De bouw online verbonden.
De sloophamer is de oplossing tegen leegstand in krimpgebieden. Ook de nieuwbouw van woningen moet worden beperkt. Dat meldt de Rabobank in een rapport over demografische krimp op cobouw.nl.
"Om de dynamiek op de woningmarkt in krimpregio's terug te laten keren, moet een zekere mate van schaarste tot stand worden gebracht", vindt de bank. Dit kan enerzijds worden bewerkstelligd door het slopen van niet verkoopbare woningen en anderzijds door de krimp van nieuwbouw.
"Door woningsegmenten waaraan weinig behoefte is te vervangen door typen waarnaar wel vraag bestaat, kunnen sloop en nieuwbouw voorzien in de vraag in de regio naar betere en andere woningen." Omdat dit zich niet af laat dwingen, vindt de bank sterke regie door de overheid wenselijk. Het slopen in krimpgebieden is duur en levert weinig op, beseft de Rabobank. De vrijgekomen grond kan doorgaans alleen worden ingezet voor openbaar groen en niet voor activiteiten die de sloopkosten kunnen goedmaken. "Om deze transformatie in grondgebruik mogelijk te maken is het nodig dat vastgoedeigenaren tijdig afboeken op de waarde van hun bezit", zeggen de onderzoekers.
Noordoost Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen zijn op dit moment de grootste krimpgebieden. De komende jaren zal de krimp vooral plaatsvinden in deze regio's, maar ook in Rijnmond, de Drechtsteden, IJmond en Zuid-Holland, is de verwachting van de onderzoekers. In deze gebieden loopt het aantal bewoners terug en staan steeds meer huizen te koop. Daar komt bij dat ook winkels en andere voorzieningen verdwijnen. Dit heeft een negatieve uitwerking op de huizenprijzen. Daling van de afzet en de prijs beïnvloeden de nieuwbouw van woningen.
Projectontwikkelaars en bouwbedrijven krijgen te maken met een beperkte afzet en een neerwaartse druk op de prijzen, aldus de onderzoekers. Als gevolg daarvan neemt de woningproductie sterk af. Doordat de afzetmarkt afneemt moeten bouwers creatiever zijn, stellen de onderzoekers. "Reageer beter dan je concurrent, zorg voor onderscheidend vermogen."
Nou vind ik het advies van het hanteren van de sloophamer in combinatie met het beperken van het bouwen van nieuwbouwwoningen nogal voor de hand liggen. Als je niks meer bouwt en tegelijkertijd sloopt krijg je vrij automatisch meer aanbod. Maar het blijft aanbod in een afnemende en dus krimpende markt naar mijn idee. Oftewel, het advies van de Rabobank is symptoombestrijding en geen genezing. Of kijkt u er anders naar?
Tags:
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door