BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kennis van de markt is onontbeerlijk als het gaat om het kiezen van de juiste aannemer. Er zijn gelukkig veel goede en betrouwbare aannemers en er zijn helaas ook een aantal aannemers dat die vallen in de categorie “Cowboys". In deze blog wil ik mijn ervaring delen die ik heb opgedaan met de cowboys. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Maar één belang
De zogenaamde "Cowboys" hebben maar een belang en dat is het werk veilig stellen. Met een goedkope prijs proberen ze u te verleiden om uw handtekening te zetten onder een contract. Ze werken het liefst zonder een kritisch oog van een architect of een bouwkundige. Vaak bieden deze cowboys aan om voor u het tekenwerk te verzorgen. Daarvoor schakelen ze tekenbureaus in die ze naar hun pijpen kunnen laten dansen. Op die manier zetten ze het werk volledig naar hun eigen hand.

Cowboys leunen achterover

Aan de onderhandelingstafel zitten ze vol met wilde ideeën en lijken ze actief mee te willen denken voor een maximaal resultaat. Zodra ze de opdracht eenmaal binnen hebben gaan de cowboys achterover leunen. Ze komen niet met voorstellen hoe je e.a. het beste zou kunnen bouwen. Ze vragen alleen wanneer de tekeningen klaar zijn zodat ze kunnen gaan calculeren. Niet echt de houding die je mag verwachten van een bouwteam partner. Zodra ze de tekeningen binnen hebben gaan ze ermee de markt op om hun leveranciers uit te knijpen.

Daarna volgt vaak een bezuinigingsronde waarbij ze de regie het liefst in eigen hand houden. In deze fase verdienen ze hun geld. De architect wordt ervaren als een lastpost die je moet zien te lozen. Sommige opdrachtgevers gaan hier in mee en dan is het als adviseur erg lastig om je staande te houden. Zonder de steun van je opdrachtgever ben je als adviseur kansloos en kun je alleen maar toezien hoe de cowboys aan de haal gaan met je ontwerp.

Cowboys denken alleen aan zichzelf
De cowboys komen vaak met voorstellen om e.a. goedkoper te kunnen bouwen. Van al deze "verbeteringen" die zij doorvoeren krijgt u als klant vaak maar een fractie in geld terug. Tijd om na te denken geven de cowboys u niet. Door te roepen dat de bouw vertraging dreigt op te lopen zetten ze u enorm onder druk. Bij klachten geven zij veelal niet thuis. “Dat doen wij altijd zo” is hun weerwoord op al uw klachten.

Onmenselijk
Het werk wordt trouwens voor een groot deel uitgevoerd door ZZP'ers. Daar is op zich niks mis mee mits de cowboys deze arbeidskrachten fatsoenlijk zouden betalen. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet, de ZZP'ers worden tegen elkaar uitgespeeld en zo staan ze te werken voor tarieven die schommelen tussen de 10€ en 15€ per uur. Beter iets dan niets toch?

U als klant betaalt daar echter gewoon 30€ of 35€ per uur voor. Zo wordt er toch nog winst gemaakt en kunnen ze de staartkosten indrukwekkend laag houden. U zult begrijpen dat deze ZZP'ers uit pure noodzaak deze situatie accepteren maar dat ze echt geen lol meer in hun werk hebben. Tezamen met de hoge werkdruk ontstaan er onmenselijke situaties. Het kan niet anders dan dat dit ten koste gaat van de uitvoering.

Cowboys zijn achteraf bezien te duur
Uiteindelijk krijgt u een gebouw wat best nog wel lijkt op hetgeen is ontworpen maar de kwaliteit laat vaak te wensen over en u heeft er uiteindelijk veel te veel voor betaald. Niet zelden draait het dan uit op vervelende rechtszaken waarbij u als opdrachtgever zwak staat om dat er geen goede tekeningen en contractstukken zijn opgesteld. De cowboys zijn u steeds net een stapje voor. Ze weten exact hoe de juridische wereld in elkaar steekt.

Goedkoop is duurkoop
De cowboys lijken in eerste instantie stukken goedkoper te zijn maar dat is slechts schijn. Middels meerwerk krikken cowboys in een later stadium hun prijzen op. En wat ik net ook al aanhaalde, ze geven u veel te weinig terug voor de bezuinigingen die ze doorvoeren. Zeker als er geen goede tekeningen zijn, het bestek ontbreekt en u niet iemand naast u heeft staan die voor uw belangen opkomt kunnen de cowboys het erg bond maken. Het zal u duidelijk zijn dat u dit type aannemer beter kunt vermijden.

Niet allemaal cowboys
Maar gelukkig zijn het niet allemaal cowboys die aannemers. Ik ken genoeg betrouwbare bouwers die wel willen gaan voor kwaliteit. Aannemers die op een eerlijke manier een boterham proberen te verdienen. Aannemers die een actieve rol innemen en meedenken over de wijze van bouwen. Ze komen met nuttige alternatieven en werken open en transparant.

Met dat soort bouwers is het ronduit prettig werken. Dat vertaalt zich terug in een stukje kwaliteit. Samenwerken is nu eenmaal beter dan elkaar tegenwerken. Met deugdelijk advieswerk, zoals een goede set tekeningen en een bestek, is het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren. Dat voorkomt niet alleen fouten tijdens de uitvoering maar ook een hoop discussie over wel of geen meerwerk.

Hoe om te gaan met cowboys? (als u dat al zou willen)
Laat u dus niet wijsmaken door de cowboys dat u best zonder een architect of bouwkundige kunt. U kunt best zaken doen met cowboys maar dan is het erg belangrijk dat u één hecht front vormt met uw adviseurs. Mochten de cowboys proberen om een wig te drijven tussen u en één van uw adviseurs dan dient u te bedenken wat het belang is van de cowboys om deze wig te drijven. Het is bekend dat wanneer opdrachtgever en adviseurs 100% op één lijn zitten de cowboys indammen en zich gedragen als een mak lammetje. Een kwestie van geen ruimte geven.

Wie is er ook wel eens een cowboy tegen het lijf gelopen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Weergaven: 4275

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@ Jacques S: wat je zegt over deskundigen en hoe je je woorden kiest is wel erg generaliserend; natuurlijk zullen er tussen de deskundigen ook cowboys zijn die zo handelen maar dat kan je zeker niet van het merendeel zeggen.

@algemeen: ik las ook weer ergens in de reacties dat het met de lage prijzen heeft te maken.

wat te denken van de beunhazen die  geheel zonder concurrentie 'jonge en oude vrouwtjes'  een  drievoudige prijs aftroggelen?  Nee ik denk dat het maar weinig te maken heeft met lage prijzen. Mijn verbouwing was zeker niet tegen een lage prijs maar vertoonde wel ernstige vorm van cowboy-gedrag.

Verder ben ik het met iemand anders eens : het komt ook voor mij miljoenenopdrachten.

Ja, ik ben er een tegengekomen. Deze bouwer verbouwt en bouwt een praktijk (casco) in het zuiden des lands.
Tegen al mijn adviezen in zijn de opdrachtgevers toch met met deze cowboy in zee gegaan. Er was nog geen opdracht (wel soort van mini bouwteam: architect, ondergetekende en aannemer en hij had een globale kostenraming gemaakt) toen deze "respectabele" aannemer failliet ging. Ik heb toen de opdrachtgevers geadviseerd met een andere aannemer aan de slag te gaan. Helaas hebben zij hieraan geen gehoor gegeven omdat de tijddruk groot was (en is).
Ik heb mij toen teruggetrokken (immers zonder mandaat van de opdrachtgever sta je machteloos) maar op de achtergrond toch een en ander blijven volgen.
Het begon al met de open begroting, de klassieke trucjes, verrekenposten, schone grond als uitgangspunt, onduidelijke omschrijvingen, teksten als "het werk wordt uitgevoerd conform deze begroting"!!!! Etc.
Het contract is door deze "kwaliteitsaannemer" opgesteld (was toen zelf helaas op vakantie) en ondertekend door de opdrachtgevers. Ook hierin zaken als van toepassing verklaren van zijn algemene voorwaarden (dus geen UAV), teksten als opleveren volgens de afgegeven planning (welke?), geen boete bij te late oplevering, verrekenbare hoeveelheid wapening en ga zo maar door.
Inmiddels is deze aannemer al zo.n 13!!!! weken bezig, maar liggen de werkzaamheden zo'n 4 weken achter (en dan moeten de kozijnen en de prefab gevelelementen nog gemaakt worden en zijn deze werktekeningen nog niet ter controle aan de architect aangeboden).
Tijdens de bouw constateren zowel de architect als ik fouten (kolommen op de verkeerde plaatsen, koudebrug tussen fundering en vloer over de gehele gevel (maar dat valt wel mee, aldus de aannemer.....)) afwijkingen (onderzijde balklaag 15a20 cm te hoog tov peil) en bizarre bouwmethoden (eerst betonnen binnenspouw opmetselen en dan de voeg uitkrabben om de DPC in te werken (niet eens de voorgeschreven 6cm maar slechts 2 a 3 cm), niet uitvoeren constructieve controles.... en ga zo maar door
Deze horrorstory duurt nog voort, de eerste meerwerkrekeningen zijn inmiddels binnen.
Deze bouwer zal via mij nooit meer aan werk komen. Prutser eersteklas.

De facto ligt de grootste fout bij de opdrachtgevers. Zij "hebben het volste vertrouwen in deze aannemer (vriendje) want hij weet toch immers wat hij doet....... Adviezen mijnerzijds worden gezien als achterdochtig en negatief....

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+