In nieuwbouwwoningen en appartementen moet standaard een sprinkler systeem worden aangelegd. Daardoor daalt het aantal doden bij woningbranden met maar liefst zo'n 90%.
Tenminste, dat stelt het
Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) op basis van buitenlands onderzoek. Sprinklers worden in Nederland gebruikt in bedrijven, maar in andere landen zijn deze systemen er ook voor huizen van particulieren.
Specialist
René Hagen van de NIFV beroept zich op conclusies uit onderzoeken in onder meer Scandinavische landen en de Verenigde Staten. "Daar is het heel gewoon om een sprinkler in huis te hebben, in ons land helaas niet."
De woningsprinkler verschilt van de dure systemen die in bedrijven worden geinstalleerd, maar het principe blijft hetzelfde. Als er brand ontstaat, dan spuit het apparaat water en dooft het vuur. "Misschien zijn mensen bang dat de sprinkler vanzelf af kan gaan, net zoals bij een rookmelder. Als er bijvoorbeeld iemand staat te roken. Maar dat geldt niet voor sprinklers", weet Hagen. "Sprinklers sproeien alleen als het extreem heet wordt, dus als er brand is. De kans dat het systeem per ongeluk af gaat, is 1 op 16 miljoen".
De sprinkler moet volgens hem vooral levens redden. "De eerste minuten bij een brand zijn cruciaal. Dat bepaalt vaak of je het overleeft o zwaargewond raakt of zelfs erger. Daarom moet het vuur zo snel mogelijk uit."
Er zijn in ons land enkele proeven gedaan met woningsprinklers, vooral bij appartementencomplexen. De NIFV ziet het liefst dat de systemen bij alle nieuwbouwwoningen worden ingebouwd. Bij grootschalige aankoop in ons land zijn de apparaten niet extreem duur. Zo tussende 1500 en 2000 euro.
Het inbouwen bij bestaande huizen kan soms lastig zijn, omdat de leidingen voor het water soms moeilijk zijn weg te werken. Volgens de
Vereniging Eigen Huis kunnen de sprinklers in appartementencomplexen nuttig zijn bij de zogenaamde 'vluchtwegen', zodat die bij brand toegankelijk blijven.
Toch moet de brandweer per gebouw bekijken of en waar een sprinkler nodig is aldus Eigen Huis. "In eensgezinswoningen voldoen wat ons betreft de rookmelders. Die blijken in de praktijk goed te werken" aldus
Hans André de la Porte. " Het nut van een sprinkler is maar beperkt. Bovendien levert het veel waterschade op en dat kan weer betekenen dat de verzekeringspremie omhoog gaat."
Dat het water direct de huisraad kan vernielen is volgens Hagen geen probleem. "Een brand verwoest de complete woning, terwijl de sprinkler alleen ingrijpt op de plek waar de brand is. Bovendien blust de brandweer ook met water, dus die schade loop je al snel op."
(bron: De Telegraaf)
To zover de promotie voor de sprinkler. Wat vindt u als bouwprof van de suggestie van de NIFV om nieuwbouwwoningen standaard te voorzien van sprinklers? Is het inderdaad de beste optie, of heeft u andere adviezen?