De bouw online verbonden.
Jurgen Berghuis is adviseur gebouwen onderhoud. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Tijdens een inspectie zijn schadebeelden geconstateerd welke suggereren dat het probleem ligt aan de fundering. De betreffende woningen liggen bij een grote rivier. Hoe de opdrachtgever te informeren over nader onderzoek?
Tags:
Jurgen,
Zo snel mogelijk een deskundige inschakelen (constructeur of grondmechanisch adviseur). Op basis van hetgeen deze constateert zal hij/zij vervolgtraject uitzetten in samenspraak met opdrachtgever.
Mogge Jurgen,
Zo te lezen ben je 'slechts' de boodschapper en is het vooral zaak om je verantwoordelijkheden en die van je opdrachtgever goed in kaart te brengen. Een goed zicht op het onderscheid tussen wat je weet en wat je vermoed helpt daarbij en een globale risico-inschatting (kans x effect) wellicht ook. Tenslotte zou ik je adviseren het slechte nieuws zo veel mogelijk te vertalen naar het belang van de opdrachtgever (onderzoekskosten, oorzaak, een goede adviseur, herstelkosten, ev. maatregelen als ontruiming, informeren bouw- en woningtoezicht, ....). En doe dat nu, morgen is al te laat !!
Blijft staan dat je als boodschapper de eerste wind van voren kunt krijgen, maar dat accepteren is ook een verantwoordelijkheid in je rol. Als je echter weet dat je naar je beste kunnen hebt geïnformeerd is dat minder vervelend dan wanneer je met een half zacht verhaal komt.
Dit zijn geen leuke dingen, maar als je je opdrachtgever vervolgens ook tot hulp bent vaak minder erg dan gevreesd.
Succes !!
Jurgen,
In het onderhoud is een funderingsprobleem pas te ontdekken als de beweging van het gebouw door scheuren opgemerkt wordt. Advies is om een funderingsonderzoek te laten uitvoeren om te weten te komen welke handhavingstermijn er nog voor de fundering geldt. Wanneer wordt het noodzakelijk om funderingsherstel te laten uitvoeren.
mvg
Joep Dingemans
Funderingsinspecteur
BVL Bouwadvies BV
Beste Jurgen,
Enerzijds ben ik verbaasd over het feit dat je de vraag stelt en denk ik dat er een vraag achter je vraag schuil gaat. Ik kan niet zo goed inschatten welke vraag dat is.
Je vraag naar een HOE. De manier waarop je het beste om kunt gaan met de emoties die je constatering/advies op gaan roepen is natuurlijk mondeling. Boy geeft al duidelijk aan dat je inhoudelijk jezelf voor kunt bereiden op allerlei scenario's die zich voor kunnen gaan doen. Ik zou blij zijn met een adviseur die daarin goed huiswerk heeft gedaan en vooral eerlijk is.
Beperk je in het zelf presenteren van alle bevindingen en mogelijke scenario's, maar focus vooral op verantwoordelijkheden en de noodzakelijke acties voor dit moment. Dan is het aan de opdrachtgever om jou of je collega's van andere disciplines in te schakelen met de juiste vragen.
Succes ermee.
Sustrainability, Marco Tieleman
Heel veel woningen in Nederland die "op staal" zijn gebouwd hebben scheuren die te maken hebben met het enigzins verzakken van de fundering. Bij een kelder onder het gebouw zal je vaak scheuren in de muren boven de kelder zien omdat de grondslag van de kelder anders is dan onder de rest van het huis. Bij bomen naast het huis kan er een daling van de fundering ter plaatse van de boomwortels optreden. Bij bemaling van grondwater en kleiachtige grond kan verschillend grondwater niveau onder het huis tot scheuren leiden. Door zwaar verkeer kunnen de zwaarst belaste muren meer inzakken dan lichte muren. Al die scheuren lijken veel op elkaar en hebben in principe met de fundering te maken. De ouderdom van de scheuren kan geschat worden door de vervuiling of mosgroei binnen in de scheur. Het zakken van funderingen is een langzaan proces en heeft niet direkt negatieve gevolgen voor de stabiliteit van het gebouw, tenzij je misschien in een aardbevingsgebied woont. Bijna alle scheuren zijn te herstellen zodat het pand weer de oorspronkelijke waarde krijgt. Indien de oorzaak van de scheur niet wordt weggenomen (grondwater, verkeer, bomen) zal deze echter na verloop van tijde terugkeren. Ook is het mogelijk de fundering weer op te drukken; daar zijn gespecialiseerde bedrijven voor.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door