BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik zoek informatie m.b.t. het gebruik van COR-TEN staal,
o.a. op het vlak van;
- duurzaamheid
- bescherming tegen graffiti e.d.

Weergaven: 13064

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via Linkedin van Dick Ozinga, Project Engineer (sr):

"Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Corten_staal , zolang de roest niet elke keer wordt verwijderd is het redelijk duurzaam.
Wordt om die reden ook voor scheepscontainers gebruikt, maar dat maakt reparatie weer ingewikkelder omdat dat ook met cortenstaal moet gebeuren."
Reactie via Linkedin van John de Vries, eigenaar Faster Consultancy:

"In mijn tijd bij Haven Amsterdam hebben we dit toegepast voor de huisvesting (afgesloten "invaargarage/dok") voor de directieboot. Goed duurzaam, hoeft het niet te schilderen, maar kan wel. Dus ook niet bestendig tegen graffiti. De reactie van bedrijven in de omgeving varieerde van 'leuk object' tot smerige roestbak, want die uitstraling kan het dus ook hebben. Houd dus ook de omgeving in relatie tot vormgeving en toepassing in de gaten."
Reactie via Linkedin van Hans Josso, Student Coach @ BouwTalent Utrecht:

"Duurzaam is het wel, duur ook. (beide relatief, uiteraard). De eigenschappen maakt het zeer geschikt voor kunst- en institutionele toepassingen. Fijn hard materiaal om hele platen te buigen/zetten/laseren/plasma- of watersnijden. Zeer hufterproof. Kunstenaar Richard Serra is er bijzonder gek op.

Goed opletten bij bouwtoepassingen (gevels/objecten) of tuinen (niveau afscheidingen): De roest blijft namelijk niet braaf op het staal zitten... Graffiti houdt goed vanwege ruwheid oppervlak en is daarna alleen mechanisch te verwijderen.

Je gebruikt het vooral vanwege de uitstraling. Mochten de bovenstaande "nadelen" onoverkomelijk zijn: er zijn wel alternatieven, afhankelijk van wat je aan het maken bent. Gevelafwerking is namelijk met een vergelijkbare uitstraling van andere materialen (bijv. keramisch) verkrijgbaar! De hele range is op de markt - van blauwgrijs via vlekkerig geroest tot alle rode tinten. Ook de looks van ongelijkmatig geroest is verkrijgbaar. Een natuurlijk product met een vergelijkbare uitstraling is een bonte lei - ook in flinke platen verkrijgbaar, bijv. uit India.

Veel cortenstaal in diverse toepassingen is te zien in het Westerpark in Amsterdam.

Hans Josso (in eerdere baan productie manager voor ontwerper)"
Reactie via Linkedin van Marco Rampen, Projectmanager bij HBB Groep:

"Afgelopen jaar heeft HBB in Haarlem 9 woningen met Corten staal opgeleverd. http://www.hbbgroep.nl/bouw/projecten/in_uitvoering/korrels.php
De meningen over duurzaamheid lopen uit een. Van de montage tot de regio waar het materiaal wordt toegepast zijn hierop van invloed.
Zoals hierboven wordt aangegeven is het niet of nauwelijks tegen graffitti te beschermen. Wanneer Corten staal gereinigd moet worden zal het beschadigen wat de duurzaamheid verkort. Bovendien zal door het reinigen kleurverschillen en vlekken ontstaan waardoor de egale kleur, die men vaak voor ogen heeft, niet gehandhaafd kan blijven."
ik heb mnooie tegels met het uiterlijk zeer goed gecopieerd. duurzaam roest niet verder normaal te reinigen.
zal je vast niet bedoelen maar dat weet je het maar. tegels zijn in 60x60 en 60x1.20.

grt dick kol.

www.koltegels.nl
Corten staal ontleed de duurzaamheid aan het feit dat er een redelijk stabiele roesthuid. In droge omstandigheden blijft deze huid gioed intact
echter in het nederlandse klimaat zal er door regen steeds roest oplossen en van het element afdruipen dit geeft kans op schade bij passanten aan kleding
verder duurzamer dan ongeverfd normaal staal

groet
gerard hol
raadgevend ingenieur materiaalkunde
Reactie via Linkedin van Reinder Peterse, Adviseur bij PHBM:

"Met Corten staal is mijn ervaring dat je niet te grote oppervlakten moet bekleden met het staal (bijv. gevels e.d.). Ik kan mij één van de schakelstations van Nuon waarbij dit gedaan is: alhoewel het een subjectief begrip is kan ik mij niemand herinneren die ervan gecharmeerd was. Ook de architect vond het uiteindelijk tegen vallen.

Dit is een voorbeeld van een geslaagde (geheel mijn mening overigens, geen feit) toepassing: http://home.wxs.nl/~fluks4/wegen/b014/n928ieakw.jpg"
Ken je de publicatie "Weervast staal"van Bouwen met Staal?

Te bestellen via www.bouwenmetstaal.nl Ga naar publicaties.

Weervast staal kan gemakkelijk gereinigd worden van "graffitti kunst".

Succes met de verwerking van dat mooie materiaal!

Groet,

Rik van Thiel
Bouwen met Staal
Reactie via Linkedin van Theo Louwen, eigenaar van Louwen Consultancy:

"Corten staal"ontleent haar mechanische eigenschappen aan de toevoeging van Cu (koper).
Het element Cu geeft twee positieve effecten:
1 Het geeft een verbeterde weerstand tegen indeuken;
2. het geeft een goede corrosiewerende eigenschap.
Hiermee bedoel ik dat het staal wel roest, maar het roest niet door.
"Corten staal" word veel gebruikt voor (zee) containers."
Reactie via Linkedin van geert laarakker, eigenaar zebra architecten, atelier bouwkunde rotterdam:

"Er kleven wel wat nadelen aan Cortenstaal die de duurzaamheid niet ten goede komen:
• de oxidehuid is wel dichter dan bij bij normaal staal maar uiteindelijk niet stabiel, het materiaal komt langszaam maar zeker in het milieu terecht;
• hierbij komen naast ijzer ook koper, chroom, nikkel en fosfor in het milieu;
• het materiaal is nauwelijks recyclebaar;
• voor gevelbeplating is Cortenstaal relatief zwaar.
Reactie via Linkedin van Leo Vermaat, Sr.Directievoerder ABC Management Groep:

"De kolommen onder de luifel bij winkelcentrum Pizza in Eindhoven zijn vervaardig van Cortenstaal. Deze zijn behandeld tegen graffiti door het bedrijf De Gevelmeesters. Het aangebrachte product werkt goed en eventueel aangebrachte graffiti is goed te verwijderen.
Nadeel van het Cortenstaal is dat de kolommen bruine roest blijven afgeven en dit is zichtbaar in de bestrating onder de kolommen."
Reactie via Linkedin van Anita van Stiphout, commercieel manager Jack Muller BV:

"Naast het grote aantal reeds genoemde plussen en minnen tav de toepassing van Corten wordt in een eerdere reactie gewezen op mogelijke alternatieven met een vergelijkbare uitstraling. Goede prestaties op zowel visueel als ook technisch/functioneel gebied mag men verwachten van voorgelakt plaatstaal (coil coat). Bijkomstig voordeel is het aanzienlijk lagere gewicht waarmee men kan volstaan, wat ook voor de montage een voordeel is. In een gezamenlijke ontwikkeling kan men met coil coat vrijwel elk effect bereiken."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+