BouwProfs

De bouw online verbonden.

Database bouwbedrijven moet aanbesteden gaan vereenvoudigen.

De Noordelijke Regieraad Bouw (NRB) bepleit de invoering van een centrale database waarin bedrijfsgegevens van bouwbedrijven en ingenieursbureaus worden opgenomen. Overheden kunnen van deze database gebruik maken als ze een werk willen aanbesteden. Het aanbestedingsproces verloopt hierdoor eenvoudiger en sneller. Ook leidt dit tot kostenbesparing bij aannemers.

Bouwbedrijven die willen meedingen naar aanbestedingen van overheden moeten in de huidige situatie veel administratieve bescheiden aanleveren bij de opdrachtgever. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een uitreksel van de Kamer van Koophandel, de laatste jaarrekening en een Verklaring omtrent het Gedrag. Bij elke aanbesteding moet de aannemer dit soort gegevens opnieuw aanleveren. Dit leidt tot een grote administratieve lastendruk bij bouwbedrijven en opdrachtgevers.

Daarom pleit de werkgroep ‘Aanbesteden en Samenwerken in de keten’* van de NRB voor een gevalideerde database waar bouwbedrijven actuele bedrijfsgegevens kunnen opslaan. Opdrachtgevers die een werk willen aanbesteden, hebben met deze centrale database op een eenvoudige wijze toegang tot relevante bedrijfsinformatie van aannemers. Bouwers hoeven hierdoor slechts één keer bepaalde administratieve bescheiden aan te leveren. Voordeel voor de opdrachtgevers: het proces van aanbesteden verloopt sneller en eenvoudiger.

De NRB wil een pilotversie van deze database starten in Noord-Nederland. Wordt dit een succes, dan zou het gegevensbestand met bouwers in héél Nederland kunnen worden ingevoerd. Het initiatief van de NRB sluit aan bij TenderNed, de aanbestedingssite die wordt opgezet door PIANOo, een onderdeel van het Ministerie van EZ.

Wat vindt u van deze opzet? Zal een dergelijke database daadwerkelijk gaan leiden tot een sneller en eenvoudiger aanbestedingsproces?

Weergaven: 409

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik vind het een super initiatief. Dit bespaart bedrijven in de aanloop naar een besteding een hoop rompslomp. Goede update en controle daarbij is wel essentieel. Voor de opdrachtgever is dit tevens een handig selectie tool.
Er wordt al ruim 2 jaar door TenderNed, samen met een klankbordgroep van aanbesteders en aannemers (BN), gewerkt aan een sluitende en veilige oplossing van dit goede initiatief als opvolger van de pilot van ProRail - is zo'n nieuwe losse pilot dan geen verloren moeite ? Overigens is te hopen dat TenderNed snel gelanceerd kan worden.

Jan Colaris
Goed idee,
Om het nog sneller en eenvoudiger te laten verlopen zou je jaarlijks de partijen gescreend en approved in het databestand moeten zetten. Daarnaast zou het verstandig zijn om de telkens in een andere opgezette maar altijd dezelfde vraagstelling voor een groot gedeelte eens te standaardiseren. Specifieke vraagstellingen en selectievragen kunnen dan eenvoudiger worden gesteld.
Goed plan ! Wie gaat dit betalen......
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Patrick Huisinga, eigenaar B2B webapplications; iTender, ProjectNed:

" Het doel waar het om gaat is om toe te juichen, het middel is echter twijfelachtig.

Het laatste waar je vrolijk van wordt is een scala aan applicaties die allemaal een deel van de oplossing zijn, zodat iedereen overal een account moet hebben en een reeks aan sites up to date moet houden.

Daarnaast de formulering: "Opdrachtgevers die een werk willen aanbesteden, hebben met deze centrale database op een eenvoudige wijze toegang tot relevante bedrijfsinformatie van aannemers. Bouwers hoeven hierdoor slechts één keer bepaalde administratieve bescheiden aan te leveren."

Dat is te kort door de bocht. Met www.itender.nl hebben wij al ruim 3 jaar ervaring in het online doorlopen van aanbestedingen. Wat TenderNed wil, doen wij dus al een tijdje zowel voor de overheid als private sector. Binnen iTender hebben bedrijven hun eigen bedrijfsprofiel voor dergelijke documenten welke bij het aanmelden op aanbestedingen inzichtelijk wordt geheel opgezet volgens de gedachte zoals nu door NRB geformuleerd.

De praktijksituatie is echter dat opdrachtgevers altijd specifieke vragen hebben, zoals projectreferenties, omzetcijfers, etc. EN dat aannemers de wens hebben om per aanbesteding een eigen bedrijfsprofiel samen te stellen en deze te bewaren. Deze ervaring hebben wij vervolgens verwerkt in onze nieuwe applicatie www.projectned.nl welke sinds kort operationeel is.

Deze applicatie is een doorontwikkeling van iTender maar gaat verder dan alleen aanbesteden/offertes aanvragen en voorziet ook in ondersteuning tijdens de ontwerpfase en uitvoeringsfase. Hier hebben wij nu het bedrijfsprofiel in aangepast zodat men een eigen totaal profiel kan beheren en aanvullen en daaruit bestanden kan selecteren om in te dienen bij een opdrachtgever, e.e.a. gebaseerd op de ervaringen in de praktijk.

Het is onze visie om zoveel mogelijk functionaliteit in een applicatie te houden om zo toe te werken naar een centrale plek waar iedereen alles kan doen en vinden wat nodig is. Inmiddels heeft dat ons gebracht tot de applicatie ProjectNed waarmee je volledig aanbestedingen en offerteaanvragen online kunt doorlopen, bedrijfsprofiel in kunt beheren en indienen en volledig online kunt samenwerken met alle bouwpartners.

In alle eenvoud, wat TenderNed en NRB wil is er al. Wachten op de overheid heeft mij nog nooit verder geholpen, u wel?

Verder denk ik dat ik maar eens een belletje ga doen naar de NRB. "
Per mail werden wij er op geattendeerd dat de betreffende database inmiddels gebouwd is onder de naam BrigID.

Zie voor meer informatie deze link. Ook op de website van Noordelijke Regieraad Bouw wordt er aandacht aan besteed.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+