelingen lijken een gouden greep, maar helaas, bij het raam is het 4000 lux, op de muurdammen nog maar 200 lux als het licht terugregelt, zo'n contrast dat kunnen je ogen niet aan je raakt voortijdig vermoeid.

Er zijn mooie daglichtsystemen met lamellen en plafondreflectoren die het licht ver de ruimte in brengen. Maar als het buiten donker is, is volwaardig kunstlicht van groot belang.

Tot slot :

Altijd doen: bewegingsmelding, good house keeping, LED als deze voldoende zijn ontwikkeld voor bovenstaand verhaal.

Nog veel meer over te zeggen

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+