BouwProfs

De bouw online verbonden.

Particuliere woningbezitters die hun huis willen verduurzamen, moeten 10.000 euro premie krijgen van het Rijk. De kleinere aannemersbedrijven zijn daarmee geholpen, maar ook het milieu.

Dat opperde Kees Vendrik (GroenLinks) tijdens het debat in de Kamer over de Crisis- en herstelwet. De regeling zou in 2010 en 2011 moeten gelden voor 100.000 eigenaren die hun woning voor een bedrag van ongeveer 20 tot 30.000 euro willen verduurzamen. Vendrik heeft ook al een idee hoe het Rijk het bedrag van een miljard euro kan ophoesten: de belasting op het gasverbruik moet dan iets omhoog.

"Een sympathieke gedachte", reageerde Ger Koopmans (CDA) op het plan dat in 2010 en 2011 zou moeten gelden. Hij beloofde Vendrik er met zijn partijgenoot Ruud van Heugten over na te denken.

Bron: cobouw.nl

Weergaven: 401

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Willem van de Meeberg, eigenaar Product Source B.V.:

"Ja hoor, spek de isolatiejongens zoals Isover en Rockwool maar. Bestaande woningen isoleren en potdicht maken geeft inderdaad voor nu en voor later veel werk aan de kleine aannemers. Een goede zaak vind ik, maar wel op de verkeerde manier. We weten als bouwkundigen toch onderhand wel waar we mee bezig zijn? Nu isoleren en straks alle rotte houtconstructies vervangen. Het is zo simpel. We leerden het al op de MTS bij het vak biofysica. Ik heb de oplossing."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frederik van Till, partner van Puur Makelaars:

"En wat is de oplossing dan? Ik krijg veel vragen over na isoleren van de gevel (dertiger jaren bouw) en kan daar geen zuiver advies over vinden!"
Reactie via BouwProfs op Linkedin van hans van leeuwen, projectmanager/consultant bij Ockenburgh architectuur en bouwkunde:

"Volgens mij is er geen eenduidige oplossing. De toe te passen maatregelen verschilt per gebouw en situatie. Ondoordacht na-isoleren kan leiden tot ongewenst binnenmilieu, zoals vocht en schimmels. Bij de gebouwschil, buitengevels, begane grondvloeren en daken is sprake van een balans van thermische scheiding en vochttransporten. Met name de bouwkundige detaillering is van belang, welke maatregelen er getroffen kunnen worden. Als door na-isolatie deze balans verbroken wordt, leidt dit tot problemen.
In feite is een advies op maat noodzakelijk.
Ik hoop dan ook dat de aannemers, woningbouwverenigingen en eigenaren zich goed laten informeren over de consequenties van na-isolatie en niet het geld (lees subsidiepot) laat prefareren."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect directie-architect De Vos architecten:

"De balans die Hans (niet) noemt is die tussen temperatuur en vocht. De "éénduidige" oplossing die momenteel voor oudere woningen veel gekozen wordt is na-isoleren aan de binnenzijde. Daardoor komt de oorspronkelijke schil aan de koude zijde te staan en koelt die dus veel meer af. Als het vochttransport niet heel scherp bewaakt (lees geremd) wordt, ontstaat er condens in die koudere delen. Dat geeft de problemen. Er dient zeer zorgvuldig met de dampremming te worden omgegaan vooral bij boorbrekingen : balkkoppen en andere constructiedelen die door de isolatie steken en onbenullig genoeg vaak ook wandcontactdozen. De consequentie van deze wijze van na-isoleren is een vrij stevige damprem. Daarmee wordt dan het ademen van de constructie beperkt en hoewel de meeste bouwfysici dat geen probleem vinden als er maar goed geventileerd wordt, denk ik over dat laatste anders. Een gezond binnenmilieu vraagt mijns inziens een ademende constructie. Oude woningen dus nooit zodanig zwaar isoleren dat (anders dan plaatselijk) een damprem nodig is."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Willem van de Meeberg, eigenaar Product Source B.V.:

"Om antwoord op de vraag van Frederik van Til te geven, het volgende;
Met biogenetisch infrarode stralingverwarming bereik je een andere manier van verwarmen. Met deze verwarming wordt primair de omgeveing binnen het bereik van deze straling verwarmd. Dus vloeren, muren, maar ook alles wat in de ruimte aanwezig is. Hiermee wordt bereikt dat de omgevingstemperatuur iets hoger zal liggen dan de luchttemperatuur. Vocht heeft geen kans om te condenseren en blijft in dampvorm in de lucht. Doordat het vochtgehalte in wanden en vloeren wordt verlaagd zal er minder transmissie plaatsvinden en het isolatievermogen verhogen. Overmatig isoleren is dan overbodig."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frederik van Till, partner Puur Makelaars:

"Wat vinden jullie dan van het isoleren van de spouw met isoparels o.i.d.? Dan lijkt mij dat de binnenmuur minder koud zal worden en er een beter binnenklimaat overblijft. Tevens zal ik de brochure van productsource eens grondig doornemen."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Nico Fierloos architect, fierloos architecten:

"integrale aanpak van na-isoleren is een must. Vakmanschap vereist. Zoals aangegeven zijn vochtproblemen na een isolatieronde een groot probleem. Een maatadvies levert in dat geval zijn geld dubbel en dwars op.

Ik heb zelf wel hoge verwachting van Multipor van Xella. Dit gasbetonproduct geeft goede isolatieverbetering en wordt 5 of 10cm dik aan de binnenzijde aangebracht. Wand wordt afgefilmd. Dampremmen zijn niet nodig. Geconcentreerd vochttransport tpv koudebruggen/balken treden niet echt op. Let wel op de spelregels zoals ze opgesteld zijn."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frederik van Till, partner Puur Makelaars:

"En wie zou er dan een goed en eerlijk advies kunnen geven?'
Reactie via BouwProfs op Linkedin door Nico Fierloos architect bij fierloos architecten:

"ga naar een onafhankelijk deskundige iemand als een architect met ervaring en affiniteit voor onderhoud en renovatie. Als onafhankelijk deskundige behartigen zij de belangen (en de portomonnee) van de opdrachtgever. Aannemers denken snel productgericht en hebben belang bij uitdijende opdrachten.
Wij hebben onlangs Bureau Bouwzaken opgericht met name voor dit soort vraagstukken. www.bureaubouwzaken.nl"
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Muller, bouwkundig Ingenieur:

"volgens een leverancier van isolatiemateriaal op basis van schapenwol, kan na-isolatie worden toegepast aan de binnenzijde van de woning (voorzetwanden) zonder gebruik te maken van een dampremmer. Je houdt dus een ademende constructie. Wat ik mij afvraag of het dan ook goed gaat met de houten stijlen van de wand (Metal-stud kan natuurlijk ook). Ontstaan hier geen douwpunten in? Voorlopig houd ik het maar op een goede dampremmer met wel aandacht voor de achterliggende constructie zodat deze voldoende droog blijft (kan ventileren).
Verder ben ik het met Andre eens, je moet elke situatie afzonderlijk bekijken."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frederik van Till, partner bij Puur Makelaars:

"Dank voor de tip had zelf eerlijk gezegd nooit aan een architekt gedacht!
ps de site is denk ik in aanbouw want voor mij is het alleen een begin pagina."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect directie-architect bij de Vos architecten:

"Beste Frederik,

Alle bij de VIBA aangesloten architecten hebben al zeer lang ervaringen, ook met zware isolatiepakketten."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+