De bouw online verbonden.
Op telegraaf.nl stond deze week te lezen dat de importeurs van hout meer duurzaam hout willen invoeren. Er is echter een probleem, de klanten zijn niet bereid er extra voor te betalen. Dit staat in het jaarverslag van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).
Er is dus meer aanbod dan vraag, dan zegt een logische marktwet dat de prijs omlaag gaat. De hout branche ziet zich geconfronteerd met een markt die niet extra wil betalen voor duurzaam hout. Is dit nou een typisch geval van een kans, of van een bedreiging? En welke maatregelen moeten nu echt genomen worden, om de vraag te laten toenemen?
Tags:
@ Jeroen en Ina: Helaas de geest is al enige tijd uit de fles. FSC is opgericht door NGO's en milieu markt- partijen, o.a. WNF. Dit fenomeen heeft er voor gezorgd dat PEFC, als tegenbeweging, werd opgericht door de traditionele marktpartijen (handel en industrie). Het marktaandeel FSC in NL is volgens FSC overall al ca 20 %. Men wil binnen 3 jaar naar 30 %. PEFC ontwikkeld zich nu razendsnel. Niettemin duurt het nog wel een jaar of 15 voordat al het hout duurzaam verantwoord is geproduceerd en is voorzien van een transparant traceringssysteem.
Op zich zijn de ontwikkelingen prima, nu houden we tenminste rekening met de bossen. Nu nog de waarde bepaling daar aan toevoegen . De overheid zou meer flankerend beleid moeten uitoefenen, bv TPAC toetsing binden met het nieuwe bouwbesluit. Daarnaast we lezen vandaag dat de EU gaat zorgen voor de import van uitsluitend traceerbaar legaal hout. Weg met illegaal hout, dat verziekt de prijs. En zet als handel dan een premium op legaal hout welke ten goede komt aan verantwoorde boscertificering. Dan zijn we ook nog eens MVO bezig.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door