BouwProfs

De bouw online verbonden.

Conclusie TNO: de bouwsector blinkt uit in ruzie, conflicten en discriminatie...

(Bron: cobouw.nl)

Schilders ruziën relatief vaak onderling, terwijl discriminatie in de bouwsector relatief vaak voorkomt.

Dat blijkt uit de Arbobalans 2009 van TNO. In de top tien van beroepen naar conflicten op het werk neemt de schilderssector de vierde plaats in. Zevenendertig procent van de schilders had in 2008 wel eens een conflict met zijn collega. Vierentwintig procent ruziede met zijn leidinggevende.
Onderlinge intimidatie komt vooral voor onder laders, lossers, grondwerkers en kraanmachinisten (18 procent).

De bouwnijverheid staat vijfde in de in de top tien van discriminatie naar sector. In de aannemerij wordt relatief veel gediscrimineerd over het geloof of seksuele geaardheid (twee procent waar het landelijk gemiddelde een procent is).

Als het gaat over fysiek zware beroepen vult de bouw de hele top vier.
Loodgieters, fitters, lassers, plaat- en constructiewerkers staan gedeeltelijk op één. Op twee staan metselaars, timmerlieden en andere bouwvakkers. Op drie de grondwerkers en kraanmachinisten. De schilder is het op vier na fysiek zwaarste beroep.

Ruziën, discriminatie, conflicten... als we deze lijst mogen geloven laat de bouw zich van zijn slechte kant zien hier. (H)erkent u deze cijfers? Of schrikt u er van?

Weergaven: 304

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Marjet Rutten, marketing en communicatie advies:

" Ik ben wel van mening dat er best meer respect in de bouwsector mag zijn voor elkaar zowel in- maar vooral extern. Twee oorzaken die ik zo zie, waarom het mis kan gaan intern is 1) management wordt vaak niet als discipline gezien, maar er bij gedaan 2) generatiekloof tussen jongeren en ouderen. Ouderen voelen zich vaak bedreigd en jongeren voelen zich niet serieusgenomen.

Maar meer discriminatie? De bouwsector is nou eenmaal een sector waar niet iedereen op eieren loopt. Ben je teergevoelig, dan past deze sector wellicht niet zo goed bij je. Ik mag die direct communicatie en grappen en grollen wel. Dat is juist de charme van de sector. Als je collega je zwarte of homo noemt, noem je hem bierbuik of kale. Ik ben liever zwart of homo dan dat ik een bierbuik heb of kaal ben :-).

Natuurlijk moet het niet te ver gaan en zal dit vast wel eens het geval zijn. Dan is goed management en sociale controle belangrijk. Maar ik vind respect voor elkaar voorop staan. En dat binnen de eigen branchecultuur. Dus het volgende onderzoek moeten ze maar eens meten of er respect voor elkaar is en of mensen met plezier werken ipv of er gediscrimineerd of geruzied wordt. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+