De bouw online verbonden.
Zijn bestekschrijvers wel bekend met fijnstof vervuiling tussen en in gebruikte bouwmaterialen zoals bv dakgrind?
Tags:
kan je aangeven of je info hebt ? daar hebben we allen meer aan.
de sluikreclame via het plaatje is wel duidelijk maar vertel eerst maar wat wij als bestekschrijver moeten weten en dan moeten doen.
Beste Ron,
Ik heb de foto inmiddels weggehaald. Het is een oude discussie en blijkbaar is het aan onze aandacht ontsnapt dat de plaatser een commerciële afbeelding gebruikt heeft.
Groet,
Michel Eek
BouwProfs
Beste Ron,
Dakgrind werkt net als een mos sedum groendak als een filter dat fijn stof vasthoud hierbij is de concentratie pack en asbestdelen in het stof tussen het grind zeer hoog namelijk 300mg tot 400mg pakstoffen.
dakgrind dat gemiddeld 20 jaar op het dak heeft gelegen is dus zwaar vervuild en dient nadat het van het dak komt gewassen te worden voor de juiste afvoer van deze giftige stoffen.
hopende u meer duidelijkheid te hebben verschaft.
Groet Ronald van der Kooij
Geldt dat nagenoeg altijd?
lijkt me toch sterk dat er altijd sprake is van asbestdelen; waar komt dat dan vandaan ?
ook PAK verbaasd mij; als dat daarin zit dan zit het toch in alles wat je beetpakt ook op maaiveld ?
moet dat dan altijd eerst worden onderzocht ?
nemen jullie als branche het materiaal aan en verzorgen jullie die nabehandeling en zit dat in de prijs ?
Ik beschouw jullie soort bedrijven als een erkende inrichting die mag zorgen voor inname en eigendomsoverdracht (dus zelf verantwoordelijk voor de keuzes en het proces van nabehandling).
Klopt dat ?
Is dat zo in de hele branche?
hoe zit dat met arbo en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen?
mogen er ook andere mensen op het dak werkzaam zijn op dat moment?
Is er een rapport (hyperlink) waar dat alles is terug te lezen?
Ik ben geen persoon die in de branche zit maar het intrigeert me wel.
NB en wil je weten of bestekschrijvers dat weten kan je overwegen een posting te doen op de linkedin site van de BNB (wel graag met adequate info). zeker weten dat je dan antwoord op je eigen vraag krijgt.
de regelgeving stelt dat dakgrind dat op een dak heeft gelegen vervuild is en als dusdanig behandeld moet worden: kan je het reinigen dan moet je dat doen.
Dakgrind kan heel goed gereinigd en hergebruikt worden als dakgrind.
Het kan volledig worden hergebruikt. C2C
Het is schoner dan nieuw grind nm.geen leemlaag.
Geen transport handelingen vanuit Duitsland/Zwitzerland zoals bij nieuw grind.
Geen aanwending van de natuurlijke bronnen.
Minder ondermaat.
residu van het vervuilde dakgrind bevat
Zware Metalen/PAK stoffen/fijnstof (asbest deeltjes door neerslag uit de lucht)
Metalen:
Arseen/Cadium/Chroom/Koper/Kwik/Lood/Nikkel/Zink
Paks:
Naftaleen antraceen
fenantreen
fluoranteen
benzo(a) antraceen
chryseen
benzo(a)pyreen
benzo(ghi) peryleen
benzo (k)fluoranteen indeno( 1,2,3-cd)pyreen
Bij het zuigen van grind verdwijnen deze stoffen in de zuigslang van de wagen die het transporteerd naar de verwerking daar word het uit het grind gehaald.
Bij de werkzaamheden kan je gewoon op het dak blijven staan.
daar het stof word opgezogen.
Als er niet wordt omschreven dat het grind herbruikt dient te worden komt het grind hoogst waarschijnlijk in/bij het puin terecht en word het gebruikt als wegverharding incl de vervuiling.
Vriendelijke groet,
Ronald van der Kooij
Je zegt:"Als er niet wordt omschreven dat het grind herbruikt dient te worden komt het grind hoogst waarschijnlijk in/bij het puin terecht en word het gebruikt als wegverharding incl de vervuiling."
Maar dit lijkt me vreemd en vind ik de wereld op zijn kop zetten. althans we moeten meedere situaties onderscheiden denk ik:
1. onderhoudswerk (erop eraf) dan is het logisch als je hergebruik voorschrijft.
echter de vraag is: dan gaat het waarschijnlijk toch eerst naar een wasinstallatie of kan dat ook op het werk. Hoe weet ik dan dat ik hetzelfde materiaal terug krijg? meestal zal het pas enkele dagen of weken later terug komen. Dan blijft vast niet elke partij afgezonderd bij elkaar.
2. daarnaast heb ik als bestekschrijver niet vooor te schijven op welke wijze een aannemer iets voor elkaar krijgt. Mijn taak als bestekschrijver is te beschrijven wat er vrij komt en dat het weg moet. Normaliter zal het me een zorg wezen of ik hetzelfde terug krijg of nieuw materiaal. Dat is inventiviteit des aannemers. In de wegenbouw halen we ook materiaal weg en komt er (nooit dezelfde partij) materiaal terug ; daar gaan we niet zeggen dat het dezelfde partij moet zijn en zeggen ook niet wat de aannemer er mee moet doen (naar een erkende inrichting brengen maar dat is wet). welke bewerking hij er moet is niet van belang.
3. een werk waar niks terug komt. Ik zou zeggen: waarom moet ik daar wat van zeggen? zeggen dat het hergebruikt moet worden ? in hetzelfde werk is al onmogelijk. Dan is toch logisch dat jullie of iemand anders als verwerker zelf kijkt wat er mee gaat gebeuren. als het blijkbaar zonder wassing in beton mag worden verwerkt dan ga ik toch niet wat anders verplicht voorschrijven (daar heb ik niet eens iets over te zeggen; ik kan me toch niet met jullie bedrijfskeuzes gaan bezig houden) ?
1. Als het maar niet als puin wordt afgevoerd dan moet er nieuw grind worden gebruikt wat inhoud dat er meer transporthandelingen nodig zijn om dat uiteindelijk op een dak in nederland te krijgen.
terwijl er dus grind voorradig is in nederland dat prima voldoet.> gewassen dakgrind
2. In een bestek staat vaak als ballast laag voorgeschreven > nieuw grind van de bovenrijn :>waar heel goed recycle grind kan worden toegepast
3. Ongewassen dakgrind kan niet in Beton. Het wordt gebroken bij een puinbreker met als gevolg dat de giftige stoffen in de lucht komen.
Vriendelijke groet,
Ronald van der Kooij
Je punt 2 dat is waar het m.i. om gaat bij de taak van een bestekschrijver. Dat is de essentie. Maar dat kunnen we als bestekschrijvers oplossen met technische standaard bepalingen dat het grind aan bepaalde eisen (van schoonheid) moet voldoen. (mogelijk dat de wet reeds voldoende afdekt dus dat er niks in bestek hoeft te staan. Waar is überhaupt de verplicht gesteld dat het nieuw grind moet zijn?
staat dat zo letterlijk in bestekken dan (staat dat in de standaard bepalingen of in de bestekspost of in deel 3 van een bestekboek ?) De stabu moet daarop het antwoord kunnen geven.
Maar ik blijf wel benieuwd naar je reactie op mijn stelling dat het hele afvoerprobleem en het wasprobleem naar mijn logica niet thuishoort bij de bestekschrijver maar bij de branche van (dak)grindverwerkers zelf.
Daar heb ik m.i. nog geen heldere reactie op gekregen.
Wij wassen al ons eigen grind en een beetje van derde
maar dat is een fractie van wat er in nederland van het dak af komt
het grind naar de wassers krijgen is het probleem...
de bestekschrijvers kunnen er aan bijdragen dat herbruik wordt gestimuleerd.
vriendelijke groet Ronald van der Kooij
Naar mijn gevoel moet dat de wetgever zijn.
als het niet wordt gewassen én het kan niet (zonder wassen) naar de beton waar komt het dan wel terecht (en hoe wordt er dan mee omgegaan) ?
dat klopt,
vriendelijke groet,
Ronald van der Kooij
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door