(bron: cobouw)
Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een garantieregeling waarbij bouwers vanaf een voorverkooppercentage van 50 procent kunnen starten met bouwen.
Het Rijk garandeert het inkomensgat tussen de 50 procent voorverkoop en de in de bouw gebruikelijke 70 procent. "De afnamegarantie wordt op dit moment doorgerekend door ambtenaren van het ministerie", zegt Leendert Meijers, bestuurssecretaris van de NVB, de branchevereniging van de ontwikkelende bouwbedrijven. Door de garanties van het Rijk lopen bouwbedrijven minder risico en kunnen ze sneller beginnen met bouwen. In welke mate de overheid garant wil staan voor de verkoop van woningen, is nog onderwerp van gesprek. "De uitkomst kan zijn dat het ministerie 20 procent van de afname garandeert, maar het kan ook op 15 procent uitkomen", schetst Meijers de fase waarin de onderhandelingen verkeren. De garantieregeling wordt door het ministerie volgens Meijers voor het hele bedrijfsleven uitgedacht. Voor de bouwsector wordt een specifieke regeling getroffen. "Dat komt omdat we in de bouw met voorverkooppercentages werken."
Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat er gesproken wordt over de voorwaarden van de garanties. De garanties vallen volgens het ministerie van Economische Zaken onder de regeling die op 26 oktober is geïntroduceerd en bedoeld is om de financiering van bouwprojecten te vergemakkelijken. Een van die maatregelen is dat ontwikkelaars en bouwers 150 miljoen euro kunnen lenen met een overheidsgarantie. Als de ontwikkelaar de lening niet aan de bank kan terugbetalen, betaalt de overheid de helft van de lening terug. Het ministerie hoopt hiermee dat banken sneller in bouwprojecten durven te stappen.
BouwProfs is benieuwd naar uw visie hierop. Is deze vorm van overheidsbemoeienis een goede zaak? Vindt u het een noodzakelijk kwaad?
Laat het ons weten en geef uw mening.