(Bron: B&G (oktober 2009)
Vertrouwen is een zeer belangrijke factor binnen gebiedsontwikkeling, aldus professor George de Kam, bijzonder hoogleraar Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties. Volgens De Kam liggen er vaak belangrijke materiële oorzaken aan ten grondslag wanneer voldoende vertrouwen ontbreekt.
Zo spelen ingenomen grond- en andere posities een belangrijke rol. Net als tradities of het feit dat gemeenten soms spijt hebben dat ze onvoldoende actief grondbeleid hebben kunnen voeren. In dat geval maken ze zich vaak later sterk aan de onderhandelingstafel om alsnog wat te kunnen bereiken. Voor De Kam is een belangrijk thema dat overheden voor het ontwikkelen van een bepaald gebied een breed en helder eisenpakket met maatschappelijke doelen moeten bepalen. Dat pakket moet dan gaan over ruimtelijke termen en duurzaamheid. Die bredere eisen zouden wat De Kam betreft ook een plek moeten krijgen in een gebiedsconcessie, waarbij de overheid eerst middels heldere randvoorwaarden het publieke belang borgt. En vervolgens overeenkomt dat marktpartijen de bouw, vastgoedexploitatie en eventueel beheer en onderhoud voor hun rekening nemen.
Aan de omgang met de nieuwe verhoudingen op het gebied van grond, waarbij marktpartijen belangrijke posities innemen, is Nederland overigens nog niet gewend.
Wat vindt u, is vertrouwen belangrijk om duurzame afspraken te kunnen maken over gebiedsontwikkeling? En welke andere elementen spelen hierbij een rol?