BouwProfs

De bouw online verbonden.

Er moet meer aandacht komen voor betere toegankelijkheid van nieuwe bouwprojecten.

In de BouwProfs Linkedin groep vraagt ir. Johan Grootveld om aandacht voor een betere toegankelijkheid van nieuwe bouwprojecten. Johan vindt dat de toegankelijkheidseisen in het Bouwbesluit onvoldoende garantie bieden dat nieuwe bouwprojecten inderdaad ook integraal toegankelijk zijn.

Johan spreekt uit ervaring, hij voert regelmatig toegankelijkheidschecks uit bij veel nieuwbouwprojecten. 'Zolang zaken als toegankelijke balkons en voldoende ruime badkamers in "levensloopgeschikte" woningen geen harde eisen van gemeente of opdrachtgever worden, zal dit niet veranderen', zegt Grootveld.

Houd jij je ook bezig met dit onderwerp? Heb je een mening over het beter toegankelijk maken van woningen? Reageer dan op deze discussie.

Weergaven: 370

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Johan,

Ik ben het helemaal met je eens. Veel nieuwbouwprojecten zijn dan wel "levensloopgeschikt" maar dat wil nog niet zeggen dat de woningen voor iedereen toegankelijk zijn. Vaak wordt er bij appartementen vergeten om de deuren van de galerij naar het trappenhuis automatisch te laten openen zodat rolstoel- of scootmobielgebruikers deze deur niet of moeizaam zelfstandig kunnen openen. Ook wordt er veelal niet gedacht aan een opstelplaats voor een scootmobiel met daarbij een oplaadpunt etc. Het is bovendien belangrijk om de inrichting van de omgeving rond de woning mee te nemen in de beoordeling. Helaas kan een woning dan wel toegankelijk zijn, maar wordt er bij de inrichting van de buitenruimte niet altijd rekening gehouden met de toegankelijkheid voor iedereen. De plaats van de openbare verlichting, rolstoeloprit etc. kan vaak het verschil maken.  

Bianca

Ook helemaal eens.
Er zijn flats waar de galerij zo smal is dat er alleen zijwaarts voor
bewogen kan worden.
Dat zal wel als vluchtroute bedoeld zijn.
Maar naar mijn idee moet je gewoon met een personenauto voor de deur
kunnen rijden. Zo breed.
Zal wel iets prijstechnisch zijn.

 

Helemaal mee eens! Wij, als MCS Keuken & Comfort, hebben hierop ingespeeld door de MCS Multistalling bijvoorbeeld te ontwikkelen. Deze zorgt ervoor dat de gebruiker van bijvoorbeeld een scootmobiel deze niet in het gebouw zelf hoeft te stallen en op te laden maar in de Multistalling.

Hij kan overal neergezet worden en is door zijn geringe afmeting ideaal voor mensen met ruimtegebrek.

De scootmobielstalling is voorzien van een op afstandsbediening aangedreven vloer die in uitgeschoven toestand functioneert als oprijplaat. Hierdoor hoeven mensen niet in de kluis te kruipen en kunnen de maten uiterst gering blijven. 

Bijlagen:

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+