BouwProfs

De bouw online verbonden.

 

De Nederlandse bouwsector is blij dat de crisis- en herstelwet ongeschonden door de Eerste Kamer is gekomen. Een woordvoerder van Bouwend Nederland noemde woensdagochtend de wet, die grote infrastructurele projecten naar voren haalt, ,,zeer welkom''.

De 58 projecten die nu op stapel staan, leveren de bouwsector 3 tot 4 miljard euro aan omzet op, aldus de zegsman. Ook zullen ze ,,enkele tienduizenden arbeidsjaren'' aan werk opleveren, zo zei hij. Om hoeveel banen het gaat, is nog onduidelijk.

Door de economische neergang hebben zo'n 40.000 tot 50.000 werknemers in de bouw hun baan verloren. In eerste instantie ging het vooral om zzp'ers en uitzendkrachten, maar momenteel zijn ook vaste werknemers aan de beurt.

Bouwend Nederland noemt het vervelend dat de Eerste Kamer zo lang heeft gesteggeld over de wetgeving. ,,Maar nu overheerst het aangename gevoel dat de wet is aangenomen.''

BouwProfs hoort graag de meningen uit het veld.

Hoe blij bent u dat de crisis en herstelwet er door is? Welke veranderingen verwacht u voor de branche en voor uzelf?

Weergaven: 127

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het werd tijd! De schade, ontstaan door de vertraging, kan niet meer worden goedgemaakt. Desondanks is het goed dat er nu eindelijk een besluit ligt. Als ontwikkelaar van nieuwe energie technologie zijn we door de crisis flink op achterstand gezet. Wellicht dat de crisis er ook toe heeft geleid dat de bouwsector tot vernieuwende inzichten is gekomen en bereid met meer ambitie vernieuwing toe te staan om grootschalige energiebesparing in de gebouwde omgeving mogelijk te maken. De klimaatdoelstellingen worden voorlopig niet gehaald. Er liggen dus vollop mogelijkheden om, onder meer met de crisis en herstelwet, die achterstand met nieuw elan weg te werken.

Frans Hendrikx/ Xsorb eco technology
Zie hieronder !!

Bron: http://www.sp.nl/economie/nieuwsberichten/7468/100319-linkse_samenw...

19-03-2010 • De regering had er dinsdag een debat van meer dan twaalf uur voor nodig om een meerderheid van de Eerste Kamer te overtuigen van de Crisis- en Herstelwet. Harde cijfers over de werkgelegenheid en de versnelling van de uitvoering kon het kabinet echter niet geven. De SP-fractie stemde dan ook tegen.

SP-senator Arjan Vliegenthart: “Deze wet ontneemt burgers inspraak, maar of hij werkt tegen de crisis weten we niet. Wat we wel weten is dat dit jaar bij geen enkel project de schop in de grond gaat. In 2010 helpt deze wet geen enkele bouwvakker aan het werk. En wat daarna gebeurt weten we gewoon niet- dat moest premier Balkenende ook erkennen. Door de wet zo op te tuigen, zijn de uitwerkingen ongewis en heeft de regering de kans laten lopen om echt wat aan de economische crisis te doen.”

Met de Crisis- en Herstelwet wilde de regering Balkenende vorig jaar daadkracht tonen. Een groot aantal vaak infrastructurele bouwprojecten is bijeen gebracht in één uiterst complexe wet. Maar experts lieten weinig van de wet heel. Vliegenthart: “Balkenende is horende doof geweest. Doof voor de Raad van State, doof voor de experts, doof voor de maatschappelijke organisaties. De drang, welhaast ijdelheid om een groots voorstel te presenteren heeft het gewonnen van de nuchterheid om praktisch processen te versnellen. Spijtig dat een meerderheid van de Senaat onder politieke druk van een demissionair premier is omgegaan.

Opmerkelijk was het in debat de rol van de PvdA. Nadat de hele linkse oppositie de hele dag kritisch was geweest, stemde de sociaal-democraten aan het einde van het debat voor het wetsvoorstel. Vliegenthart: “Ik kan er met mijn verstand niet bij. Woordvoerder Meindertsma noemde het gegoochel van de premier over arbeidsplaatsen “een sprookje” en vond met ons dat de wet veel te ver ging in het ontnemen van inspraakrechten. En dan toch instemmen met de wet. Hier heeft politiek opportunisme het toch echt gewonnen van het gezonde verstand. Klaarblijkelijk is de PvdA na de val van het kabinet nog niet verlost van de destructieve drang om keer op keer twijfel te zaaien over de eigen politieke betrouwbaarheid. Heel erg jammer en nogal dom.”
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, uitvoerder BAM:

" Op zich ben ik er wel gelukkig mee dat deze wet niet controversieel is verklaard en dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. Teleurstellend vindt ik het wel dat er onder deze wet voornamelijk infra projecten loskomen en niet de gehele bouwsector profiteert. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Andre Rommers, Projectleider BAM Techniek:

" Het zijn zeker goede berichten voor Bouwend Nederland maar zoals Joost het zegt, voor een bepaalde markt is dit en niet de gehele bouwsector.
Ik denk dat een groot gedeelte voor Infra projecten zijn. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+