BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron: Telegraaf)
 
Personeel in de bouw moet het hele jaar vrij kunnen nemen. Volgens vakbond FNV Bouw is het wekenlang platleggen van bedrijven in de zomer ouderwets. De FNV wil daarom dat de bouwvak op de helling gaat.
 

"We hebben straks volop jonge mensen nodig in onze sector", zegt voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. "En dat zijn niet meer de traditionele 'kostwinners', maar ook vaak tweeverdieners, die samen het huishouden draaiende willen houden. Dan moet je ook flexibel kunnen zijn. En een vaste periode waarin de baas zegt 'neem maar vakantie', hoort daar niet bij. Het staat een moderne sector in de weg."

 

De vakbond hield een klein onderzoek onder bijna driehonderd leden, en daarbij gaven negen op de tien ondervraagden aan dat ze zelf willen bepalen wanneer ze op vakantie gaan. Ook zegt 90 procent dat hun baas een verplichte vakantieperiode heeft.

Officieel bestaat de bouwvak overigens allang niet meer. Sinds de jaren tachtig hebben werknemers al recht op zeggenschap over wanneer ze hun vrije tijd opnemen. "Maar in de praktijk is de bouwvak nog blijven bestaan", zegt Kerstens.

"Het moet natuurlijk wel een samenspel zijn tussen werkgever en werknemer."

 

BouwProfs is benieuwd naar uw antwoord op de stelling:

 

" De Bouwvak is niet meer van deze tijd. "

 

Bent u het hiermee eens of oneens?

Weergaven: 1271

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Rian Buter-Visscher:

" Mee eens,

Ik heb echter een grote maar. Het wordt een hele klus om te zorgen dat je alles wat er nodig is om een klus af te maken op tijd en voldoende binnen te krijgen.

We werken samen met veel landen waar in de maand augustus niks tot weinig gedaan wordt. Zo zit ik op dit moment met levertijden uit Italie, maar ook Belgie en Duitsland van meer dan 10 weken. Alle orders die ik nu plaats worden pas ingevoerd als ze terug zijn en dan hoor je begin december dat je de producten in oktober krijgt.
mensen en bouwen die stil staan omdat je een kraan of een meubel niet kunt monteren kosten een hoop geld en een hoop irritatie bij de consument.

het is niet alleen de bouwvak in Nederland afschaffen er komt veel meer bij kijken. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Marinus van der Poel:

" Ben het voor een deel mee eens. Wij als toeleverancier hebben meer last van de verspringende bouwvak. Daar wij door heel Nederland zitten moet je haast wel zorgen dat je open bent en ook ploegen monteurs achter de hand moet hebben voor de doorlopende projecten.

Voor werknemers zonder kinderen is het wel prettig als er geen bouwvak meer is. Ouders met school gaande kinderen hebben daar problemen mee. Wij zien meer in een bouwvak die in alle regio's gelijk loopt. Tevens ben ik het eens met de opmerking niet meer dan 2 weken verplicht en gelijk in alle regio's. Indien niet verplicht dan afschaffen en een ieder vrij laten in het opnemen van zijn vakantie. Intern zal je dat goed moeten regelen anders ontstaan er bezettings problemen. Het zal in mijn beleving nog heel veel voeten in aarde hebben voor dat je iets dergelijks hebt ingevoerd. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Anne Hutten:

" Mee eens.
Vanuit werkgeverszijde heb ik vaak kritiek gehoord over de consequenties van de gespreide bouwvak. De weken voor en na de periode van je eigen regio draait de productie nl. niet op volle kracht. Je projecten moet je realiseren met partijen die in meerdere vakantieregio's werkzaam zijn. Binnen de eigen organisatie is het niet wenselijk als rondom de zomervakantie collega's net voor of na de vastgestelde vakantieweken van hun eigen vakantie willen genieten. Juist in die weken ontstaat een piek in de werkdruk. Alle vormen van correspondentie (aanvragen, aanbiedingen, facturen en betalingen) ondervinden hinder.

Vanuit werknemers zijde, waarbij ik ervaar dat in onze maatschappij steeds meer meeroudergezinnen ontstaan is het voor deze gezinnen lastig om goede afspraken over de vakantieperiode met de gedeelde kinderen te kunnen maken. Een iets afwijkende vakantiewens voor of na de vastgestelde vakantieperiode van de eigen regio wordt ten gevolge van de vastgestelde bouwvak vanuit werkgeverszijde niet op prijs gesteld.

Als de bouwvak wordt afgeschaft verwacht ik dat binnen de bedrijven een betere (natuurlijkere) vakantiespreiding onstaat met als voordeel dat het bedrijfsproces niet stil valt. Werknemers wordt neer vrijheid gegeven wat leidt tot tevredenheid (Als ik dat dat ik € uit kon drukken, zou dat ten goede komen aan mijn overtuigingskracht) "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Bjørn Seerden:

" Eens. Met een economie die steeds meer richting 24/7 gaat is het vreemd dat er 1 sector een maand compleet stil ligt.

Door het afschaffen van de bouwvak ontstaat er ook een stuk minder gestress om projecten nog voor deze periode af te hebben wat weer ten goede komt aan de kwaliteit. Wij hebben inmiddels geen verplichte bouwvak (vakantie) meer. We stemmen met elkaar af wanneer er wie vakantie neemt zodat het bureau altijd bereikbaar is.

Er zijn ook partijen die deze periode juist willen gebruiken om te verbouwen of te inventariseren omdat het dan minder druk is. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs. Daarbij komt dat we door heel Nederland werken dus hebben we te maken met 3 verschillende bouwvakperiodes. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Dimitri Witte:

" helemaal mee eens. Het idee dat bouwvakkers in een vaste periode in het jaar hun bonnen verzilverden en op vakantie gingen is allang verleden tijd.

Onze grootste opdrachtgever ProRail heeft in de vakantieperiodes ook nog eens de meest grote ombouwwerkzaamheden gepland staan (vanaf vanmorgen ligt Station Arnhem voor 4 weken op zijn kop) en is het schrapen om aan monteurs te komen om het werk uit te voeren.

Ik denk dus dat iedereen er bij gebaat is om de bouwvak af te schaffen."
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Bonne Plat:

" Graag afschaffen. Wij begeleiden veel renovatiewerk voor scholen en in de vakantieperiode is de geschikte uitvoeringsperiode! "
Er is op BouwProfs een video geplaatst over dit onderwerp.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+