BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gaat bionica het werken op de bouwplaats gezonder en veiliger maken dankzij het exoskelet?

Lezers van boven de 45 jaar kennen hem nog wel, de man van 6 miljoen. Lee Majors kroop in die tv-serie wekelijks in de huid van Steve Austin die na een vreselijk ongeluk 'herbouwd' werd dankzij de inzet van bionica. Steve kon ineens onmenselijke dingen zoals een auto met 1 hand optillen of ineens over een muur van 3 meter hoog springen. Vol bewondering zat ik daar als tiener naar te kijken. Mooie bedacht toendertijd maar zo heel erg science fiction zijn dergelijke ingrepen niet langer.

Exoskelet maakt werken op bouwplaats minder inspannend

Misschien zien we straks op de bouwplaats bouwvakkers dezelfde capriolen uithalen. Het eerste bionische pak speciaal ontwikkeld voor de bouw is namelijk in aantocht. Ok, toegegeven, we zullen bouwers niet ineens over muren heen zien springen. Maar dit pak, een exoskelet geheten, gaat het werken op de bouwplaats wel veel minder inspannend en veel efficiënter maken.

Zo kan er met dit pak straks heel eenvoudig gewerkt worden met zware bouwmaterialen en gereedschap. Het boven de macht werken met apparaten zoals slijptollen en boormachines is straks letterlijk een bovenmenselijke inspanning die de gebruiker in kwestie geen enkele moeite meer zal gaan kosten. En wat te denken van het ziekteverzuim dat gepaard gaat met het zware werk op de bouwplaats? Ook dat behoort hiermee straks voor een behoorlijk deel tot het verleden. Tenminste... als we de makers van het pak mogen geloven. En dat is niet de eerste de beste. Ekso Bionics ontwikkelde eerder dergelijke pakken voor mensen die in een rolstoel zitten zodat deze mensen kunnen staan en in sommige gevallen zelfs kunnen lopen. Het mooie van dit pak is dat het volgens de makers straks geen elektriciteit of batterijen nodig heeft om te kunnen functioneren. Een enkele veer en wat tegengewichten zijn voldoende om het exoskelet in beweging te zetten.

Het pak is straks te verkrijgen in diverse maten. De kosten alsmede de datum van introductie van het exoskelet voor de bouw zijn nog niet bekend.

Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Vind je het kansrijk? Zou je het zelf overwegen te gebruiken?

Weergaven: 1247

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+