BouwProfs

De bouw online verbonden.

De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden bundelen krachten samen om marktkansen in de architectuur en stedenbouw te stimuleren in de huidige economisch klimaat. Met een aftrap op 27 april in het Nederlands Architectuur instituut (Nai), starten zij officieel het thema jaar Benelux Architecture 2010.

Onder leiding van Hans van Dijk, architectuurcriticus en docent architectuurgeschiedenis TU Delft, zal er een panel discussie plaats vinden. Deelnemers aan de discussie over "Grensoverschrijdend Bouwen In
De Benelux" zijn Liesbeth van der Pol (Rijksbouwmeester), Joris Scheers (Vlaams
adjunct bouwmeester), Nathalie de Vries (MVRDV), Bob van Reeth (AVG Architects),
Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architects), Jo Coenen (JCCA) en Marc Dubois
(journalist/ designmeester Kortrijk).

Wat denkt u, is een Benelux samenwerking ter bevordering van grensoverschrijdend (net)werken en samenwerken in de bouw en architectuur sector interessant voor u, of bent u van mening dat de Benelux markt geen steun en aandacht nodig heeft?

Ik kijk uit naar uw reactie!




 

Weergaven: 198

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Brigit Law,

De Belgen zeggen in ieder geval naar de grote lijnen te kijken en de details, tja die komen wel. Voor ons gevoel willen zij eigenlijk niks regelen en nemen een houding aan van we zien wel. Nederlanders willen alles goed geregeld hebben. Nu heb ik het slechts over zakelijke afspraken.
De tijdsbeleving is er een van een geheel andere orde. Wij Nederlanders hanteren het begrip afspraak is afspraak. De Belgen beloven je iets en als je het na een week of nog later ontvangt, wordt dit als op tijd gezien: er wordt nl. gehoor aan gegeven. Opeenvolging van handelingen plannen wij Nederlanders heel minitieus in: de Belgen gaan gewoon aan de slag en ze zien wel. Ze hebben een totaal andere tijdsbeleving: het verschil tussen through- en in time.
Ik ben benieuwd of wij ondanks de eenheid van een Benelux na vijftig jaar ook daadwerkelijk tot een echte samenwerking kunnen komen.

Claire Mulder
Beste Birgit,

Het grote voordeel van dit initiatief en vergelijkbare grensoverschijdende initiatieven, is de uitwisseling van kennis en vooral ervaring. Het staat buiten kijf dat Belgie voorloopt in de ontwikkeling van Passief bouwen. Daarentegen zijn we in Nederland weer verder in het conceptuele of industriele bouwen.

Om te preken voor eigen parochie: wij merken in ons wereldwijde concern, dat ervaring die men opdoet met producten in andere delen van de wereld, ook van grote waarde kunnen zijn voor markten in dit deel van de wereld.

Concreet antwoord op uw vraag: de markt zou in mijn ogen wel wat steun en aandacht kunnen gebruiken. Wat wij binnen onze organisatie als toeleverancier doen (grensoverschrijdend werken), zouden we als gehele kolom ook moeten kunnen doen. Dus een initiatief als deze, kan ik alleen maar stimuleren! Een mogelijke valkuil zou kunnen zijn het gebrek aan een praktische doorvertaling naar de dagelijkse praktijk.

Met vriendelijke groet,
Pieter Snelder
psnelder@crh-eur.nl
Beste Clair en Pieter,

Bedankt voor jullie reacties. Ik kijk uit naar verder reacties uit het netwerk.

Brigit
Het Kick-Off debat is meet veel enthousiasme ontvangen. Mooi was de intro van moderator Hans van Dijk: Ik herinner mij de Benelux als iets van de jaren 50, een begrip met spruitjeslucht. Ik ben blij te zien dat het nu weer alive and kicking is! Het was inderdaad mooi te zien dat alle panelleden het aanjagen van grensoverschrijdend werken in architectuur en bouw binnen de Benelux een warm hart toedragen.

De disscussie ging uiteindelijk voornamelijk over verschillen in Openbare Aanbestedingstrajecten en hoe dat grensoverschrijdend beter op elkaar kan worden afgestemd. Dit onderwerp werd aangedragen door Nederlands Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Wat betreft cultuurverschillen, werd opgemerkt dat er in de ambtelijke cultuur veel verschillen zijn en op administratief/procedureel vlak. Liesbeth van der Pol merkte nog op dat Nederland haar bijzonderheid, het contextuele, de stedenbouw, aan het verliezen is.

Een volledige uitwerking van het debat zal over een paar weken te lezen zijn op de Benelux Architecture 2010 site (www.beneluxarchitecture.eu). Tot dan kun je alvast kijken naar de video op: http://www.youtube.com/watch?v=FZr_rvYbKH8

Brigit

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+