De bouw online verbonden.
Studenten van de TU Delft winnen diverse internationale prijzen met hun idee om rijtjeshuizen in steden duurzaam te renoveren. De gedachte is simpel. In Nederland zijn zo'n 1,5 miljoen rijtjeshuizen, iedere duurzame verbetering is dus direct ook een ingreep met echte impact en leidt tot resultaten die er echt toe doen.
De Delftse studenten ontwikkelden het renovatieconcept ‘Prêt-à-Loger’, een samenvoeging van duurzame technologieën die de energiemeter van rijtjeshuizen op nul moet brengen. Centraal hierbij staat het aanbrengen van een 'nieuwe huid' voor oude huizen.
Deze oude woningen zijn meestal niet energiezuinig en kampen vaak met vochtproblemen, ruimtegebrek en een slechte isolatie- en luchtdichtheid. Veel van deze gebreken hebben met de buitenkant van het huis te maken. Door een tweede huid aan te leggen maak je dergelijke woningen energiezuiniger terwijl je de binnenkant van het huis in tact laat.
Een mooi initiatief dus van onze toekomstige bouw collega's. Ken jij andere maatregelen die praktisch te nemen zijn om dergelijke rijtjeshuizen in de stad te verduurzamen? Deel ze dan via deze discussie.
Tags:
Niet vanuit technische in den beginne, maar juist vanuit sociaal oogpunt; maak bewoners - naast de (sociale)beleggers - zelf de beslisser voor de inbouw (fit-out) van de woning en dus de persoonlijke indeling, keuken, badkamer en klimaat installatie. Juist het bevoegd zijn daarvan maakt dat bewoners een meerwaarde krijgen in de kwaliteit van hun wonen, naast een vrij technische/financieel beleeft vraagstuk als energiekosten. Van een Huis wordt het nog meer een Thuis. Juist in Japan met best zware eisen aan de gebouw schil van de (sociaal) belegger of de eigenwoning, blijkt die inbouw een schat aan motivatie op te leveren om te DOEN. En daarmee de tijdelijke ongemakken van woningaanpassingen snel te overbruggen.
Een oplossing die hier niet in mag ontbreken is een daglichtsysteem van Lightway met Blue Performance 0.6.
Lightway (5 diameters, kristalglazen koepel etc.) zorgt dmv het isolatie-element Blue Performance dat er géén koudebrug ontstaat. Alleen het ongebroken daglicht komt in elke gewenste ruimte zonder warmte winst of verlies en dus ook zonder condens! Eventueel met geïntegreerd LED systeem voor als het buiten donker wordt… lightway.nl
zie tevens de brochure van Lightway daglichtsystemen (bijlage) met koudebrug onderbreker en kristalglazen koepel!
beste
als er een mogelijk is om een technische ruimte te maken voor bv 10 woningen zou met bio massa van Guntamatic ,hier ben ik Importeur voor Nederland van en deze systemen zijn er al in Oostenrijk
kijk maar even of op mijn site www.bioenergysolutions.nl of op www.guntamatic.com
mvg
peter Drenth
Aansluitend op het punt van Remko heb ik een leuk voorbeeld van gezamenlijk verduurzamen. In Haarlem is de http://www.opgewekteclub.nl opgezet. Bewoners uit dezelfde straat en/of buurt krijgen begeleiding, in workshopvorm, om hun huizen te verduurzamen. De Gemeente komt ze te gemoed met gunstige regelingen om de verduurzaming te realiseren. Vooral bedoeld voor de arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw. De woningeigenaren van die woningen hebben vaak niet zelf de middelen beschikbaar te verduurzamen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door