BouwProfs

De bouw online verbonden.

Onlangs lazen we een bericht van bouwprof Michaël De Vos waarin hij een boeiende stelling deponeert:

" Breng de bouw op gang zonder de banken... "

Bill Gates heeft ooit gezegd: " Als iedereen op zijn computer kan boekhouden, zijn banken overbodig."

Feitelijk zijn producenten, dienstverleners en consumenten degenen die het geld daadwerkelijk creeren. Bouwen is vermogen realiseren. De bank doet eigenlijk alleen de boekhoudkundige kant van die zaak: de "geldstroom" (cijfertjes) kanaliseren.

Rentevrij en bankloos financieren zou een enorme impuls kunnen zijn om de bouw weer op gang te brengen. Maar is het haalbaar en realiseerbaar?

BouwProfs is benieuwd hoe u tegen deze stelling aankijkt.

Weergaven: 137

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jurjen Bolsenbroek, eigenaar RECAM Ingenieurs bv Delft:

" Jazeker, ik denk dat dat haalbaar is. In feite financiert een goed project zichzelf; wanneer de koper/gebruiker bekent is betaalt hij de kosten vooruit.

Bij grote projecten is er vaak sprake van meer en minder risico dragend kapitaal. Het kapitaaldeel met het lage risico komt nu vaak bij de bank vandaan. Met enige goede contacten en creativiteit zou je dat ook zelf kunnen regelen bij investeringsmaatschappijen. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jasper Klapwijk, communicatie manager Woonzorg Nederland:

" De bank is een van de financieringsbronnen, maar wel een bijzondere: de enige die, naast de overheid, geld maakt. Dat geldscheppend vermogen bestaat omdat de bank minder in kas hoeft te hebben dan wij kunnen opvragen. Dat kunnen en mogen wij (consumenten, dienstverleners, producenten) niet zo maar.

Bankloos financieren kan al lang, bijvoorbeeld door uitgifte van obligaties. Heeft de laatste tijd, omdat banken hun rente hoog hielden om geld te absorberen, een grote vlucht genomen, vooral onder grotere productiebedrijven. Bedrijfsleningen zijn niet heel populair onder consumenten, omdat er geen enkele garantie op zit - in tegenstelling tot spaargeld, en er meer risico aan kleeft dan aan staatsobligaties.

Rentevrij financieren kan en gebeurt ook al, bijvoorbeeld door vorming van een CV of een BV waarin financiers kunnen participeren. Daarmee zijn de afgelopen jaren niet heel veel goede winsten behaald in de film en de scheepsbouw. In het vastgoed wordt de CV al sinds jaar en dag gebruikt. Ook hier geld dat risico's hoog zijn en de kosten niet duidelijk.

Kortom, goed idee, maar niet niet nieuw, en met een groot voorbehoud. Mensen met enig geld zullen dat eerder (gegarandeerd) naar een bank brengen of in staatsobligaties steken dan in risicovolle bedrijfsleningen of cv's steken. Verwacht dus geen run op bankloos rentevrij financieren, zou ik zeggen. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+