BouwProfs

De bouw online verbonden.

Rijksgarantie voor verkoop woningen; overheidsbemoeienis en noodzakelijk kwaad tegelijk?

(bron: cobouw)

Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een garantieregeling waarbij bouwers vanaf een voorverkooppercentage van 50 procent kunnen starten met bouwen.

Het Rijk garandeert het inkomensgat tussen de 50 procent voorverkoop en de in de bouw gebruikelijke 70 procent. "De afnamegarantie wordt op dit moment doorgerekend door ambtenaren van het ministerie", zegt Leendert Meijers, bestuurssecretaris van de NVB, de branchevereniging van de ontwikkelende bouwbedrijven. Door de garanties van het Rijk lopen bouwbedrijven minder risico en kunnen ze sneller beginnen met bouwen. In welke mate de overheid garant wil staan voor de verkoop van woningen, is nog onderwerp van gesprek. "De uitkomst kan zijn dat het ministerie 20 procent van de afname garandeert, maar het kan ook op 15 procent uitkomen", schetst Meijers de fase waarin de onderhandelingen verkeren. De garantieregeling wordt door het ministerie volgens Meijers voor het hele bedrijfsleven uitgedacht. Voor de bouwsector wordt een specifieke regeling getroffen. "Dat komt omdat we in de bouw met voorverkooppercentages werken."

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat er gesproken wordt over de voorwaarden van de garanties. De garanties vallen volgens het ministerie van Economische Zaken onder de regeling die op 26 oktober is geïntroduceerd en bedoeld is om de financiering van bouwprojecten te vergemakkelijken. Een van die maatregelen is dat ontwikkelaars en bouwers 150 miljoen euro kunnen lenen met een overheidsgarantie. Als de ontwikkelaar de lening niet aan de bank kan terugbetalen, betaalt de overheid de helft van de lening terug. Het ministerie hoopt hiermee dat banken sneller in bouwprojecten durven te stappen.

BouwProfs is benieuwd naar uw visie hierop. Is deze vorm van overheidsbemoeienis een goede zaak? Vindt u het een noodzakelijk kwaad?

Laat het ons weten en geef uw mening.

Weergaven: 135

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via Linkedin van Bas van Bussel, zelfstandig bouwkundig tekenaar/ projectcoördinator:


"Gaat het om koopwoningen of (sociale) huurwoningen? In het geval van koopwoningen vraag ik me af of het op lange termijn ook nut heeft. Zet de woningen eerst in de verhuur en verkoop ze op termijn, als de markt gunstiger is."
Reactie via Linkedin van Ad Topma, eigenaar A.G. Bouwadvies:

"Ik denk dat projectontwikkelaars maar eens op eigen benen moeten leren gaan staan en dat de woningbouwverenigingen zich alleen moeten bezighouden met de ontwikkeling van (sociale) huurwoningen. De verdienmodellen in de projectontwikkeling zijn scheef gegroeit juist door de bemoeienis van de overheid. En het is diezelfde overheid die verwacht / eist dat ontwikkelaars het tekort aan nieuwe woningen oplost tegen veel te hoge kosten."
Reactie via Linkedin van Rogier van Heijnsbergen RMT, eigenaar Haags Instituut voor de Makelaardij H.I.M.:

"Het lijkt mij zinvoller als de overheid een platform creert waardoor het gehele bouwproces makkelijker, en daardoor goedkoper wordt. Te denken dat het scheppen van een beter klimaat om te gaan ontwikkelen alleen in de financiele sfeer ligt, is redelijk naief."
Reactie via Linkedin van Wiel Rutten, eigenaar bouwtechnisch tekenbureau W. Rutten:

"De ontwikkelaar garant stellen is maar een zijde van de medaille. Probleem blijft dat eventuele kopers vrijwel onmogelijk een hypotheek van de bank kunnen krijgen. Dus beter lijkt het me als de overheid juist de kopers garant stelt, dan is dat 70% verkooppercentage sneller gehaald, en is de ontwikkelaar ook uit de problemen."
Reactie via Linkedin van Bas van Bussel, zelfstandig bouwkundig tekenaar/ projectcoördinator:

"En dat nu het aantal huurwoningen daalt en de vraag ernaar nog groot is en stijgt? Het garant stellen van de koper levert weer direct voor de koper een risico met zich mee. Het is kunstmatig instant houden van de huizenbubble. Laat de markt zijn werk doen. Bied eerst de mogelijkheid van wonen aan en later de mogelijkheid tot een eventuele koop."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+