BouwProfs

De bouw online verbonden.

is de ventilatie behoefte in huizen in alle seizoenen constant?

Ten einde s’ winters energie te besparen is het zeer gebruikelijk om tijdens renovaties van huizen om aan kierdichting te doen. Tochtstrips, valdorpels, spouwmuur-isolatie, etc. Deze natuurlijke ventilatie-openingen worden gedicht. Om voldoende verse lucht binnen te krijgen en de vervuilde lucht af te voeren worden al dan niet ingenieuze wtw installaties gebouwd. Kieren dicht en ventilatie-roosters boven de ramen. Kosten noch moeite wordt er bespaard om de luchtkwaliteit in de winter-situatie naar een optimum te kunnen brengen. Als het huis in  de winter potdicht is dan is ie dat in de andere seizoenen ook. En is dat wenselijk?

Tijdens de seizoenen varieren zowel temperatuur en de vochtigheid rondom het huis.  Een huis heeft toch een statisch karakter en mijns inziens niet in staat is op deze veranderende omstandigheden in te spelen. Zeker als een natuurlijk instrument als de wind wordt uitgebannen.Maar wellicht hoeft dat ook niet omdat de winterperiode de moeilijkste is om te beheersen. Maar uitgaande van de optimale kierdichtheid van een huis heeft dit ook een positieve invloed op de gezondheidsaspecten in de woning. Ik kan mij ook voorstellen dat een zekere mate van natuurlijke ventilatie heel wenselijk is. Wie kan hier iets zinvols over zeggen?

Weergaven: 3237

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Leven in een huis met vervuilde en vochtige lucht, is niet te becijferen,

zoals alles wat de gezondheid betreft.

Maar met een kookwekker als ´techniek´ en elke kamer 15 á 20 min spuien,

is er geen sprake van kosten.    (tijdsduur is afhankelijk van de wind)

@bouwkundige023

Trees Konijn

edwin kolkman zei:

Dank voor de snelle reacties. Als aannemer kom ik veel in oudbouw huizen, dus ventilatie kanalen en ander technisch vernuft kom ik nog maar zelden goed werkend tegen. Maar dat idee van spuien is een eenvoudige methode dat zelfs een simpele ziel kan leren. Maar hoe reken ik mijn klanten voor wat dat kost? Schone lucht is prettig, maar het wordt pas fijn als je weet hoeveel het werkelijk kost als je de vervuilde vochtige lucht binnenshuis houd.

Edwin Kolkman

Edwin,

 

Wat het kost als je de vervuilde lucht binnenshuis houd is zoals Trees vermelde............je gezondheid.

In een oudbouw huis is het bijna een onmogelijke zaak om dat te berekenen in euro's maar ik zou ze een decentrale WTW unit in de woonkamer verkopen. Spuien door alleen maar de ramen te openen is mooi maar is een momentopname,  op de slaapkamer laat je de ramen natuurlijk lekker op een kier staan maar dat is in de woonkamer 's winters niet comfortabel en kostbaar en zodra je de ramen weer dicht doet stijgt het CO2 gehalte weer, zeker als er meer mensen in de woonkamer aanwezig zijn. De decentrale unit regelt zichzelf automatisch en niet op tijd maar op CO2 dus hij zorgt voor precies de juiste ventilatie hoeveelheid en werkt alleen wanneer er mensen(dieren) aanwezig zijn. Zo krijg je altijd lekkere frisse lucht binnen zonder extra energiekosten, een win-win situatie. 

Uiteraard kun je in oudbouw ook gewoon ouderwets alleen lucht afzuigen met een afzuigbox en verse lucht toevoeren via raam/muur roosters dat is verreweg de goedkoopste oplossing maar kost meer energie. Niet afzuigen en alleen maar spuien is gezien de gezondheid eigenlijk geen optie meer in deze tijd.  

 

Theo Beelien



Stefan Oomen zei:

Goedemorgen Wilbert,

 

Je bent een man naar mijn hart. Ons bedrijf heeft een systeem bedacht wat én op CO2 ventileert en de vochtige ruimtes ventileert op basis van relatieve luchtvochtigheid. Daarnaast hebben we voor de luchttoevoer via de gevel een electrostatisch filter welke fijnstof en pollen tot plm. 90% wegfiltert zonder dat dit tot daling van hoeveelheid luchttoevoer leidt.

 

Het systeem heet OxyGreen (Light)

 

Stefan Oomen

Beste Stefan,

 

Ik heb jullie product bekeken en het is eigenlijk traditionele afzuiging via een boxventilator maar dan wel per ruimte CO2 geregeld en gefilterde luchttoevoer wat een enorme verbetering is. Maar voor moderne laag energie of nulwoningen met lage temperatuur vloerverwarming op de begane grond is dit systeem niet geschikt omdat er door de luchttoevoer via de roosters tocht ontstaat omdat de binnenkomende koude lucht niet voldoende gemengd word (zoals vroeger met de radiatoren onder de ramen en een 80-60 graden verwarmingssysteem) en de koude lucht direct naar beneden "valt" zonder goed te mengen en dat veroorzaakt een onaangenaam tochtgevoel zeker als je stilzit.  

Maar als ventilatie systeem in de overige ruimtes van de woning zoals slaapkamers, badkamer enz. is dit precies wat ik bedoel als aanvulling op de decentrale WTW in de woonkamer. In slaapkamers wil 80% van de mensen graag een koele slaapkamer en speelt het tochtgevoel dus helemaal niet. Ook de 20% van de mensen die liever een verwarmde slaapkamer (18 graden of hoger) slapen merken weinig van tocht omdat je onder de dekens ligt (er is echter altijd de keuze om in deze slaapkamer ook een decentrale WTW te plaatsen)

Het word dan dus een soort hybride ventilatiesysteem waarbij je het beste van beide systemen combineert.   

 

Theo Beelien

Beste Theo,

 

Ik denk dat velen het met jou eens zijn dat het plaatsen een decentrale WTW in de woonkamer en wellicht ook de slaapkamer de ideale oplossing is... als de investeringskosten geen rol zouden spelen. In de praktijk zullen velen - door de hoge initiele investeringskosten - toch kiezen voor een goedkopere ventilatievariant. Ik denk dat je menigeen ervan moet overtuigen dat de terugverdientijd van een decentrale WTW niet meer dan een paar jaar is, anders begint men er niet aan.

 

De CO2 meter die ik verkoop kost 150 euro ex btw en daarmee kun je bewust 'natuurlijk' ventileren, dwz niet teveel en niet te weinig luchten. Ik ben me bewust dat dit geen oplossing is voor moderne laag energie en nulwoningen, maar voor 'oudere' woningen die nog geen mechanisch ventilatiesysteem hebben, is het een eerste stap in de goede richting!

Hallo Wilbert,

 

Voor 'oudere woningen' prima oplossing als je alléén naar investering kijkt echter enkele nadelen van alléén het gebruik van een CO2 meter zijn:

1.het gaat niet automatisch dus bewoners moeten bewust op de CO2 meting letten en dan handelingen uitvoeren.

2.geen enkele energie winst door de energie uit de afgevoerde lucht te benutten die stroomt zo naar buiten

3. geen filtering van de binnenkomende lucht

Een decentrale WTW incl. installatie kost ongeveer het 10-voudige van een CO2 meter maar dan heb je wel bovengenoemde voordelen.

Voor nieuwbouw woningen is alléén een CO2 meter absoluut geen optie, een decentrale WTW (zonder radiator) is een 'must' de kosten zijn gemiddeld € 1.600,-- incl. plaatsen en verwerkt in de hypotheek over 30 jaar is € 4,50 per maand natuurlijk veel minder tegenover de energie winst over 30 jaar. Tel daarbij op het comfort van automatische CO2 regeling en gefilterde verse lucht en de keuze is simpel.

Terugverdientijd speelt helemaal niet mee voor particulieren ook niet met b.v. investeringen in PV panelen. Ik zeg dat degene die de mogelijkheid hebben nú hun dak moeten vol leggen met PV panelen.  De keuze is gemakkelijk: of je blijft b.v. 10-15 jaar lang je energieleverancier sponsoren of je sponsort 10-15 jaar  je eigen duurzame installatie zonder extra kosten want je betaald je investering af met de besparing op je energiekosten. En daarna lach je de buurman uit die het niet heeft gedaan want jij betaald niets meer terwijl de energieprijzen daarna allang meer dan verdubbeld zijn. Simpeler kan ik het niet verwoorden. Verkoop je het huis binnen die tijd dan is je huis ook meer waard geworden.

 

Voor nul- en/of laag energiehuizen is het nu sowieso een 'must' omdat je het energieverbruik voor verwarming moet beperken omdat je maar een beperkt dak oppervlak tot je beschikking hebt om PV panelen op te leggen met een gemiddelde opbrengst van 120 kWh per/m2/jaar en die wil je zoveel mogelijk benutten voor je overige 'luxe' elektra verbruik. Onze seriematige nulwoningen met een verwarmd woonoppervlak van 150m2 leveren gemiddeld 7000 kW/h eigen energie per jaar waarvan max. 1200 kW/h gereserveerd is voor verwarming, 1800 kW/h voor warmwater en 500 kW/h voor koken waardoor er 3500 kW/h overblijft voor overig huishoudelijk elektraverbruik. Natuurlijk kun je meer gebruiken maar dan betaal je het 'gewone elektra tarief'.

 

Theo Beelien - Westerdijk b.v.

Wilbert Smits van Oyen zei:

Beste Theo,

 

Ik denk dat velen het met jou eens zijn dat het plaatsen een decentrale WTW in de woonkamer en wellicht ook de slaapkamer de ideale oplossing is... als de investeringskosten geen rol zouden spelen. In de praktijk zullen velen - door de hoge initiele investeringskosten - toch kiezen voor een goedkopere ventilatievariant. Ik denk dat je menigeen ervan moet overtuigen dat de terugverdientijd van een decentrale WTW niet meer dan een paar jaar is, anders begint men er niet aan.

 

De CO2 meter die ik verkoop kost 150 euro ex btw en daarmee kun je bewust 'natuurlijk' ventileren, dwz niet teveel en niet te weinig luchten. Ik ben me bewust dat dit geen oplossing is voor moderne laag energie en nulwoningen, maar voor 'oudere' woningen die nog geen mechanisch ventilatiesysteem hebben, is het een eerste stap in de goede richting!

Beste Theo,

 

Ik ben afgelopen jaar actief geweest met het 'frisse scholen' project; in dat kader heeft de overheid 220 miljoen euro subsidie verstrekt aan basisscholen om hun binnenklimaat te verbeteren. Helaas is dat bedrag veel te weinig om alle basisscholen te voorzien van de vereiste balansventilatie met WTW. De scholen die niet grondig worden aangepakt, wordt geadviseerd om een CO2 indicator op te hangen, die een geluidsignaal geeft als een bepaalde grenswaarde wordt overschreden, zodat bewust geventileerd kan worden door middel van het openen van ramen en roosters. Mijn ervaring is dat balansventilatie met WTW circa 12.000 euro ex btw per klaslokaal kost! Jij hebt het over een bedrag van 1.600 euro inclusief installatie (zonder radiator?), dat klinkt mij als muziek in de oren, maar ik kan het bijna niet geloven.. dan zou elke school in elk klaslokaal voor jouw propositie kiezen... Ik ontvang graag meer informatie over het door jouw beschreven systeem!

 

Gr. Wilbert

Beste Wilbert.

 

Ik heb het over woningen met één unit in de woonkamer als je over klaslokalen praat kunnen er 4 gekoppelde units in komen en 1 eenvoudige afzuigventilator van 250m3 voor als de klassen vol zitten en om aan de 750m3/u te komen Daaroverheen komt dan de prijs voor het boren van 8 gaten van 100mm bij bestaande situaties. Daarbij zitten in oudere scholen radiatoren voor de ramen  die dan meteen mee vervangen worden.

Voor een klaslokaal rekenen wij ca. € 7.500,-- incl. boorwerk mits er geen uitbreiding van de elektra groepen hoeft plaats te vinden (vaak niet nodig).

 

Theo Beelien - Westerdijk b.v.



Wilbert Smits van Oyen zei:

Beste Theo,

 

Ik ben afgelopen jaar actief geweest met het 'frisse scholen' project; in dat kader heeft de overheid 220 miljoen euro subsidie verstrekt aan basisscholen om hun binnenklimaat te verbeteren. Helaas is dat bedrag veel te weinig om alle basisscholen te voorzien van de vereiste balansventilatie met WTW. De scholen die niet grondig worden aangepakt, wordt geadviseerd om een CO2 indicator op te hangen, die een geluidsignaal geeft als een bepaalde grenswaarde wordt overschreden, zodat bewust geventileerd kan worden door middel van het openen van ramen en roosters. Mijn ervaring is dat balansventilatie met WTW circa 12.000 euro ex btw per klaslokaal kost! Jij hebt het over een bedrag van 1.600 euro inclusief installatie (zonder radiator?), dat klinkt mij als muziek in de oren, maar ik kan het bijna niet geloven.. dan zou elke school in elk klaslokaal voor jouw propositie kiezen... Ik ontvang graag meer informatie over het door jouw beschreven systeem!

 

Gr. Wilbert

Graag wijs ik in deze discussie op het Climalevel systeem (www.climalevelnederland.nl), een in Duitsland meer dan beproefd systeem dat ventilatie, verwarming en koeling combineert. In Nederland is het op dit moment nog minder bekend, maar het wordt al wel in talloze gebouwen (particulier en utiliteit) toegepast.

In essentie hebben we het dan over vloerverwarming o.b.v. een warmtepomp, waarbij de vloer zelf holle kanalen (profielplaten) bevat en daardoor als warmtewisselaar voor de ventilatielucht kan functioneren.

Hierdoor kunnen de verliezen die via WTW (electra en < 100 % rendement) optreden grotendeels worden gecompenseerd: de vloer is immers stralingsbron en de naar beneden gerichte stralingswarmte wordt opgenomen in de ventilatielucht.

Het rendement van een vloerverwarming / warmtepomp combi gaat hierdoor met ruim 20 % omhoog (lagere circulatiewatertemp = hogere COP van de warmtepomp) en er behoeft niet op het volume van de ventilatielucht te worden beknibbeld. De luchttemperatuur reageert sneller op de vraag (studeren of slapen!) en bovendien is er sprake van een sterk verbeterd koeleffect in de zomer (tot > 50 KW per m2 vloer) bij een relatief hoge circulatiewater temp van ca 19 gr C (geen condens!)

De mogelijkheid om vrijwel verliesloos het ventilatievolume op te toeren.

Wel is het Climalevel systeem primair geschikt voor nieuwbouw (vloer is 15 - 18 cm dikker dan normaal).

De meerprijs t.o.v. een conventioneel CV systeem is ca EUR 200 / m2 vloer (incl. warmtepomp en WTW). Door het extra hoge rendement van de vloerverwarming is de terugverdientijd zeer beperkt.

Omdat met een kleinere warmtepomp kan worden volstaan kan bij een nul-energie woning ook worden bezuinigd op de hoeveelheid PV cellen voor het opwekken van de elektriciteit.

Door de vloer als warmtewisselaar te gebruiken voor de ventilatielucht benutten we de warmte- resp koelenergie met een hoger rendement, brengen we de stralingsverliezen naar de kruipruimte terug tot vrijwel nul en kunnen we royaal ventileren (verversingsvoud 1,5 - 2x per uur!) waardoor spuien niet nodig is en een gezond binnenklimaat kan worden gewaarborgd.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+