BouwProfs

De bouw online verbonden.

Sjaak van Burken is eigenaar van TKCB Bouwkostenadvies. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen die mij iets kunnen vertellen over het genereren van bruikbare hoeveelheden uit een BIM model t.b.v. het opstellen van een begroting.

Wat ik tot nog toe heb gezien zijn hoeveelhedenstaten die vanuit het perspectief van een bouwkostenadviseur nauwelijks bruikbaar zijn. Waar ik tegen aan loop zijn de zeer matige definities en de veel te beperkte uitsplitsingen die de architect standaard aangeeft in het BIM model. 

Zo word er bij wanden bijvoorbeeld vaak niet aangegeven of het om kalkzandsteen elementen, blokken of stenen gaat. En word er ook geen onderscheid gemaakt tussen binnenwanden en binnenspouwbladen.
Hoeveelheden voor stucwerk zijn vaak al helemaal niet uit het model te halen. Vaak wordt er dan gezegd dat dit wel kan aan de hand van de optelsom van de wandoppervlakten. Maar zo simpel is het niet, zeker niet als er verlaagde plafonds in zitten.

En hoe zit met de plinten, deze worden ook vaak niet appart getekend maar simpelweg toebedeeld aan de wand. Maar van vierkante meters wandoppervlakte kan ik geen strekkende meters plint bepalen. Ook detailleringen van bijvoorbeeld verschillende goten of dakranden komen niet altijd goed naar voren.

De hoeveelhedenstaten die ik heb gezien werden aangereikt door de ontwerper van het model. Ik weet niet of het mogelijk is om met een BIM viewer zelf hoeveelheden op te meten. En als dit al kan hoe makkelijk gaat dat dan?

Weergaven: 1377

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Boeiend onderwerp! Wil er zelf mee bezig samen met een calculatiebureau hier uit de buurt. Er zullen hele goede afspraken gemaakt moeten worden over de wijze van tekenen. In feite moet je exact zo tekenen zo als je het gebouw wilt gaan begroten. Bijvoorbeeld nadenken over welke muur aan twee zeiden gestuct wordt en welke maar aan een zijde. Gaan we het tegelwerk ook echt tekenen als een 3D component of dit hangen aan de wandinformatie? En hoe gaat de calculator de getallen controleren? Hij moet er wel achter staan tenslotte. Ik heb contact met Martijn de Riet van MdR Advies. Een BIM expert die dit al eens bij de kop heeft gehad. Hij zal ons ter zijde staan. Hoop hier ook nog wat tips te kunnen ontvangen. Dus dat houd nog heel wat in deze wens.

We zittten in het zelfde schuitje, wil je uitwisselen via BIM, dan zijn vooraf goede afspraken nodig, wel kun je het gebruiken als gegevensdrager (is immers ook de bedoeling) en uitwisselen op element niveau. Bijsturing van het element doe je dan zelf.

Dit om ook de architecten en tekenaars de kans te geven in een normaal patroon hun werk te doen en niet opeens op detailniveau in 3D te moeten tekenen (inderdaad plinten, folies etc.).

Ik ben benieuwd of er al mensen ervaring hebben met het programma Solibri om hoeveelheden in te lezen?

en in welke coderingen de gegevens uitgewisseld worden NL SFB?

groet

Piet Maring

 

 

Beste Piet,

Ik heb nog op mijn lijstje staan om je te bellen. Arnold heeft me gebeld met deze vraag. Lijkt me goed om op kort termijn hier maar eens mee aan de slag te gaan of niet?

Mark

Lijkt me heel goed, ik hoop dat je lijstje niet te lang is

ik ga binnenkort de opleiding via Ibis regelen

groet

Piet

Mark Maas zei:

Beste Piet,

Ik heb nog op mijn lijstje staan om je te bellen. Arnold heeft me gebeld met deze vraag. Lijkt me goed om op kort termijn hier maar eens mee aan de slag te gaan of niet?

Mark

Allen,

 

Ik ben hier zelf al langere tijd mee bezig. Wij hebben binnen onze organisatie al meerdere projecten (groot en klein) gecalculeerd met behulp van een BIM. Hiervoor gebruiken wij het programma IBIS4BIM.

 

Ik deel de mening dat er duidelijke werkafspraken gemaakt moeten worden tussen de modelleur en de calculator/kostendeskundige. Hetgeen de modelleur tekent is bepalend voor de kwaliteit van de hoeveelheden die uit het BIM gehaald kunnen worden, hier zullen dus goede afspraken over gemaakt moeten worden.

 

Zelf ben ik betrokken bij de implementatietrajecten van IBIS4BIM. Hierbij geef ik een stuk uitleg over de praktische toepassingen van het programma, maar ook over de te hanteren afspraken en workarounds als modellen wel anders (lees minder goed) zijn opgebouwd. Hoe gaan wij hiermee om en wat kunnen wij dan wel met het BIM? Daarnaast begeleid ik meerdere bedrijven (architecten, tekenbureaus, constructeurs, etc.) bij dergelijke vraagstukken.

 

Ik zou het leuk vinden om eventueel een keer van gedachten te wisselen over dit onderwerp, voor het maken van een afspraak of voor telefonisch contact zie onderstaand nummer.

 

Met vriendelijke groet,

Edgar van den Broek

Senior Kostenadviseur

Brink Groep

06-23038754

1. We hebben het hier toch over BIM? Dus over samenwerken, lijkt mij. Instrueer dan je (bouw)partner beter informatie te leveren.

2. Er is software beschikbaar van diverse leveranciers. De foutmarges verschillen afhankelijk van pakket en mate van invoer door de BIMMER.

3. Er zitten verschillen in de manier van werken tussen bouwpartners. Een plint voor de architect is een rechthoekje op tekening, jij weet als calculator handelsmaten en minimale afname. Zo kan ik voor 3 meter plint best wel eens 12 meter moeten afnemen.

4. Schoenmaker hou u bij uw leest. Je kan natuurlijk altijd zelf meten, maar even eerlijk kom je ook aan de variabele kleptiming van je auto, of breng je die naar de garage? Zie ook punt 1 bekwaam je in het begrijpen en begrepen worden!

Afspraken zijn heel belangrijk. Maar als je spreekt over een kg staal of een m3 beton weet een kenner wat je bedoelt. Als constructiebureau maken wij BIM modellen waaruit materiaalstaten te genereren zijn.

Via viewers en BIM Sight zijn de modellen te bekijken en daarin kan ook gemeten worden.

Andre vd Maarl www.tbdeheer.nl

Zelfs als je die hoeveelheden exact zou hebben gaat de vraag nog verder: Hoe betrouwbaar is de prijs?  Ik liet privé offerte maken bij 4 aannemers voor het renoveren van 3 toiletten van losse pot tot wand closet. Een prijsverschil van maar liefst 40%. Daarvoor ander project: "plat dak extra te isoleren, 100m2", 35% prijsverschil. Verschil zit hem meeste in manuren en inschatting daarvan, veel minder of haast niet in materiaal. Welke bim goeroe durft het aan op basis van tekeningen een 3D bim modelletje te maken en dat te calculeren?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+