BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwvergunning weigeren als dak niet veilig is, is een goede zaak(?)

(Bron: cobouw.nl)

Al in het ontwerp moet een gebouw voorzieningen hebben om veilig op het dak te kunnen werken.
Ontbreken ze, dan wordt de bouwvergunning geweigerd. Dat is de bedoeling van de Stichting Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche (SBD) en de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB).

De organisaties maakten met de ministeries van Sociale Zaken en van VROM een principeafspraak om het werken op hoogte veiliger te maken. De twee departementen zeggen nu te wachten op een onderbouwing van SBD en OSB.
De twee organisaties verwachten dat nieuwbouwplannen vanaf 2011 worden getoetst op de veiligheid van werken op hoogte. "Daarmee is voor nieuwe gebouwen de veiligheid gewaarborgd", zei SBD-coördinator Jos van der Borgt op de Vakdagen Gebouwbeheer in Apeldoorn. "Op bestaande daken, 95 procent van het totaal, ontbreken vaak zulke voorzieningen." SBD en OSB beginnen volgend jaar een campagne over veilig werken op hoogte.

De campagne loopt tot 2013. De organisaties richten ook een website in om deze veiligheid te bevorderen. Met een 'arboprijs' willen SBD en OSB de veiligheid al vanaf het begin waarborgen. "De prijs gaat naar de architect die het beste rekening houdt met werk op hoogte", zegt OSB-coördinator Mark Verhees. Bezoekers van de site kunnen doorklikken naar arbocatalogi met specifieke veiligheidsvoorzieningen.

Opleidingen
SBD en OSB willen ook samenwerken met andere bedrijfstakken en gezamenlijk opleidingen opzetten, zodat iedereen die ooit een keer het dak op moet, maatregelen treft om veilig te werken. Op de website staat een model voor een Risico Inventarisatie en Evaluatie.
Van der Bogt: "De praktijk leert dat zulke voorzieningen altijd wel zijn aan te brengen." Gebouweigenaren doen er naar zijn mening goed aan ze inderdaad aan te brengen. De wet wil dat "voorzienbaar onderhoud" eenvoudig en tegen redelijke kosten wordt uitgevoerd.

Wat vindt u, is deze maatregel een goede zaak of niet? En misschien nog belangrijker, is de maatregel te hanteren en en handhaving er van te controleren?

Weergaven: 385

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit artikel stond deze week op cobouw:

Veel doden en ongevallen in dakdekkersbranche

een half jaar vielen tien doden en werden 97 dakdekkers in het ziekenhuis opgenomen. Achttien daarvan hielden blijvend letsel over aan het ongeval.

Dat zei Jan Boer, hoofdinspecteur voor de bouwnijverheid bij de Arbeidsinspectie, bij de presentatie van het nieuwe A-blad voor hellende daken. Hij leidde het landelijk project Dakwerk van de inspectie.

In totaal werden 881 inspecties uitgevoerd. Dat leidde 427 keer tot het stilleggen van het werk. De inspectie deelde 170 boetes uit aan werkgevers en 11 boetes aan werknemers. Volgens de Arbeidsinspectie heeft drie kwart van de overtredingen te maken met de veiligheid.
Vooral de valveiligheid is vaak niet in orde. Bedrijven met veel ongevallen krijgen de komende jaren extra aandacht en ondersteuning van de Arbeidsinspectie. Bedrijven met veel overtredingen zullen hinderlijk worden gevolgd.

Boer wees erop dat volgens het nieuwe Bouwbesluit vanaf 2011 geen bouwvergunning mag worden gegeven zonder vaste veiligheidsvoorzieningen op hellende daken.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+