BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gelooft u in snellere bouwprocedures door nieuwe gedragscode?

Bouwers en ontwikkelaars kunnen voortaan werken met een speciale gedragscode waardoor ze niet meer iedere keer een ontheffing van de Flora- en faunawet hoeven aan te vragen.
Daarnaast kunnen ze met een abonnement op de Nationale Databank Flora en Fauna voorkomen dat projecten vertraging oplopen door de onverwachte aanwezigheid van beschermde soorten op het bouwterrein.

Namens minister Gerda Verburg van LNV hield secretaris-generaal André van der Zande eind vorige week in Wassenaar de goedgekeurde gedragscode Flora- en faunawet van Bouwend Nederland en de Neprom officieel ten doop. Ook sloten de eerste bouwbedrijven een abonnement af op de Nationale Databank Flora en Fauna van de Gegevensautoriteit Natuur.

Bedrijven die aantoonbaar op basis van de codes werken, genieten voortaan een vrijstelling van bepaalde verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet. Bij regelmatig terugkerende werkzaamheden zoals het bouwrijp maken van een terrein of slopen of renoveren van panden hoeven ze geen ontheffing meer aan te vragen bij het ministerie van LNV.

Het hele artikel vindt u hier: http://ow.ly/15T5pj

Wat vindt u, gelooft u dat deze nieuwe gedragscode zal leiden tot snellere bouwprocedures?

BouwProfs is benieuwd naar uw mening.

Weergaven: 80

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Reinoud Kleijberg, Hoofd Adviesgroep Natuur & Archeologie, ARCADIS via Linkedin:

Ik geloof daar zeker in. Mijn bedrijf ARCADIS heeft een belangrijke rol gespeeld in de voorbereiding van deze gedragscode. Vanuit een intensieve adviespraktijk m.b.t. de flora- en faunawet rondom ontwikkel- en bouwprojecten zien we dat de belangrijkste oorzaken van trage procedures liggen bij een te late start met het verkrijgen van de benodigde gegevens, én de trage afhandeling van ontheffingsverzoeken bij het ministerie van LNV.
De gedragscode geeft een duidelijk handvat aan de initiatiefnemer om in de voorbereiding van zijn project op het juiste moment de goede stappen te nemen. Ondertekening van de gedragscode vergroot ook de awareness bij de initiatiefnemer: hij moet zorgvuldige omgang met beschermde flora en fauna in zijn bedrijfsvoering implementeren. Dat vraag wel enkele investeringen in de opstartfase, maar kan uiteindelijk bij individuele projecten veel winst in tijd en geld opleveren. Daarnaast kan in veel gevallen de ontheffingsprocedure worden overgeslagen, omdat toepassing van de gedragscode voorziet in een vrijstelling.

Reinoud Kleijberg,
Hoofd Adviesgroep Natuur & Archeologie, ARCADIS

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+