BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vergunningvrij bouwen: mag een luifel de 4 meter grens overschrijden?

Ik ben bezig met de plannen voor een aanbouw aan een woning. Volgens de vergunningcheck mag er een aanbouw van maximaal 4 meter diep vergunningvrij worden neergezet. 

Mijn klant wil er graag een luifel van ca. 1,2 meter breed aan hebben. Volgens de Bor geldt een luifel echter als een bijbehorend bouwwerk waardoor ik de 4 meter grens overschrijd. Mag ik hieruit begrijpen dat dit dus niet mag?

Deze vraag is gesteld door Raymond Mos in de BouwProfs Linkedin groep.

Weergaven: 9683

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gewoon een afspraak plannen met de gemeente die kunnen je precies verder helpen. Binnen de BOR zijn er veel mogelijkheden qua aanbouw. Heeft het bouwvlak rondom het huis anders nog ruimte? Dan kan het zijn dat alles van de aanbouw binnen dit bouwvlak als hoofdgebouw wordt gezien en dat je vanaf het bouwvlak nog vier meter over hebt. Ik ken de situatie niet precies daarom raad ik aan de gemeente te raadplegen. Succes.

Deze vraag kan niet beantwoord worden met de informatie die je gegeven hebt. Neem even contact met me op en we kijken naar mogelijkheden.

mijn ervaring is, ook al loop je eventueel op het randje wat formele mogelijkheden betreft, je via een persoonlijke afspraak met de dienstdoende ambtenaar een relatief grote slagingskans hebt om te komen tot een goede oplossing, die daarna in -1-x door de molen gaat.

succes

4 meter uitbouwen met rondom een dakoverstek/ luifel van 1,2 meter als onderdeel van de uitbouw mag idd niet. Dakoverstekken tot 0,5 meter worden niet meegeteld alles daar boven wel. Dus als je op 4 meter zit mag je nog 0,5 meter dakoverstek zonder vergunning. Is de luifel echter een los onderdeel en niet een intergraal onderdeel van de verbouwing (zeg maar je plaatst die achteraf) dan is het een bijbehorend bouwwerk buiten de 4 meter zone. Die kan vergunningsvrij zijn als je voldoet aan de te realiseren vergunningsvrije m2 (afhankelijk van de grote van je achtererfgebied en hoeveel vergunningsvrije m2 er al gerealiseerd zijn) en de hoogte die je wilt realiseren (tot 3 m platdak en met specifieke formule schuindak (min 2 dakvlakken tot nokhoogte van 5 m).

Hopelijk kun je hier wat mee

Je mag de 4 meter grens overschrijden op basis van artikel 3 in bijlage II BOR. Maar ook binnen artikel 2 mag je buiten de 4 meter zone bouwen. Artikel 3 geeft meer mogelijkheden dan artikel 2 in bijlage II BOR, maar... je moet in het geval van artikel 3 wel in het bestemmingsplan kijken of je je houdt aan de voorschriften van het bestemmingsplan! Kan de luifel binnen de voorschriften van artikel 3 bijlage II Bor en binnen de voorschriften van het bestemmingsplan gerealiseerd worden? Dan zijn je plannen vergunningvrij. Passen je plannen niet binnen artikel 3 bijlage II bor of binnen het bestemmingsplan? Dan mag je niet vergunningvrij bouwen en moet je een verzoek indienen voor een omgevingsvergunning. 


Stappenplan luifel volgens artikel 3 bijlage II bor:

1 - bepaal je achtererfgebied en lees artikel 3 bijlage II bor door op http://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/BijlageII

2 - Check of je luifel voldoet aan artikel 3 bijlage II bor, lid 1

3 - Check bestemmingsplan of deze plannen voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan

4 - antwoord op 2 en 3: Ja? Dan kan het vergunningvrij.

Stappenplan luifel buiten 4 meter zone volgens artikel 2 bijlage II bor

1 - lees artikel 2 bijlage II bor door op http://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/BijlageII

2 - Check of je luifel voldoet aan artikel 2 lid 3b bijlage II bor. 

3 - Bereken of het totale oppervlak aan bijgebouwen INCLUSIEF LUIFEL niet uitkomt boven het toegestane totale opppervlak volgens artikel 2 lid 3f.

4 - Bij alle bovenstaande punten groen licht? Dan mag je je luifel vergunningvrij neerzetten in je achtererfgebied.

Succes. Het nieuwe vergunningvrij bouwen is er qua regels niet makkelijker op geworden.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+