BouwProfs

De bouw online verbonden.

uitvlakken van ruwe betonvloer met licht materiaal, wie heeft ervaring ?

De case is een optopping van een bestaand gebouw.

Op het huidige dak zit een afschotisolatie. Als deze is verwijderd blijft er een betondak over met een ruw oppervlak. De vraag, vanuit de constructeur, is nu om met zo min mogelijk gewicht (ongeveer 70 kg) een vloer op te bouwen.

 Ik zit te denken aan een gietvloer van 30 mm als eindafwerking. Met daarin vloerverwarming welke is vastgezet op een akoestische tackerplaat van 20-2 mm. Daaronder een speciaal akoestische membraan van 8 mm. En dan hou ik nog een hoogte over van 80-100 mm waar ik aan de bovenkant vlak (dus niet alleen glad) moet zijn en aan de onderkant op de ruwe betonvloer moet aansluiten.

Verschillende producten hebben momenteel de aandacht. PUR spuiten, schuimbeton, cementgebonden polystyreen, uitvlakken met houten regels en houten platen, een epoxylaag, egalisatiekorrels, enz.

 Wie heeft ervaring en een oplossing?

Weergaven: 2349

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jan,

 

Ik zou je eerst willen vragen of je eventueel ook leidingwerk moet verslepen of bestaande schachten moet doorzetten.

Ik heb in Rotterdam aan de Essenburgsingel een gebouw opgetopt waarvan de bestaande constructie niet doorgezet kon worden naar de optoplaag. We hebben hierop een tafelsysteem bedacht waar de nieuwe houtenvloer constructie als tafelblad fungeerde. De ruimte tussen het bestaande dak en de nieuwe vloer diende voor het leidingwerk.

De bestaande dakbedekking en dakisolatie is niet verwijderd, zodat het dak enkel bij de pootjes opgemaakt diende te worden waardoor het dak tijdens de bouw waterdicht bleef.

Dit zelfde idee heb ik uitgevoerd voor de uitbreiding van een woning in Everdingen.

Gezien de gewichtsbeperking, en de door jou voorgestelde opbouw, zou ik kiezen voor een schuimbeton laag.

Deze is te verkrijgen in verschillende gewichtsklassen, te beginnen bij volumieke massa van 400kg/m3.

De voorgestelde tackerplaat, is mijn inziens prima toe te passen op een schuimbeton vullaag.

(lichte schuimbeton is gevoellig voor puntlast (denk aan een naaldhak) door deze tackerlaag is dat probleem opgelost.

Een strak afgewerkte schuimbetonlaag, krijg je door houten latten te stellen (22x50) h.o.h. 2m1 waarlangs de schuimbeton aplicateur kan afstrijken, deze houten latten kunnen in de laag blijven zitten.

 

Overig,

Afhankelijk van de hoeveelheid m2, schat ik in dat houten regels en beplating, erg arbeidsintensief, tijdrovend en dus kostenverhogend is.


Pur spuiten, daarbij verwacht ik dat de gewenste "vlakke" bovenzijde een probleem zal worden, echter heb ik daar onvoldoende kennis van, dit zou je aan een specialist kunnen vragen. Het grote voordeel van pur is natuurlijk de isolatie waarde, maar in hoevere is dat in deze situatie van belang?

 

Afhankelijk van de hoeveelheid m2, zou ik je schuimbeton adviseren,

 

 

 

U hebt kennelijk 120 tot 140 mm ter beschikking vanaf de ruwe vloer.

Vloerverwarming met elastisch ondersteunde isolatie vergt een gietdekvloer of vloer C25-F4 van minimaal 45 mm dik

de isolatie kunt leggen op een uitgevlakte vloer; bijvoorbeeld perlite

u kunt op de ruwe betonvloer wellicht ook prima een druklaag aanbrengen voor de benodigde draagkracht waar de cdakplaat waarschijnlijk niet op gewapend is.

technocentrum vloeren

Na het lezen van uw probleem, zie ik eigenlijk geen probleem. er zijn nivelerende cementmortels met polystereen bolltjes erin verwerkt. Van Wylick is hier specialist in.

met vriendelijke groet.

Inderdaad, voor uitvlakken kun je met perlite en zand en cement bij diverse bedrijven terecht. Zie WADOdrain en Frank Goddee in Utrecht bijvoorbeeld. Schiimbeton kan ook maar dan moet je met een scheidingslagg werken want daar hecht geen vloer op. dat is hier geen probleem want de scheidingslaag is dan de klikplaat van de vloerverwarming. Bij dilataties even denken aan de verwarmingsleidingen: tpv de dilatatie daar hulzen om de verwarmingsbuizen doen om te grote spanning bij een goede omhulling te voorkomen en de werking ook echt mogelijk te maken. De druklaag is een praktische oplossing want na de bouw zal er wel wat gewicht op die vloer komen welke daar niet op ontworpen is waarschijnlijk.

technocentrum vloeren

Via Bouwlokalen heb ik ooit wel eens uitleg gegeven over zwevende dekvloeren.

Daarbij ging het om WeberBeamix die samen met Uponor Minitec (Nathan) een cementgebonden systeem leverde ter dikte van een euro. (op z'n kant natuurlijk). Of het droge systeem van gyproc Rigidur.

Beide bedrijven hebben voldoende kennis en ervaring om iets moois te maken

 

Etienne Lieben

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+