BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke eisen worden gesteld aan daglicht toetreding binnen bestaande bouw?

Ik heb een vraag over een kozijnrenovatie in een appartementencomplex uit 1983 en de minimale eisen die hierbij worden gesteld aan daglicht toetreding.

De woningen zijn voorzien van rank geprofileerde aluminium schuiframen en puien. In het kader van het energieneutraal maken van de woningen gaat de sociale woningbouwvereniging de woningen voorzien van nieuwe kozijnen, ramen en deuren.

Vanwege 'gebrek aan geld' en 'vervangingsbeleid' zet men in op vervanging door kunststof profielen. Het gevolg zal zijn bredere profielen en dientengevolge een substantiële reductie van het netto glasoppervlak.

Veel woningen hebben nu al een vrij beperkte daglichttoetreding. Mag de woningbouw kiezen voor een oplossing die een verdere reductie van lichttoetreding zal veroorzaken? Is er bouwregelgeving die eisen stelt aan lichttoetreding in bestaande bouw, en zo ja welke?

Deze vraag is gesteld in de BouwProfs Linkedin groep door Erwin Hillebrand.

Weergaven: 689

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ja, natuurlijk moet het ergens aan voldoen...

Het moet voldoen aan bouwbesluit bestaande bouw. Maar ook aan de eisen ten tijde van de verlening van de vergunning verleend in 1983.

In het bouwbesluit staat: tenminste 0,5 m2 per verblijfsruimte.

Nou nog even kijken in de model bouwverordening (MBV) wat er staat over bouwen in 1983... Wie of wie heeft nog een MBV uit 1983? Kijk ook eens op de oorspronkelijke bouwtekeningen.

Overigens: Kunststof? NIET DOEN!

Wellicht is vacuüm glas een betere (en goedkopere) oplossing in dit geval. Door de dunne opbouw van Fineo vacuüm beglazing past dit isolatieglas doorgaans in de bestaande kozijnen. De isolatiewaarde van het glas is gelijk aan drievoudig isolatieglas. Doordat de woningcorporatie de kozijnen niet hoeft te vervangen komt de totale investering lager uit. En met meer daglicht!

Reactie via de BouwProfs Linkedin groep van Synergy Glas BV

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+