BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gemeenten kunnen nu sneller bouwen dankzij nieuw stappenplan.

Gemeenten kunnen van nu af aan bij grote, complexe bouwprojecten gebruikmaken van een stappenplan waarmee zij enorm veel geld en tijd kunnen besparen.

Op een complex bouwwerk, dat nu tien tot vijftien jaar duurt, kan het stappenplan een tijdsbesparing van vier jaar opleveren. 'Dat scheelt miljoenen euro's aan investeringsbeslissingen, ambtenarenuren en bestuurlijk overleg', zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die dat stappenplan heeft laten opstellen.
 Het vandaag gepubliceerde stappenplan is 'een soort praktische uitwerking van de Crisis- en Herstelwet', zegt Marco Lurks, een van de auteurs en specialist omgevingsrecht bij de VNG.

Hulp aan gemeenten
De Crisis- en Herstelwet werd op 31 maart 2010 van kracht. Die voorlopig tot 2014 geldende wet moet ervoor zorgen dat juridische procedures korter worden, waardoor bouwprojecten sneller kunnen worden uitgevoerd, om daarmee de economie uit de crisis te stimuleren.
 'Met de Crisis- en Herstelwet ben je er nog niet. We zagen dat we gemeenten ook moeten helpen en daartoe maakten we een stappenplan. En dat is niet alleen bruikbaar voor projecten in de Crisis- en Herstelwet, maar voor alle wat complexere ruimtelijke projecten op lokaal niveau.'

Discussies voorkomen
 Kern van het stappenplan is een projectindeling die keuzes beter moet vastleggen. 'Nu wordt vaak tijdens de uitvoeringsfase nog gediscussieerd over nut en noodzaak van een project', aldus Lurks. 'Dat werkt enorm vertragend. Ook wordt er dan nog gediscussieerd over binnen welke grenzen het project moet worden uitgevoerd.'
Het stappenplan gaat uit van de 'coördinatieregeling' in de Wet Ruimtelijke Ordening die het mogelijk maakt om een bestemmingsplan en allerlei benodigde vergunningen in een keer bij de Raad van State af te kaarten binnen zes maanden, in plaats van de gebruikelijke drie tot vier jaar. 'Die regeling wordt door gemeenten vaak over het hoofd gezien, en bijna niet toegepast', zegt Lurks.

Medewerking overige overheden
 Ook wijst het stappenplan op het voordeel hoe gemeenten zich via de Crisis- en Herstelwet kunnen verzekeren van de medewerking van provincies, waterschappen en het Rijk bij een lokaal project van nationale betekenis. Die overheden moeten volgens die crisiswet meedenken om het project uitgevoerd te krijgen. Ook brengt het stappenplan binnen de gemeenten de bestuurlijke en de juridische voorbereiding van een project bij elkaar. 'In een gemeentehuis kunnen die afdelingen behoorlijk langs elkaar heen werken', zegt Lurks.

Weergaven: 92

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+