BouwProfs

De bouw online verbonden.

Goed opgeleid personeel, hoe nijpend is het tekort in de bouw?


In De Telegraaf van 18 oktober staat te lezen dat de Nederlandse economie vastloopt door een nijpend tekort aan goed opgeleid personeel. Binnen enkele jaren kan dat tekort volgens het zwartste scenario oplopen tot 300.000 man.
Nederland wordt tot overmaat van ramp veel sneller en harder dan omringende landen getroffen door een personeelstekort, omdat we veel slim werk hebben. Juist in een kenniseconomie is goed personeel van vitaal belang. De economie in ons exportland trekt in de regel vroeg aan. De vraag naar goed personeel zal na de huidige recessie dan ook exploderen.

Natuurlijk is er een tekort aan goed opgeleid personeel, in de toekomst zal dit tekort naar mijn mening nog verder oplopen. Dit zal ook gelden voor de bouwbranche.
De volgende problemen doen zich volgens mij in onze branche voor:

Er wordt niet altijd gekeken naar het juiste profiel bij de aanstelling van werknemers; voor belangrijke functies worden vaak te lichte en onervaren mensen ingezet;

Een groot probleem is dat bedrijven / personeelfunctionarissen veelvuldig gebruik maken van detachering bureaus, deze bureaus vragen over het algemeen een veel te hoge marge waardoor er veel te weinig geld over blijft voor de functionaris die aangesteld moet worden.

Het is logisch dat door bovenstaande veel goede mensen een andere invulling geven aan hun werksituatie, men wordt zelfstandig of gaat totaal wat anders doen buiten de bouwbranche. Verder schiet de aandacht voor de oudere werknemer in veel gevallen tekort, men heeft de stelling dat deze mensen niet voor verandering zijn en te weinig productief zijn wat totaal onterecht is. Juist de oudere werknemer kan door zijn ervaringen een geweldige bijdrage leveren aan de resultaten van de onderneming en de vorming van jonge werknemers.

Ik denk dat we goed moeten opletten hoe we met onze werknemers omgaan, indien wij het in een aantal gevallen fout blijven doen dan worden bedrijven hier zeker, zoals altijd, op afgerekend.

In het artikel in De Telegraaf wordt door een aantal deskundigen gepleit voor een omslag in het denken over personeel. Bedrijven zouden er goed aan doen een extra stoel aan de directietafel in te ruimen voor het hoofd personeelszaken. Of zoals deze pleitbezorgers het noemen: de chief human recourses officer (CHRO).

Herkent u als bouwprof de bovenstaande situatie? Of bent u een andere mening toegedaan? Ik hoor graag uw reactie.

Weergaven: 405

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zeer oud nieuws.
Door vergrijzing en het te lang verwaarlozen van vak-opleidingen is dit probleem al jaren lang bekend.
De bouw (en ook de bouw is deel van de kenniseconomie) is voor het uitvoerend deel een eigen weg gaan zoeken door het aantrekken van buitenlandse werknemers e.d. Een goede hulpweg doch nog niet de oplossing.

En dan verder, het wordt wel erg druk aan de directie tafel, iedere discipline denkt dat ze onmisbaar is en wil zo haar belang verdedigen.
Nog meer verkokeren van de organisatie is het gevolg.

Wil je echt mensen werven en binden, zorg dan voor een organisatie mentaliteit en uitdaging die daar op inspeelt.
Dat is niet aan de CHRO (sic) voorbehouden, het is een essentieele kwaliteit in de hele organisatie.
Waar men in de huidige recessietijd erg veel belang lijkt te hechten aan vaak medewerkers die over een diploma beschikken, moet het bedrijfsleven zich al een tijd lang de vraag stellen of ze niet beter kunnen investeren in de kennis die zij specifiek voor het eigen bedrijf nodig hebben. Mensen zelf opleiden en binden aan het bedrijf moet het belangrijkste speerpunt zijn. Klinkt cliche maar in tijden van krapte zal de werkgever weer bij de werknemer moeten solliciteren in plaats van andersom. Je zult als werkgever duidelijk een stuk meerwaarde moeten bieden aan de medewerkers om ze aan je organisatie verbonden te houden.

Een goed HR beleid is hierbij wel belangrijk. Wie dit beleid binnen een bedrijf maakt is in dat geval niet belangrijk maar voor iedere organisatie verschillend. Het is geen moeilijk rekensommetje om te concluderen dat de tekorten binnen niet al te lange termijn zullen oplopen. Daar moeten we nu al alert op zijn en niet pas acteren als het te laat is. Dan mis je gewoonweg de boot. Bedrijven die historisch gezien al een groot personeelsverloop hebben, kijk uit want het wordt straks nog moeilijker om je eigen kwaliteit te borgen en medewerkers vast te houden.

Een ander probleem is dat de bouwsector nogal de neiging heeft vast te houden aan conservatieve ideeën. Bedrijven blijven zichzelf op dezelfde manier inrichten waardoor zij moeilijk meebuigen met de econimische situatie. Gaat het slecht dan roept men moord en brand terwijl het vaak eigen schuld van het beleid is. Accepteer meer flexibiliteit, innoveer en onderscheid je van de rest. Ga voor kwaliteit en adviseer je opdrachtgever alleen over de beste oplossingen met de juiste argumenten over duurzaamheid en innovatie. Dit voorkomt de afglijdende schaal waarin men zich niet meer weet te onderscheiden waardoor je in de cirkel terecht komt van gemiddelde bedrijven die niet aantrekkelijk genoeg zijn voor de slimme en ambitieuze werknemer.
Overal het zelfde verhaaltje.
http://techworld.nl/loopbaan/33330/nederlandse-economie-loopt-vast-...
Ik geloof er niet in. Was dat geen verhaal uit 2005?
In Engeland ook al tienduizenden ambtenaren ontslagen.
Hebben ze nog wat perspectief met zoveel gevraagde jobs nu. past dat?
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ralph Alberink:

"Goed opgeleid personeel is een vage kwalificatie. Wat is goed? Personeel met minimaal HBO achtergrond of personeel dat zich iedere dag goed inzet voor zijn of haar werkgever. Uit het oogpunt van een opdrachtgever is een stuk kennis relevant voor het ontwerpen van bouwwerken. Echter minstens zo belangrijk is de uitvoering op de bouwplaats zelf. Het storten van beton is een voorbeeld waarbij kennis en kunde een belangrijke rol spelen. Vaak uitgevoerd door vakbekwaam personeel dat door ervaring is geschoold. Deze kennis is minstens zo belangrijk.

Kortom: goed opgeleid personeel wil voor mij niet zeggen dat dit uitsluitend personeel is met een titel."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+