BouwProfs

De bouw online verbonden.

Heeft iemand ervaring met vochtverwijdering door electrische golven? Is het noodzakelijk om dit te combineren met andere vormen van vochtbestrijding (bijv. impregneren)?

Weergaven: 6401

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Patricia,

ik heb er zelf direct nog nooit mee te maken gehad maar weet wel dat dit veel in monumenten toegepast wordt die vochtproblemen hebben. Zonder bouwtechnische ingrepen kan vochtig muurwerk relatief snel en betaalbaar droog gelegd en tot normale proporties gebracht worden. Ik ken het zelf onder de naam electrophysische muurontvochtiging. Het behoort tot de milieuvriendelijke manieren om vocht uit het muurwerk te halen. Heb het zelf gezien bij een oud kasteel dat nu als clubhuis van een golfclub in gebruik is en waare de kelderruimtes een bestemming kregen. Zelfs een garantie werd er toen gegeven. Ik heb begrepen dat het proces nog ondersteunt werd door andere vormen van droging, maar niet door impregnatie.Uiteraard is het altijd noodzakelijk om naar de specifieke situatie te kijken voordat je een keuze maakt. Het is een omstreden manier, vooral bestreden door de impregnerende industrie of vakmensen die het simpelweg niet kennen. In heel Europa zijn ca. 1500 gebouwen (met name monumenten) met deze methode ontvochtigd. Er bestaat een aktieve en passieve manier. Bij de laatste ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing en wordt derhalve door bouwkundigen niet als serieuze techniek beschouwt.  Het heeft allemaal te maken met elektroosmose en de kapillaire werking van vloestoffen. Meer info en aangesloten bedrijven vind je bij http://www.eurafem.de/ (Europees forum voor muurdrooglegging). Ben je op zoek naar een partij die hiermee ervaring heeft? Neem even contact op en ik mail je de gegevens.

Beate Bouwman

www.ecoscala.nl

T 035 5238900

Beste Beate, dank voor je reactie.

Het gaat om een project waar een corporatie deze methode wil toepassen bij een aantal woonhuizen waar op dit moment veel vocht- en schimmelproblemen zijn. Ik neem komende week contact met je op.

Fijn weekend!

Dag Patricia,

Vochtverwijdering door middel van elektro osmose is een werkwijze die in Nederland op beperkte schaal wordt toegepast en dan met name bij monumentale panden. Het is een werkwijze die redelijk eenvoudig en vaak in het basement van het pand kan worden aangebracht zonder vergaande ingrijpende maatregelen. Het werkt op basis van het omdraaien van de adhesie naar de cohesie, dus het bol staan van het water tegen de wanden of het hol staan. Er zijn 2 systemen, ten eerste het systeem wat werkt op basis van een Tesla golf, een radiogolf met een lage straling, voldoende de stroomrichting van het optrekkende vocht om te keren en het water af te stoten van het gebouw. Bij deze methode wordt centraal in het pand een zender opgehangen met een diameter varierend van 12 tot 30 meter.

De andere methode is, dat een voeg in het basement wordt uitgeslepen waarin een voedingsdraad met elektrodes wordt aangebracht, waardoor een lage spanning wordt gestuurd die dezelfde werking heeft als de Tesla golf. Het spanningsverloop van het water wordt omgedraaid en afgestuwd van het gebouw.

Bij deze methodes zijn geen aanvullende werkzaamheden nodig, tenzij de wanden, de afwerking, stuc- en voegwerk slecht zijn er hersteld moeten worden. Impregeneren is niet nodig.

Als je via Youtube zoekt naar filmpjes over elektro osmose, dan krijg je een aantal mooie voorbeelden te zien van het het werkt, maar ook hoe het wordt aangebracht. Op site van Muurvochtverwijdering.nl kan je ook leuke info vinden.

Uit ervaring weet ik dat de methode werkt, weinig tot geen onderhoud vraagt, lang mee gaat en een laag energieverbruik heeft op jaarbasis met een goed resultaat.

Juist in de sector waarvoor je de vraag stelt, heb ik de afgelopen 30 jaar de nodige ervaring met vocht- en schimmelbestrijding opgedaan.

Succes, Koos

Dag Patricia,

Ontvochtigen met electrische golven heb ik wel van gehoord, echter zelf niet toegepast.

Beate schrijft dat het vooral in/bij momumenten wordt toegepast, dat is duidelijk anders dan bij woningen.

Indien bij een cooperatie enkele woningen in/van een complex vochtproblemen hebben is dat meer keren een gevolg van bewonersgedrag dan van bouwkundige gebreken.

Echter soms kan dit ook ontstaan zijn door het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbel glas. Een ander oppervlak in de woning is dan het meest koude oppervlak en dan slaat daar condensatie neer met alle gevolgen.

Eerst verder onderzoeken.

Dag Patricia,

Deze techniek dient zorgvuldig te worden toegepast. Het is bekend dat vocht zich eerder laat verplaatsen dan verwijderen (verdampen). Ik adviseer je eerst de oorzaak aan te pakken wil een permanent resultaat behalen.

Vriendelijke groet,

Peter 

Goedemiddag Patricia,

ben je er inmiddels uit??

Groet Ben

Allen dank voor de informatie! Inmiddels heb ik een aantal mensen gesproken waar het systeem wordt toegepast. Voor het woningbouwproject waar ik nu mee bezig ben, is deze methode minder geschikt. Voor andere projecten (herontwikkeling van monumentale panden) is het mogelijk wel een goede optie (evt. in combinatie met andere methoden). 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+