Steeds vaker hoor ik dat bouwbedrijven, levernaciers maar ook handelaren zich moeten verantwoorden mbt duurzaam ondernemen. Wat is de prestatie op dit gebied. Is de bouw hier al klaar voor? Waar kijken we dan naar? Het product afzonderlijk of het totale levenstraject van een product?
" Goede discussie! Wel zou ik (en misschien vele anderen) graag willen weten of de ontwikkeling door met name de leveranciers en handelaars als positief gezien wordt, en ook positief opgepakt wordt? Wordt er binnen deze groepen daadwerkelijk al actie ondernomen op dit gebied? (wellicht is dit voor een volgende stelling, maar goed.....)
Wij zijn naast leverancier ook bouwbedrijf en zullen alles uit de kast trekken om op een zo'n verantwoord mogelijke manier een bouwwerk te realiseren. Hierbij worden de produkten het best beoordeeld op de LCA. Binnen de bouw is het nog niet mogelijk om alle produkten binnen een C2C verhaal te krijgen maar pogingen hiertoe kan ik van iedereen waarderen. (70 % van al het afval wordt door de bouwindustrie geproduceerd!!.)
Kijken naar het produkt alleen los van de LCA is absoluut niet voldoende. Denk aan bijvoorbeeld produkten die het levenslicht zien door een energievretende en vervuilende manier en daarna welliswaar keurig continu gerecycled kunnen worden maar moet je je dan niet gaan afvragen of we ons zelf (of erger nog : anderen) niet voor de gek aan het houden zijn? "
Op micro niveau constateer ik dat juist veel onderaannemers en leveranciers in toenemende mate anticiperen op gebied van duurzaamheid. Sommige omdat zij zich hiertoe door (overheids-)opdrachtgevers gedwongen zien , anderen juist omdat zij hier op lange termijn toekomst in zien.
Echter maken leveranciers en onderaannemers slechts een deel uit van de bouwketen en is daarmee nog niet de hele keten duurzaam te noemen. Dit vergt veel van de hele organisatie/aannemer op het gebied van kennis, energie en investeringen en vooral een cultuuromslag. Leveren al deze inspanningen ook meetbare resultaten op?
Tot op heden hebben wij die vraag steeds negatief moeten beantwoorden.Pas als wij echt toegevoegde waarde kunnen leveren zal men hier de energie voor vrij maken.Ook onderschrijf ik de gedachte van Edwin, dat wij ons zelf dan niet voor de gek dienen te houden met oneigenlijke produkten.
Binnen Isover kan ik zeggen dat deze ontwikkeling absoluut als positief wordt gezien. Er wordt inderdaad gekeken naar de LCA, welke invloeden zijn er op het milieu en omgeving. Gesloten watersysteem, beperkte afvalstromen zijn hier voorbeelden van. Mijn inziens zullen hier steeds meer leveranciers naartoe gaan en pas kan kunnen we de uitkomst van een LCA tegen elkaar wegzetten en dus ook op waarde inschatten.
Of andere leveranciers en handelaren zo ver zijn is voor nu de vraag, maar dat zij er naar toe gaan (en moeten) werken is zeker het geval. Vermoedelijk zal het eea momenteel beperkt worden door de moeilijke tijd van nu, het is geen tijd om te investeren (of juist wel??).
Vraag blijkt inderdaad of alle inspanningen die nu of in de toekomst worden genomen meetbare resultaten opleveren. Het resultaat meetbaar maken in extra omzet lijkt mij heel lastig. De stappen kosten veel energie en geld en zal dus om de een of andere wijze gestimuleerd moeten worden. Bij mij leeft het idee dat LCA op de VCA 'wijze' toekomst zal hebben, maar of dat al op korte termijn is valt te bezien.