BouwProfs

De bouw online verbonden.

Rob van den Broek is adviseur bij Plannon B.V. en Eigenaar van Broekcal Passief-en Energieneutraal Bouwplan Ontwikkelaar BV. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

 

" Mag een woning die volgens "passiefbouwen technologie" gebouwd is, met één EPC van 0,40 en lager Passief genoemd worden als: Uwindow, Udeur niet voldoet, er een brievenbus in de voordeur zit en de qv10-waarde van 0,15 gemeten bij de achterdeur niet gehaald wordt. Ik vind van niet, wat vindt u? "

 

Heeft u een antwoord voor Rob? Wij horen graag uw mening.

Weergaven: 690

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

lijkt me duidelijk dat als een woning niet voldoet aan de criteria van een Passief huis, het ook niet zo genoemd mag worden
Dat mag inderdaad niet. Je doet het goed of je doet het niet. Volstrekt helder of je dat nu leuk vindt of niet.

De term 'passief bouwen' wordt al te vaak misbruikt.
Voor zover ik weet is het begrip passiefhuis niet geregistreerd of wettelijk beschermd. Alle prestaties mogen dan met de titel passief worden gelabeld. Dit is vanzelf vervelend en onwenselijk voor de puristen onder ons. De marketeers denken daar weer anders over; "als het op passiefhuis lijkt, verkoop je het als passiefhuis".
Rob,

Helemaal met je eens. Dit is echter een Waarde Riant project waar door de co-makers meegedacht wordt in de uitvoering van de materialen. Hierin zijn op het gebied van deuren en kozijnhout meerdere alternatieven gebruikt dan gebruikelijk is voor de Passiefbouw technologie. De keuze van de briefplaat komt van de opdrachtgever daar er geen losse brievenbus aan de woning geplaatst mocht worden ivm praktische redenen. Dit project mag de naam Passiefbouwen dan ook niet dragen.
Ben heel benieuwd naar die praktische redenen

Johan Huisman zei:
Rob,

Helemaal met je eens. Dit is echter een Waarde Riant project waar door de co-makers meegedacht wordt in de uitvoering van de materialen. Hierin zijn op het gebied van deuren en kozijnhout meerdere alternatieven gebruikt dan gebruikelijk is voor de Passiefbouw technologie. De keuze van de briefplaat komt van de opdrachtgever daar er geen losse brievenbus aan de woning geplaatst mocht worden ivm praktische redenen.
lijkt me geen discussie over mogelijk. een en ander voldoet niet......
Jammer dat de kreet "Passiefhuis" zo eng gedefinieerd is. De brievenbus voldoet niet*..... We krijgen dus binnenkort Passiefhuis niveau 1 t/m 10 en een NEN-norm die dat vastlegt.

Ik stem voor de Makkers-benadering: (zoek die club op LinkedIn!) Niet institutionaliseren, maar op basis van vertrouwen uitbouwen. Laten we van de kreet "Passiefhuis" geen strakke definitie maken, maar een onderscheidend vermogen. Niet actief energiebesparend (door opwekking) maar passief (door besparing). Als we hier met Rakkers in de bouw te maken hebben in plaats van Makkers, dan stoten die vanzelf hun neus wel door bedrog.

* Ja, ja, ik weet het: er is meer.
Passief bouwen is zoals zoveel duurzame ontwikkelingen al weer compleet uitgehold door het Marketing deel van Nederland. Jammer, want zo zien de uiteindelijke bewoners van deze en de hieropvolgende woningen door de bomen het bos niet meer.
Jammer, want het kopen van een woning is nog steeds niet hetzelfde als het kopen van een pakje boter. Als de boter op is en het bevalt niet, koop je een ander merk. Een woning is een duurzamere aanschaf die je niet eventjes inruilt op het moment dat het niet bevalt.
Ik ben het er wel en niet mee eens. Een passief huis is een term voor een woning die geen externe energie bronnen nodig heeft. Als een woning op een andere manier wordt gebouwd dan wordt voorgeschreven volgens het passief huis principe maar wel voldoet aan het principe geen externe energie bronnen, dan zou het onredelijk zijn als een dergelijke woning geen passief huis genoemd zou mogen worden. Echter andersom als een woning wel voldoet aan alle eisen van het passief huis principe maar nog steeds externe energie bronnen nodig heeft is de vraag mag zo'n woning dan wel een passief huis genoemd worden ? Of is het of je je nu aan de regels hebt gehouden of niet altijd misleiding als je een passief huis verkoopt die niet voldoet aan de grond beginselen van deze term ?
Natuurlijk zal op e.o.a. manier wettelijk moeten worden vastgelegd dat men de term niet mag gebruiken als de woning niet voldoet, dit zou echter eerder moeten afhangen van de prestatie dan van de bouwwijze. Als de woningen in Almere geen externe energie nodig hebben en men er toch comfortabel in kan wonen, waarom zouden ze dan geen passief woningen genoemd mogen worden. Voldoen ze niet dan ben ik het zonder meer eens met de stelling.
Dat is interessant; een passief huis is een woning die geen externe energiebronnen nodig heeft...... dat kan je niet menen!

Het maakt nog wel een behoorlijk verschil of een woning per saldo een neutrale energiebalans heeft of dat een woning (zelfs) geen aansluiting op gas en electra benodigt. In veel gevallen zal er ergens toch wel een externe bron moeten zijn: de zon, wind, aardwarmte en -koeling. Die komen allemaal 'van buiten'.

Het lijkt een beetje spijkers op laagwater zoeken om een woning waarvan de brievenbus niet deugt de titel passiefhuis te onthouden. Toch zijn de regels van het spel zo.
Het is jammer om te zien dat, zoals eerder al opgemerkt, de marketing in NL de term passiefbouwen en passiefhuis al heeft 'uitgehold' en 'vervormd'. Ik vraag me af of dat de discussie rondom het passiefbouwen niet ten goede en het doet geen recht aan de kracht en authenticiteit van het concept. Op die manier verwordt het passiefbouwen tot een 'mode'verschijnsel en dat zou het niet moeten zijn. Ik zal niet zeggen dat passiefbouwen de heilige graal in de bouwkunde is, maar het is een zeer betekenisvolle en interessante stap in de richting van energiezuinig/energieneutraal, maar vooral energiebewust ontwerpen en bouwen. En vooral dat laatste is ontzettend belangrijk. Het passiefbouwen is voor zo'n groot deel een bewust bezig zijn met energie en gebruik in het ontwerpproces en in het bouwproces. Immers, een zeer zorgvuldig bedacht en goed ontworpen detail op papier is niets waard als de bouwer/aannemer het detail niet met een even groot bewustzijn uitvoert.

Wat betreft eisen aan een passiefhuis. Voor zover ik weet zijn de echte eisen vooral (1)netto energiebehoefte voor verwarming ≤ 15 kWh/m2jaar, (2) luchtdichtheidseis n50 (0,6 h-1) en (3) in Duitsland en NL het kengetal primaire energie (120 kWh/(m²a) en in België een temperatuuroverschrijdingsfrequentie (25 graden Celsius) van 5%. De U-waarden van schildelen zijn voor zover ik weet niet aan 'eisen' onderworpen, maar zijn vooral een streven en uitgangspunt bij het ontwerpen van een passiefgebouw. Of zoals men in België aangeeft: bepaalde U-waarden zijn sterke aanbevelingen, maar behoren niet tot de certificeringscriteria.

Wat er voor mijn gevoel in NL lijkt te gebeuren is dat het begrip weer zodanig opgerekt wordt dat het daadwerkelijke passiefbouwen aan kracht verliest. Liever ben ik dan geneigd te zeggen dat een project gebaseerd is op de (ontwerp)principes van het passiefbouwen (zoals in het voorbeeld van de topic-starter). Maar daarmee is het nog geen passiefhuis. Dan moet je naar mijn mening toch op zijn minst kunnen aantonen dat je de waarden waarmaakt.

We moeten denk ik in elk geval met zijn allen voorkomen dat passiefbouwen net zo'n alomvattend en daardoor misschien ook 'betekenisloos' begrip als duurzaamheid wordt.

Overigens: (zoals wellicht genoegzaam bekend) komend weekend zijn er weer de Internationale Passiefhuis Open Dagen!


Pieter Lanser zei:
Dat is interessant; een passief huis is een woning die geen externe energiebronnen nodig heeft...... dat kan je niet menen!

Het maakt nog wel een behoorlijk verschil of een woning per saldo een neutrale energiebalans heeft of dat een woning (zelfs) geen aansluiting op gas en electra benodigt. In veel gevallen zal er ergens toch wel een externe bron moeten zijn: de zon, wind, aardwarmte en -koeling. Die komen allemaal 'van buiten'.

Het lijkt een beetje spijkers op laagwater zoeken om een woning waarvan de brievenbus niet deugt de titel passiefhuis te onthouden. Toch zijn de regels van het spel zo.
Excuses, ik heb het inderdaad wat krom geformuleerd ik bedoel inderdaad een neutrale energie balans (kon er even niet opkomen). Ik bedoel natuurlijk niet dat de woning helemaal geen connectie heeft met de nutsbedrijven.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+