BouwProfs

De bouw online verbonden.

Voor de bouw kan de crisis kan niet lang genoeg duren...

Voor Geert Hurks kan de crisis niet lang genoeg duren. Volgens de bestuursvoorzitter van de Hurks Groep moet de bouw eerst leren beter naar zichzelf en de klant te kijken. Dat valt te lezen op cobouw.nl deze week.


"Het zou jammer zijn als de crisis nu al ten einde liep", provoceerde Hurks in Putten op de jaarvergadering van de NVB, de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers. "Laat de crisis maar even doorduren. We hebben een transformatie nodig. Anders gaat de bouw na de crisis gewoon op de oude voet door. De bedrijven in onze sector moeten zeggen: de markt heeft altijd gelijk. En wij ondernemers moeten eens goed naar onszelf in de spiegel kijken." Hurks constateert in de bedrijfstak nog altijd veel conservatisme. We hebben het altijd zo gedaan, dus gaan we daar mee door. "De oude aanpak is capaciteitsgestuurd. Daar kun je je niet mee onderscheiden. We moeten meer productgericht worden, gericht op wat de klant wil." De topman van de Hurks Groep ziet hoe in korte tijd het hele bouwlandschap op de schop gaat. "We komen uit een tijd dat de bomen tot in de hemel leken te groeien. Iedereen trad toe tot de markt want ontwikkelen en bouwen kon plotseling iedereen. Die tijd is gelukkig geweest en het aantal aanbieders zal afnemen."

Partners

Zoek samenwerking, zo is het devies van Hurks. Toeleveranciers en onderaannemers moeten hechte partners worden die van dezelfde klantwaarden uitgaan. Wat de bestuursvoorzitter van Hurks betreft komt zo snel mogelijk een einde aan het gemopper van aannemers op de buitenwacht. "Als er wat mis is, geven we anderen de schuld. Het ligt altijd aan de buitenwereld, de klanten of de politiek. Vaak kunnen we echter de oorzaak van dat iets mis gaat bij onszelf vinden." Professor integraal ontwerpen Paul Rutten (TU Eindhoven) riep in Putten de bouwers op hun creativiteit aan te boren. "Als je op het oude spoor blijft zitten, mis je de goudmijntjes die je laat liggen. Doorbreek bestaande patronen, verken de waaier van oplossingsrichtingen. Als je denkt dat bouwen slechts woningen neerzetten is, verander je niet. Als je beseft dat bouwen het scheppen van wooncomfort is dan ontstaan nieuwe mogelijkheden om iets te ondernemen."

Wat vindt u van de stelling van Hurks, is het voor de bouw goed als de crisis nog even voortduurt zodat een transformatie kan plaatsvinden? Geef uw mening op BouwProfs.

Weergaven: 855

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een crisis is altijd slecht. Vroeger was "the sky is the limite". Iedere aannemer kon voldoende werk binnen halen, door enkel klassiek aan te besteden.

Momenteel zijn er helaas te veel aannemers die denken dat zij dezelfde manier deze crisis overleven waarbij zij er van uit gaan dat er voldoende cash is om werken voor een slechte prijs aan te nemen en/of zelfs een werk te "kopen". Niemand kan voorspellen hoe lang deze crisis duurt en omdat de cash ooit eens een keer opraakt is het nog maar een kwestie van tijd dat veel aannemers in financiele problemen komen. Het lijkt mij ook voor opdrachtgevers geen wenselijke situatie dat de aannemer in problemen komt.

Geert geeft aan dat er nieuwe inspiratie moet komen bij aannemers. Ondanks de crisis moet er gekeken worden om het ondernemersschap uit te breiden en te kijken of opdrachtgevers op een andere en betere manier bediend kan worden dan de situatie zoals die 5 jaar geleden was.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+