Kan een gemeente bouwen op grond met bestemming Bouwen verbieden met als reden dat er elders bouwgrond is en dat het contingent woningen per se daar moet plaatsvinden?
Een gemeente in Overijssel weigert een bouwvergunning op een groot stuk eigen grond in de bebouwde kom. De eigenaar van de grond wil er voor zichzelf en voor andere familieleden een aantal woningen op laten bouwen, met behoud van de oude omgeving als oude bomen en een zeer oude schuur. De grond is al meer dan 100 jaar eigendom van zijn familie. Deze bebouwing is een vorm inbreiding. Gezien de wens van vele gemeenten het ommeland met natuur te behouden zou deze gemeente de inbreiding eigenlijk moeten kunnen waarderen.
De gemeente heeft echter een groot stuk grond aangekocht om daar haar contingent woningen op te bouwen. Maar er is blijkbaar nauwelijks interesse om daar te gaan wonen. De gemeente heeft er dus baat bij bouwvergunningen in de bebouwde kom af te keuren of simpelweg te weigeren omdat zij "anders het contingent elders niet kan halen". Dat contingent wordt op de aangewezen locatie waarschijnlijk niet gehaald omdat er zo weinig belangstelling is. De reden van de afkeuring lijkt dus simpelweg van geldelijke aard: als je wilt bouwen, moet je op het aangewezen stuk grond zijn en nergens anders (de grondaankoop komt er dan misschien uit). In de stad inbreiden wordt dus juist in dit geval als het ware verboden.
Wat kan de eigenaar in dit geval het beste doen? Natuurlijk is overleg met gemeenteraadsleden en wethouders mogelijk, maar zijn er andere wegen waar deze klant terecht kan voor informatie?
Een bouwvergunning moet voldoen aan 3 dingen. Dat zijn: het bestemmingsplan, het bouwbesluit en redelijke eisen van welstand. Als daaraan wordt voldaan mag de gemeente de vergunning niet weigeren. Je kunt er hard tegen in gaan en het juridisch uitvechten, maar dat kost over het algemeen een hoop tijd, geld en frustratie. De diplomatieke weg lijkt me toch het meest effectief. Bovendien zit je bij de wethouder toch op de juiste plek. Hij of zij is ten slotte ook verantwoordelijk voor het beleid omtrent het bouwcontingent.
Deze stelselmatige problemen waarbij de reeele vraag wordt genegeerd ten faveure van de tussenhandel kom je overal tegen. Lokale overheden spiegelen zich aan de handel en wandel van de commerciele marktspelers. De eindgebruiker is daarbij van ondergeschikt belang.
Dat de markt scheef trekt en contingenten woningen worden gebouwd waarvan het merendeel van de woonconsumenten uiteindelijk diep in hun hart liever niet in zouden willen wonen, maar er toch intrekken omdat er weinig andere keuze is ontgaat de overheid volledig. Hierin is de overheid mijns inziens rechtstreeks verantwoordelijk voor een verslechtering van het welzijn van de burgers.
De volledig scheef getrokken markt laat nu zijn sporen na binnen de bouwsector. Aanzienlijk goedkoper bouwen kan maar dat gebeurt niet, omdat meerdere marktpartijen binnen de bouwkolom daarbij niet gebaat zijn.
Goedemorgen,
de gemeente kan op deze grond de vergunning niet weigeren.
Tenzij dit in het bestemmingsplan is opgenomen.
Belangrijk is om het bestemmingsplan in te zien en dit beoordelen.
succes.
groeten,
Bernard van den Berg
Bateleur Projectmanagement
Het is misschien een omweg, maar als de eigenaren van de grond een CPO(Collectief Particulier Oprachtgeverschap) oprichten dan zou de gemeente daar aan mee moeten werken.
De gemeente heeft beleidsvrijheid heeft om medewerking te verlenen aan het bestemmingsplan.
Kennelijk wil deze gemeente geen medewerking verlenen. In de regel heb je dan juridisch gezien geen middelen. Overleg met de plaatselijke politiek is hier een goede optie.