De bouw online verbonden.
Peter Spek van Bouwbedrijf Van de Boch stelt in de Linkedin groep van BouwProfs de volgende vraag:
Wie heeft een goed advies voor het volgende probleem :
Woning jaren 30, enkele jaren terug voorzien van cv-installatie en isolatieglas, rest v/d woning ongeïsoleerd behoudens het dak. Kruipruimte is behoorlijk vochtig, de zandlaag vertoont roodbruine schimmel, hoogte ca. 350-400mm en matig tot slecht geventileerd.
Begane grond vloer is hout ( voorzien van geschroefd parket ) en ongeïsoleerd.
Probleem is schimmel aan de onderzijde van de muren tpv de radiatoren, vermoedelijk optrekkend vocht via de gemetselde steens fundering. Dit probleem manifesteert zich de laatste paar jaar .
Wat is een goede methode om het vocht- / schimmelprobleem op te lossen en tevens de vloer te voorzien van een goede isolatie?
Welke bouwprofs kunnen Peter helpen aan een goed advies? Geef uw tips door op BouwProfs.
Tags:
Ik zou een houten vloer niet na-isoleren. Ervaring leert dat condens en daardoor houtrot problemen dit alternatief uitsluiten. Je kunt natuurlijk wel de gehele vloer vervangen door een geisoleerde broodjes vloer, maar dat is een hele klus en je moet een de gewichtsfactor denken. Kan de fundering het extra gewicht aan.
Optrekkend vocht is een kwestie van injecteren, bv. Remmers heeft goede producten. Maar gezien de tekst vermoed ik dat het geen optrekkend vocht is uit de fundering, maar vocht uit de kruipruimte dat in de woning aan schimmels een voedoigsbodem geeft, direct boven de vloer.
Als je inderdaad besluit om de hele vloer te vervangen, zou het schimmelprobleem ook weleens opgelost kunnen zijn. Overigens moet je ook bij een isovloer zorgen voor ventilatie in de kruipruimte.
Beste Peter,
De vochtproblemen zijn ontstaan onder in de woning nadat enkelglas was vervangen door dubbelglas. Hebt u zich wel eens afgevraagd wat er is gebeurd met het vocht dat voordien condenseerde op het het enkelglas nadat dit vervangen is door dubbelglas?
Bij gelijkblijvende vochtproductie en gelijkblijvende ventilatie zal op het moment dat voorheen het enkelglas ging beslaan de RV van de lucht in huis toenemen. In de woning met dubbelglas wordt op dat moment immers geen vocht meer aan de lucht ontrtrokken door het condensatieproces op de ramen. De hogere vochtigheid van de binnenlucht wordt het eerst zichtbaar in de omgeving van koudere oppervlakken in het bijzonder bij de niet geïsoleerde beganegrondvloer, die ineens het grootste deel van de tijd het koudste oppervlak in de woonkamer is geworden. Het gevolg is een toename van de kans op schimmelvorming onderin de woning en een forse stijging van de concentratie huisstofmijtallergeen. Het is opmerkelijk dat dit triviale verschijnsel in het bouwfysica onderwijs nog steeds onbesproken blijft, waardoor ook vers opgeleide bouwkundigen van toeten nog blazen weten. De SBR heeft al in 1993 een inlgevel (PDF>>) toegevoegd aan SBR-Publicatie 265 “Vocht in bestaande woningen” om te wijzen op de vochtrisico’s bij de vervanging van enkel- door dubelglas wanneer de vloer niet wordt geïsoleerd.
Wanneer men eenmaal de oorzaak kent, is ook de oplossing simpel. Zorg dat het onder in de woning ook warm wordt. De beste garanties hiervoor biedt het TONZON vloerisolatiesysteem (PDF>>). De Thermoskussens hebben een ongeëvenaard effect op de vloertemperatuur dankzij het thermosflesprincipe en de Bodemfolie elimineert de vochtmigratie van de kruipruimtebodem naar de woning volledig. Het systeem heeft in meer dan 30 jaar praktijk bewezen absoluut veilig te zijn voor houten vloeren en in sommige gemeentes zijn vrijwel alle huurhuizen met houten vloeren al van deze uitmuntende isolatie voorzien. Zowel de Thermoskussens als de Bodemfolie hebben het DUBO-Keur verworven en het Thermoskussen telt bij de bepaling van het energielabel met Rc=3,8 m2K/W zeer hoog mee.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door