BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zou een 'leegstandsgrens' voor gemeenten renovatie versnellen?

In de Cobouw van woensdag 23 mei 2012 las ik het interview met John Rovers, directeur van RE-NL. ‘Nieuwbouw is niet meer van deze tijd,’ stelt Rovers. En daar heeft hij een punt. In totaal staat 7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimtes leeg in Nederland, waarvan slechts een beperkt deel geschikt is voor een nieuwe bestemming. Het moet rendabel blijven om te renoveren, indien slopen goedkoper is kiest men, zeker in deze tijd van economische recessie, voor slopen en nieuw opbouwen.

De werkwijze is als volgt: men gaat op zoek naar kansrijke projecten op de markt. Wat is nodig om een gebouw weer aantrekkelijk te maken? Vervolgens worden investeerders gezocht en wordt contact met de eigenaar opgenomen. Een voorbeeld van zo’n project is de voormalige W-hal (monument) op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven, de voormalige techniekhal van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Het nieuwe gebouw, Metaforum, wordt door Hurks bouw zuid getransformeerd tot het nieuwe voorzieningenhart van de campus, met daarin onder andere de centrale universiteitsbibliotheek, onderwijsruimten, ICT-ondersteuning en horeca. Daarboven, in de optopping, wordt de faculteit voor Wiskunde & Informatica gehuisvest. Het bijzondere damborddak van de oude hal komt opnieuw geheel tot zijn recht.

Om de ‘oude W-hal’ weer aan de huidige eisen te laten voldoen zijn veel aanpassingen nodig. Het gebouw dateert uit 1959 en is dus niet meer van deze tijd. De stalen kozijnen en het glas zorgen ervoor dat de RC-waarde van de gevel te laag uitvalt. Ook de eisen ten aanzien van brandwerendheid zijn niet meer van deze tijd, waardoor ook hier een nieuw plan voor gemaakt diende te worden.

En het resultaat mag er zijn, dat mag gezegd worden. Hurks bouw zuid dient begin juli het gebouw op te leveren, zodat de universiteit vanaf de start van het nieuwe collegejaar het gebouw volledig in gebruik kan nemen.

Een oud gebouw is omgetoverd tot een gebouw waar men weer tientallen jaren mee vooruit kan. De leegstaande 26.000 vierkante meter is hergebruikt en heeft een nieuwe functie gekregen.

Gemeenten zouden een grens moeten stellen voor het aantal leegstaande panden in hun gemeente. Overschrijdt een gemeente de leegstandsgrens, mogen geen nieuwe gebouwen worden gerealiseerd.

Wat vindt u hiervan? Klik hier en stem mee in de poll op mijn Cobouw Talenten Blog en geef daar ook meteen uw mening in het reactieveld! 

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.

 

Weergaven: 114

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+