BouwProfs

De bouw online verbonden.

In Twente is rumoer ontstaan over, u leest het goed, roze dakpannen.

De Enschedese ondernemer Rob Kemperink is met zijn bureau voor concepten en huisstijl gevestigd in een statige villa in Enschede. Rob schilderde de dakpannen van zijn onderkomen roze. Waarom? Omdat de roze dakpannen van zijn onderkomen perfect passen bij de huisstijl van zijn bedrijf One Identity. Bovendien, zo liet de creatieve ondernemer eerder weten, ‘is roze gewoon een heel mooie kleur’.

Spijtig voor Rob denkt de gemeentelijke cluster Bouw en Milieu daar totaal anders over. Naar aanleiding van een klacht nam een inspecteur van de afdeling Handhaving een kijkje aan de Ripperdastraat. De roze gespoten dakpannen worden aangemerkt als een overtreding van artikel 12 van de Woningwet. Anders gezegd is het ‘uiterlijk van dit bouwwerk in ernstige mate in strijd met redelijke eisen van welstand’. Legalisatie is mogelijk door de kleur van het dak te herstellen naar een een kleur die past binnen het gemeentelijk welstandsbeleid (grijs of zwart).

Uiterlijk vrijdag 16 juli moeten de roze dakpannen van de statige villa op de hoek van de Ripperdastraat en Haaksbergerstraat weer zwart zijn. Een brief met deze strekking heeft de gemeente deze maand verstuurd naar Ripperda VOF, de eigenaar van het pand. Die heeft de villa verhuurd aan Rob Kemperdink. De eigenaar van het pand (Ripperda VOF) krijgt tot uiterlijk 16 juli de tijd om de kleur te wijzigen. Na die datum wordt er opnieuw een inspectie uitgevoerd. Mocht blijken dat de roze pannen nog steeds in de zon liggen te schitteren, dan wordt er opgetreden. In het uiterste geval kan de gemeente besluiten Kemperink een dwangsom op te leggen.

Rob is vol strijdlust en heeft aangekondigd Kemperink dat hij het er (nog) niet bij laat zitten. “Heel erg jammer”, reageert Kemperink op het -voor hem- slechte nieuws. „Nu het klaar is, krijg ik er veel positieve reacties op. We wilden het ook graag roze laten. Maar ik laat het er nog niet bij zitten. Ik hoorde namelijk van iemand dat de gemeente het helemaal niet kán verbieden. Dus ga ik eerst kijken wat er wel en wat er niet mag. Ik ga uitzoeken hoe ver ik precies kan gaan. En als het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, laat ik de pannen oranje maken.”

Voormalig PvdA-raadslid André Boersma, verklaard tegenstander van roze dakpannen, is blij met de opstelling van de gemeente: „Dit is te gek voor woorden en moet aangepast worden. Hij doet iets wat vergunningsplichtig is in de welstandsnota.” Boersma is duidelijk over de juridische kansen van Kemperink: „Hij heeft geen poot om op te staan.” Kemperink schilderde de pannen van zijn kantoor roze vlak na de roze week. Enschede werd daarin aan den lande gepresenteerd als de - ook voor de toekomst - roze stad van dit land.

BouwProfs is benieuwd naar uw reactie. Is dit een staaltje lokale overheidsbemoeienis en ondernemer pesten van de gemeente Enschede? Of staat de gemeente gewoon in haar recht en is het logisch dat er op deze manier wordt opgetreden?

Weergaven: 1086

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

LEUK (ik zie ook nog een roze bordje?) en ben benieuwd naar de uitkomst.
Vanuit maatschappelijk en architectonisch belang voor de directe omgeving is het noodzakelijk dat de materialen en kleuren passen in de directe omgeving, en geen vestorings effect veroorzaken.
Kleuren kunnen de omgeving een extra demensie geven, maar in deze sitautie kan ik mij vinden in het Gemeente beleid.
Inderdaad, het is om moe van te worden dat de overheid iedere keer maar weer zich wenst te bemoeien met de wijze waarop wij onze eigendommen vorm willen geven. Wat is storend en wat niet? Helaas mogen wij onze smaak uitsluitend tonen als een clubje van de welstand het hiermee eens is. In veel gevallen is het veel te subjectief. Nu had je met een roze dak natuurlijk wel op je klompen kunnen aanvoelen dat er wel iemand bezwaar zou hebben maar dan nog, waarmee mag men zich wel en waarmee dan ook beslist niet bemoeien. Gaat het om de bouwwijze of ook om de kleur?
Wat vinden we zo leuk in Engeland of weet ik veel waar? De kleuren in de huizen. In Nederland kennen de huizen maar een paar kleuren, saai grijs, saai rood, saai wit wat later saai algengroen wordt, etc. Zodra ook maar iemand een kleurtje buiten het gewone saaie, Nederlandse doet dan wordt dit afgestraft. Maar we tuffen wel doodleuk naar Denemarken of waar vrolijke roze, vrolijke groene, etc. huizen staan. Of zijn ze in Enschede homofoob?
Opmerkelijk dat het weer zo`n PvdA`er is van de gevestigde zittende macht,
Zelf zit ik met een zelfde verhaal al vier maanden. Zie het nieuws van mijn site.
Nu ga ik bijna elke week naar de raadszaal om mijn stem te laten horen.
De democratie tot vervelens toe.
Vanavond zei de PvdA burgemeester nog tegen mij dat ik mij op de maan bevond.
Hij zei het zo onverstaanbaar dat bijna niemand het hoorde.
Gelukkig heb ik al veel vrienden om de kliek heen.
Dit is in Nederland de enige manier lijkt het om zoiets op te lossen.
Verder vind ik het een vorm van sharia, roze homo`s moeten immers van de hoogste toren gegooid worden.
Of van het roze dak.
Het wordt hoog tijd voor de invoering van de kopvoddentax van de eveneens schoonheidspolitie.
oog om oog en met gelijke munt betalen.

Op die mijn foto sta ik nog met lang haar van enkele jaren geleden nu nog zo`n "Roel van Duijn" brilletje.jaren zeventig.
En dan heb ik zo`n vreselijke P.vdA kop. . . . . . Dàt moest verboden worden !
Wat dacht je van kleur tijdelijk oranje? Ben ik van Duitschen-bloed?
Als compromis stel ik voor dat de fundering zwart wordt geschilderd, is het toch weer in evenwicht....
Een fel rood dak met witte letters 'Cohen' maakt meer kans...

Persoonlijk vind ik dit te bemoeizuchtig van de gemeente maar .. smaken verschillen en is niet objectief af te keuren.

In Almere staat een heel Oranje huis (persoonlijk vind ik het oerlelijk) en kreeg nog een architectuurprijs ook. Daarmee vergeleken stelt dat roze dak niks voor.

Elders in Almere worden ook huizen naast elkaar gezet waarvan  ik  dat nimmer zou toestaan ; het zal je nieuwe buur maar wezen. Dan wil je meteen weg maar verhuizen lukt niet meer.

Elders  staan weer wijken  waar alles juist erg goed op elkaar is afgestemd maar dat levert dan weer oersaaie wijken op.

Gelukkig is n.m.m. een trent dat  men wat mee vrijheid geeft maar men moet niet doorschieten. 

Welstand ... tja ... het heeft z'n voor's en z'n tegen's.

   

  

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+