BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gemeente Bergen onderzoekt opwekken duurzame energie uit houtafval.

Stichting Bergen Energie gaat de mogelijkheden onderzoeken van de haalbaarheid van het opwekken van warmte en/of stroom met snoei- en houtafval uit bos, duin en tuin. De gemeente Bergen NH heeft de Stichting Bergen Energie gevraagd de haalbaarheid van een biomassa-project te onderzoeken. De gemeente Bergen streeft ernaar in 2030 een CO2-neutrale gemeente te zijn. In een energieneutrale gemeente wordt alle energie die binnen een gemeente wordt gebruikt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt.

Stichting Bergen Energie is een burgerinitiatief dat projecten ontwikkelt ter bevordering van het opwekken van lokale duurzame energie. Einddoel is het produceren en leveren van lokale duurzame energie door en voor inwoners van de gemeente Bergen, zonder winstoogmerk. Het onderzoek is mogelijk dankzij steun van de provincie Noord-Holland en de gemeente Bergen.

Inzichten
Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op het verzamelen van biomassa uit de omgeving en het omzetten van die biomassa in warmte en/of elektriciteit. Het onderzoek moet informatie leveren die nodig is om een investeringsbeslissing te nemen in het biomassa-project. Een tweede doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het project uit te breiden naar meer leveranciers en afnemers binnen de gemeente. De provincie Noord-Holland en de gemeente Bergen dragen elk 17.200 euro aan de onderzoekskosten bij. Het haalbaarheidsonderzoek is half december 2012 afgerond.

Lokale energie
Jaarlijks verwerkt de gemeente Bergen ongeveer 20.000 ton houtachtige biomassa, afkomstig uit bos, duin en tuin. Het onderzoek richt zich op het gebruik van circa 1.000 ton van deze biomassa voor lokale duurzame energieproductie. Dit levert een besparing van het gasverbruik op van ongeveer 250.000 m3 aardgas per jaar en vermindert de CO2-uitstoot met ongeveer 445 ton per jaar.

De mogelijke leveranciers van de biomassa zijn de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en waterleidingbedrijf PWN. Afnemers van de duurzame energie zijn waarschijnlijk de Europese School, Mytylschool de Ruimte van Heliomare en verzorgingstehuis Oudtburgh. In eerste instantie zal het biomassa-project alleen warmte leveren. Als de techniek over enkele jaren daarvoor voldoende is gevorderd, kan ook elektriciteit opgewerkt worden.

Weergaven: 240

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+