BouwProfs

De bouw online verbonden.

Harry Stolk is engineer bij De Vries en Verburg. In de BouwProfs groep op Linkedin vraagt hij aandacht voor het volgende:

Als afstudeeropdracht onderzoek ik de theoretische mogelijkheden met BIM en vergelijk deze in de praktijk. Welke mogelijkheden werken er naar behoren? Software leveranciers geven aan dat de software probleemloos werkt, blijkt dit ook in de praktijk? Graag verneem ik op deze wijze jouw ervaringen van de mogelijkheden die BIM biedt.

Weergaven: 1174

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat is een hele brede vraag die zich niet zomaar laat beantwoorden volgens mij. Het hangt af van de verwachtingen van de gebruiker. Wat verwacht hij of zij van BIM? Wat verstaan we precies onder BIM? Het hele BIM vehaal is nog volop in ontwikkeling. Dus er kan al best veel maar er kan ook nog heel veel niet. Moet je het dan wel of niet gaan toepassen? Ik heb er voor gekozen om erin te duiken en stuit op veel zaken die nog niet kunnen of lastig zijn. Een kozijnenoverzicht maken in Revit bijvoorbeeld wil nog niet. Detailleren doe ik nog liever met standaard Autocad. Vind dat nog veel te omslachtig in Revit. Het kan wel maar ik vind het niet prettig werken. Maar goed mijn kennis neemt toe dus misschien dat ik het volgend jaar wel in Revit doe. En ik vind de gevels die uit Vectorworks (kunnen!) rollen nog steeds veel mooier dan de gevels die Revit produceert. Dus wanneer pak je welk stuk gereedschap?

Wijzigingen doorvoeren zou heel makkelijk moeten zijn maar als je al heel ver bent in je model en je het niet 100% zuiver hebt opgebouwd dan kan dit ook een drama worden. Objecten die aan elkaar gelinkt raken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Met één wand verplaatsen vermink je dan je hele 3D model (nou ja bij wijze van spreken dan, gelukkig is er altijd een UNDO functie). Dat is dan weer te wijten aan onervarenheid. Daar gaan nog vaak dingen mis. Hoe je een model opbouwt speelt dus ook een grote rol of je het als positief of negatief ervaart.

Je zou eenzelfde vraag ook voor gewoon CAD tekenen kunnen stellen. Dan krijg je allemaal negatieve en positieve gebruikers ervaringen. En als er kritiek gegeven wordt zijn deze kritieken dan terecht of komt het door de onervarenheid van de gebruiker? Kennisniveau speelt een grote rol. Je selectie van de verzamelde kritieken bepaald dan het beeld. Hoe eerlijk is je conclusie dan? Erg lastig. Ik zou dus proberen om je onderzoek te richten op hoe mensen nu het BIM gebruiken en wat de mogelijke ontwikkelingen zijn. Wat de bezwaren zijn en de voordelen.

Om toch een beetje antwoord te geven op je vraag. Wat goed werkt zijn de demo's die gegeven worden door de verkopers van de parketten. Zij laten natuurlijk alleen zien wat er allemaal perfect werkt. ga je zelf thuis pionieren dan stuit je op onverwachte bugs, onhandigheden of zaken die domweg niet kunnen. Je moet ook creatief zijn trouwens. Want soms lukt iets niet linksom maar lukt het wel rechtsom. Vaak zijn er meerdere wegen naar Rome.

Je leert dus elke dag weer bij en je wordt steeds handiger om te bedenken hoe je iets wel voor elkaar kunt krijgen. Daar vind ik Revit dan wel weer erg sterk in. Je kunt gewoon erg veel zelf modelleren en dat dan een kolom, raam of muur noemen. Dan gedraagt het zich ook als een kolom, raam of een muur. Maar er is een behoorlijk kennisniveau voor nodig al met al. Dat is dan eigenlijk weer een groot nadeel. Tenzij je jezelf verhuurt als BIM tekenaar :)

Beste Harry,

Wees svp wat specifieker:

  • wil je de theoretische mogelijkheden van BIM-software vergelijken met het gebruik in de praktijk?
  • wil je weten op welke wijze BIM-software de primaire processen ondersteunt?
  • of ben je benieuwd welke processen er komen kijken bij BIM (als werkwoord gebruikt - Building Information Modelling)?
  • Of bedoel je nog iets anders?

Je suggestie dat softwareleveranciers aangeven dat software probleemloos werkt wil ik tegenspreken en beamen. Tegenspreken omdat dat per definitie niet zo is behalve als je goede afspraken maakt hoe de software wordt ingezet (en dan beaam ik het).

Kortom; jouw vragen roepen bij mij eerder meer vragen op dan dat ik je zou kunnen helpen bij het beantwoorden ervan. Mocht je echter eea kunnen verduidelijken dan ben ik je graag van dienst om je in een persoonlijk gesprek verder te helpen.

Een hartelijke groet, Rob Roef

PS @ Mark Maas, bij BIMmen gaat het natuurlijk niet of de tekening er mooier uitziet, het doel is een samengesteld (referentie-)model, tekeningen worden overbodig!

PPS Er is meer software op de markt dan de software die jij noemt, ook andere leveranciers (die eerlijk een gedegen advies geven zonder gelikte presentaties)

Beste Rob,

Tekeningen blijven echt nog wel nodig op de bouw. Alles in BIM uitwerken zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Je krijgt de hele bouwkolom nooit aan het werk in hetzelfde BIM model. Leveranciers zullen gebruik blijven maken van hun eigen software om bepaalde onderdelen tot in detail uit te werken en om hun machinepark mee aan te sturen. BIM kan wel een mooi controle tool kunnen zijn. Dat leveranciers BIM onderdelen versimpeld aan gaan leveren die weer geplaatst worden in het moeder model. Dan kun je wel maatvoering controleren, een classcontrole doen en hoeveelheden en prijzen bepalen. Lastig probleem is ook waar de verantwoordelijkheden liggen voor het BIM model. Wie is er aansprakelijk als er wat mis gaat? Maar dat is een discussie op zich.

Ik vind het wel belangrijk dat tekeningen er mooi uit zien. Dat is nooit een sterk punt van Autodesk in het algemeen geweest. Het ziet er allemaal veel te technisch uit. Daar win je geen prijsvragen mee. Maar de vraag is inderdaad of dat allemaal met één en hetzelfde pakket moet gebeuren. Een timmerman heeft ook een kist vol met gereedschap. Zo zal een architect ook gebruik blijven maken van een hele scala aan software om haar doelen te bereiken. Photoshop en dat soort pakketten moet je niet willen vervangen met een BIM pakket.

Ik werk met Revit en heb gereageerd vanuit die ervaring. Er zijn zekers meer pakketten. Archicad is de bekendste, Allplan heb je nog, geloof dat Arkey ook aan BIM doet. Dan kom je al echt in de niche markt uit. Revit is wel sterk bezig met een BIM pakket voor de architect, een BIM pakket voor de konstrukteur en een BIM pakket voor de installateur. Je ziet ook dat de markt dat oppakt. Dus ik denk wel dat Revit de standaard gaat worden in de bouw. ArchiCad zal wel blijven maar verwacht niet dat het helemaal mee kan komen. Zeg maar de Wordperfect van de bouwsoftware? De tijd zal het leren. Of het is straks net zo'n verhaal als de strijd tussen Nikon en Canon. Beiden uitstekende camera's met trouwe klanten die een uitgesproken voorkeur hebben voor een bepaald merk.

Beste Rob,

Het gaat om voornamelijk om de programmatuur van de software. Jouw optie nummer 1 is correct ''wil je de theoretische mogelijkheden van BIM-software vergelijken met het gebruik in de praktijk?''

Als alle mogelijkheden en knelpunten in beeld zijn zal ik een aanbeveling schrijven voor het gebruik van diverse programma's voor het gebruik van 3D (IFC), 4D en 5D, ook ben ik benieuwd of alle fouten uit het model gehaald worden met een model cheker.

Zie mijn enquete op: www.onderzoekdoen.nl/onderzoek.php?f=12564

Ik geef een aantal modules binnen een innovatie prestatie contract (IPC) waarbij eind 2012 een 5 tal MKB bedrijven samen met hun ketenpartners 90% van hun werken met BIM willen doen. zie hier.

Een van de modules gaat over gebruik van BIM door de uitvoerders. Hierin heb ik toen onderzoek gedaan.

een aantal mogelijkheden hebben we na gegaan: robotic totalstation waarbij het BIM model ondersteunend is op de maatstok. hierbij weet je precies waar je bent in het BIM model.

Of de QR code om de laatste optielijst (koperswensen) van een woning direct oproepbaar is in de woning zelf te krijgen. Ook Augmented Reality AR is makkleijk te gebruiken met BIM samen. zie hier en hier

BIM in de praktijk is geheel niet moeilijk omdat BIM een kwestie van koppelen van data is net als ik met een postcode en huisnummer je hypotheek kan opvragen bij het kadaster en direct bij de AH bonuskaart ik weet of de boodschappen hier wel bij hoort. Zo kan je ook in BIM aan het werk zie dit filmpje

Leuk? BIM gaat niet alleen om software maar gewoon KOPPELEN van data!!!

Indrukwekkend filmpje! Het laat mooi zien wat er allemaal al kan. Die kant gaan we natuurlijk op met z'n allen. BIM is inderdaad het koppelen van data. Maar het is wel meer dan dat. Als je alleen maar prijzen koppelt aan hoeveelheden dan ga je wel nat. Hoe maak je b.v. onderscheid tussen een binnenspouwblad en een binnenwand van hetzelfde materiaal? Of hoe weet je nu of een wand aan één zijde is afgewerkt of aan beide zijden? Ik kan een gevel maken van 3x10m met veel metselwerk en weinig openingen of een gevel maken met veel openingen en weinig metselwerk. De eenheidsprijzen voor hetzelfde metselwerk is niet gelijk. BIM zal roepen dat er minder metselwerk is in het laatste geval en dus concluderen dat het metselwerk goedkoper is. In werkelijkheid is het veel duurder. Dat soort dingen zul je goed moeten afstemmen met de calculator. Dus het is wel meer dan het koppelen van data alleen in mijn ogen.

Als laatste onderdeel in mijn scriptie ben ik opzoek naar de volgende antwoorden. Kunnen jullie mij helpen met de antwoorden op de volgende stellingen?

 

Bestandsformaat IFC:

1) Door het maken van de juiste tekenafspraken zijn de meeste gegevens uitwisselbaar met het IFC bestandsformaat. Hierdoor is het uitwisselen van bestanden werkbaar, en gaat het voor 95% goed?

2) Doordat er nog te veel 2D getekend wordt gaat het uitwisselen van gegevens via het bestandsformaat IFC mis.

3) Hoe kunnen de juiste tekenafspraken tot stand komen om alle gegevens correct te kunnen uitwisselen.

 

Model Checker:

1) Om te kunnen werken met een model checker moet men een cursus volgen, basiskennis is niet toereikend voor het gebruik van een Model Checker?

 

Calculeren met BIM:

1) Welke tekenafspraken moeten er gemaakt worden om het model geschikt te maken voor het calculeren met BIM?

2) De kwaliteitseisen aan het model zijn te hoog, hierdoor zal het calculeren met BIM niet gaan werken?

3) Om te kunnen calculeren met BIM moet de calculator weten hoe een model opgebouwd wordt. De calculator moet de ins en outs weten van de verschillende tekenpakketten?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+