BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zijn trillingen van aardbevingen in Groningen te gebruiken om energie op te wekken voor de Groninger huizen?

Je hebt doemdenkers en je hebt omdenkers. In de laatste categorie valt een persoonlijke favoriet van mij, Daan Roosegaarde. Daan heeft al heel veel innovaties op zijn naam staan. Zo ontwikkelde hij samen met Heijmans de 'Smart Highway' waarbij hij technologie en de natuur duurzaam laat samenwerken om te komen tot een hernieuwde leefomgeving. Een andere prachtig idee lanceerde Daan om smogproblemen in steden tegen te gaan. Daan bedacht de Smog vacuum cleaner waarmee hij in de stad een smog vrije toren kan bouwen.

Beving is een trilling

Zijn nieuwste idee lanceerde hij afgelopen week tijdens een congres. Daan wil kijken of er energie op te wekken is in Groningen vanuit de aardbevingen die daar regelmatig voelbaar zijn. 'Een beving is een trilling' zegt Roosegaarde. 'Het moet mogelijk zijn op basis van die trilling energie op te wekken voor de huizen. Hier liggen serieus kansen. Het is een serieus probeem en ik vraag me direct af wat we ermee kunnen.'

Hoe je er ook over denkt, het is wel een sterk staaltje omdenken. Hoe kijken jullie tegen het idee van Daan Rosegaarde aan. Zou het een serieuze optie kunnen zijn?

Weergaven: 481

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben fan van omdenken maar deze valt buiten mijn lijst van kanshebbers.

Bij dergelijke (mini)aardbevingen komen er grote krachten vrij maar heel erg onvoorspelbaar en van erg korte duur. Het omzetten naar herbruikbare energie en het bewaren ervan zal niet zinnig zijn.

Er bestaan wel leuke voorbeelden van het in trilling brengen van een lint door de wind en daar energie uit te tappen. Ook het "dempen" van trillingen in een grote brug (door verkeer of wind) zou nog iets op kunnen leveren.

Bij gebrek aan goede opslagmethoden voor de energie die vrijkomt (als je die al zou kunnen omzetten naar iets bruikbaars) en het incidentele karakter van bevingen, lijkt het me lastig. Maar ik laat me graag overtuigen. Bovendien is het makkelijk om beren op de weg te zien, veel makkelijker dan om iets te bedenken wat zou kunnen werken.

Hup Daan!

De excentrische bewegingen zijn om te zetten naar draaibewegingen en dan een dynamo er op aansluiten. Een dure installatie voor dat kortstondige gebeuren. Genoeg energie voor en fietslampje. 

Het lijkt me net zoiets als de opwarming van de aarde. Vele politici zijn gelovigen ! daarin. Een mooi verhaal met CO² een eenvoudig natuurkunde proefje heb ik nog nooit gezien.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+