BouwProfs

De bouw online verbonden.

Snel, goedkoper en flexibel. Het zijn een paar argumenten voor opdrachtgevers om steeds vaker voor kleinere bouwbedrijven te kiezen. Zzp'ers in de bouw vallen niet onder de bouw CAO en dat scheelt financieel een slok op een borrel.

Uit onderzoek van Werkspot blijkt dat de bouw zzp'ers bij ruim 3 op de 4 klussen collega zzp'ers inschakelen. De samenwerking wordt dus massaal opgezocht waardoor de klussen ook steeds groter en omvangrijker worden. De grotere bouwbedrijven bekijken deze ontwikkeling ondertussen met argusogen. Armoede van de toekomst noemde een directeur van een groter bouwbedrijf met vast personeel het zelfs. Daarmee verwijzend naar de veel zzp'ers in de bouw die niets geregeld hebben qua verzekeringen en pensioenopbouw en die daardoor zichzelf stukken goedkoper in de markt zetten dan hun grotere broeders.

Weergaven: 548

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat heeft de bouw aan zich zelf te danken en aan de crisis, iedereen is plat gezegd de laatste 5 jaar de straat op geflikkerd en zoekt werk , dan maar als zeper. Lijkt mij vrij logisch en dat ze de grote bouwbedrijven beconcurreren vind ik ook niet vreemd, dan zullen de grote jongens zich moeten beraden over hun andere voordelen.

De werkgevers zijn niet zuinig op hun kapitaal: het vakbekwame personeel. Dat werd in een bedrijfsbusje naar de Kamer van Koophandel gereden om zich even als zelfstandige te laten inschrijven. dan kon er goedkoper gewerkt worden en men was flexibel: geen werk geen geld. Ook werkgeversbestuurders deden daaraan mee.

Nu zitten diezelfde werkgeversbestuurders met een ander probleem. De potjes en fondsen worden niet meer gevuld terwijl die voorheen overliepen. Miljoenen subsidies gingen en gaan vanuit die fondsen naar werkgevers en werknemersorganisaties. Daarom zullen er toch weer CAO's worden afgesloten en voorgedragen voor AVV waarbij natuurlijk gezocht zal worden naar manieren om de ZZP'ers ook te laten bijdragen aan de vele potjes en regelingen waaronder pensioen. Collectieve verzekeringen met een winstaandeel voor de organisatie bij een marktconform tarief en een magere dekking. Terwijl het pensioenfonds Bouw natuurlijk iedereen in de bouw een prima polis zou kunnen bieden.

De vakopleiding ziet de O&O pot kleiner worden en is nu voor een belangrijk deel aangewezen op de ESF subsidies voor vakopleiding. Dat is triest voor de vakopleiding maar daarmee was het al langer triest gesteld.

De overgebleven vakman zzp'er is prima in staat gebleken om zich op eigen benen door de crisis te werken en moet zich maar eens verdiepen in de ware bedoeling van de zich nu opeens bezorgd voordoende werkgevers. Alles draait om geld.

De nieuwe slavernij. Een voorbode voor vele andere sectoren. "Winnaar" is degene die met de minste kapitaalsinzet het meest weet te verkopen. In de negentiger jaren zagen we het bij Nike, Hilfiger, Coca Cola, Starbucks, Wall-mart en al die andere "top"-bedrijven. Nu komt het dichterbij: Delhaize, Ahold, Toys 'R Us, KLM, de bouw, de zorg, het recht: uitkleden tot op het bot en de "waarde voor de aandeelhouders" hoog verklaren.

Henry Ford had het goed gezien, evenals Wim van der Leegte: als niemand je producten kan kopen, wat heb je dan aan je productie? Het duurt even voordat dit breed wordt ingezien. Voorlopig is de wereld in handen van de beleggers. Hoe zouden we daar iets aan kunnen doen? Fair4all bestaat, maar zonder deelname doen we "niks".

Begrijpelijk want we kijken toch allemaal naar onze portemonnaie. Helaas is het de zzp'er die aan het korste eindje trekt. Wat doet die aan verzekeringen, pensioen opbouw?

De consument is hier appels met peren aan het vergelijken. Doreth Eijkens zei:

Begrijpelijk want we kijken toch allemaal naar onze portemonnaie. Helaas is het de zzp'er die aan het korste eindje trekt. Wat doet die aan verzekeringen, pensioen opbouw?

De consument is hier appels met peren aan het vergelijken. 

Ik denk dat de zzp'er wel degelijk de nodige verzekeringen heeft afgesloten. Men laat meestal de administratie verzorgen door een financieel adviesbureau en die bemiddelen ook in verzekeringen en zullen op zijn minst hun client adviseren daarover.

Waarop baseert men de stelling dat een zzp'er onverzekerd opereert?

Er zijn veel zzp'ers lid van zzp afbouw die onder de vlag van de FNV opereert en ook zijn er veel leden bij de OZP afbouw die onder de werkgeversorganisatie NOA opereert. Beide organisaties bieden een breed verzekeringspakket aan tegen marktconforme prijzen en daardoor is niet iedereen bij die organisaties verzekerd. Daardoor lopen die organisaties inkomsten mis.

De consument koopt op kwaliteit/prijs verhouding.

Elke ondernemer moet zijn zaakjes regelen. Er zijn ook veel niet-zzp'ers slecht verzekerd. Maar de markt heeft veel  te weinig belangstelling voor kwaliteitsborging zoals bijvoorbeeld het Afbouwkeur van de afbouwbranche waarbij dit allemaal keurig geregeld is.

Pensionopbouw niet nodig

Tot je zeventigste of tachtigste werken tot je er bij neervalt. 

à la Tommy Cooper . Cooper was een ware workaholicjacques serle zei:

Pensionopbouw niet nodig

Tot je zeventigste of tachtigste werken tot je er bij neervalt. 

à la Tommy Cooper . Cooper was een ware workaholic

Dat is ook een vreemde voorstelling van zaken: hoeveel mensen haalden nog hun AOW gerechtigde leeftijd bij hun baas? En tegenwoordig tot je zeventigste werken is al redelijk realistisch. Daar hoef je ook niet dood bij neer te vallen. Pensioensparen? Ja natuurlijk. Alleen ben ik vreselijk belazerd door de verzekering en daar rekende je vroeger niet op. Dus zijn we nu voorzichtiger. Ligt allemaal wat genuanceerder.

JPdV : Alleen ben ik vreselijk belazerd door de verzekering

De grote collectieve overeenkomsten waren financieel toch veiliger.
Eind zeventiger jaren is er langzamerhand een einde gekomen aan de solidariteit.
van het IK tijdperk tot "het grote graaien"
Ik wil niet pessimistisch zijn maar ik denk dat het alleen maar erger wordt.
Er zal goed gekeken moeten worden of de zzp'er in staat is de grote klus te klaren.
Cynisch :-) met nog meer incapabele ambtenaren en toezichthouders.
Maar die waren er vroeger ook al.

 

 

Nog meer over dit onderwerp.:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyoto-protocol 

http://www.pvvnoordbrabant.nl/index.php/19-fj-related/opinie/1282-h... 

Zonne panelen of isoleren.

Regelmatig zet men mij weg in een "bazig-verkeerde hoek" grappig is hoe men verleden heden en toekomst door elkaar haalt.

Wat wil men nu eigenlijk...Dit is het uiteindelijke gevolg van de politieke drang om het ontslagrecht te vereenvoudigen, algemene flexibilisering etc. etc. Vaste banen verdwijnen of zijn totaal niets meer waard. De bouw crisis heeft daar ook nog flink aan bijgedragen en zie daar het eind resultaat. Wil je in Nederland nog aan de bak komen als bouwvakker kan je kiezen uit voor een uitzendbureau werken ( waar je ook de zzp hoek in wordt gedreven) of maar als zzp'er te beginnen. Nogmaals we hebben deze ontwikkelingen zelf in de hand gewerkt door a. de VVD te laten regeren b. geen massale protesten te laten horen bij de complete afbraak van het sociale systeem van Nederland.

Het klinkt vreemd maar het zijn juist de socialisten die de sociale voorzieningen het meest afbreken.

Van Poolse ZZP`ers  tot Europa zet je poorten nog maar wijder open voor de zogenaamd zielige.

We zijn straks zoals hun nu zijn en zij zitten op onze plaats.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+