BouwProfs

De bouw online verbonden.

Als conceptueel bouwen de toekomst is van de sector…

 

Regelmatig belichten wij op BouwProfs een collega bouwprof in de rubriek "In de Schijnwerper" ( http://ning.it/cVqS4Q )

Deze week is het de beurt aan Onno Koster. Onno is Managing Director Property Management bij Crevas Vastgoedmanagement B.V..

In de rubriek "In de Schijnwerper" stelt de betrokken bouwprof een dringende vraag aan zijn of haar collega bouwers. Onno heeft u de volgende dringende vraag te stellen:

Zijn vraag luidt:

Als conceptueel bouwen de toekomst is van de sector…

- Wat is dan de meest strategische keuze naar dit succes?
- Welke sterke positie is voor dat bereik nodig?
- Hoe schat u het resultaat op langere termijn?
- Is de uitkomst ervan duurzaam?

BouwProfs en Onno Koster, zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Weergaven: 117

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Toen ik voor het eerst de term "conceptueel bouwen" hoorde, dacht ik dat dit een contradictio in terminis was. Bouwen is het meest concrete dat er bestaat, een idee wordt verwezenlijkt in staal, beton en steen. Het concept is de abstracte gedachte die hieraan vooraf gaat.
Later besefte ik dat conceptueel bouwen al heel normaal is, in ieder geval in de relatie architect - opdrachtgever. Hoe vaak gebeurt het niet dat een architect een paar, soms vele concepten en modellen ontwikkeld en samen met de opdrachtgever een keuze uit, of een samensmelting van deze modellen maakt? Vaak zijn dan ook constructeurs en aannemers bij de keuzes betrokken.

De meest strategische manier om goed resultaat op de lange termijn te garanderen, en daarmee de duurzaamheid, is een volgens mij een niet té project- of locatiespecifiek concept, maar een idee dat als kader voor jaren kan werken. Een kader waarin gebruikers en omgevingskarakteristieken hun plek vinden. Het gaat bij conceptueel bouwen ook om (her)haalbaarheid van een bouwwerk in verschillende situaties en markten. Daarom zal een bepaalde onvoorspelbaarheid van de markt onderdeel moeten zijn van het concept, en het gebouw weerbarstig en niet onderhevig aan de waan van de dag.

Voor een door de BNA uitgeschreven prijsvraag voor jonge architecten, hebben Plane Sight Architecture en Lap Landscape & Urban Design een gebouwconcept ontwikkeld voor gezinnen in de stad. Omdat de opgave zonder context was, is uitgegaan van een krachtig gebaar dat wel een modulaire opbouw heeft. Het idee is dat door deze opbouw meerdere gebouwen gefaseerd gebouwd kunnen worden, anticiperend op de stedelijke omgeving en marktsituatie van dat moment. Graag verwijs ik u voor een gedetailleerde uitleg met beeld naar onze site www.planesight.eu.

Van alle participanten zal een langdurige toewijding aan en overtuiging van het concept nodig zijn, niet jaren maar misschien zelfs decennia, afhankelijk van de grootte van het project. Misschien kunnen projecten in een BV vorm worden gerealiseerd waarbij de betrokkennen op de lange termijn revenuen eruit halen en hun verantwoordelijkheid voor realisatie en aanpassing blijven nemen.

Met vriendelijke groet,

Aldo Trim
www.planesight.eu

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+