In
De Telegraaf van 18 oktober staat te lezen dat de Nederlandse economie vastloopt door een nijpend tekort aan goed opgeleid personeel. Binnen enkele jaren kan dat tekort volgens het zwartste scenario oplopen tot 300.000 man.
Nederland wordt tot overmaat van ramp veel sneller en harder dan omringende landen getroffen door een personeelstekort, omdat we veel slim werk hebben. Juist in een kenniseconomie is goed personeel van vitaal belang. De economie in ons exportland trekt in de regel vroeg aan. De vraag naar goed personeel zal na de huidige recessie dan ook exploderen.
Natuurlijk is er een tekort aan goed opgeleid personeel, in de toekomst zal dit tekort naar mijn mening nog verder oplopen. Dit zal ook gelden voor de bouwbranche.
De volgende problemen doen zich volgens mij in onze branche voor:
Er wordt niet altijd gekeken naar het juiste profiel bij de aanstelling van werknemers; voor belangrijke functies worden vaak te lichte en onervaren mensen ingezet;
Een groot probleem is dat bedrijven / personeelfunctionarissen veelvuldig gebruik maken van detachering bureaus, deze bureaus vragen over het algemeen een veel te hoge marge waardoor er veel te weinig geld over blijft voor de functionaris die aangesteld moet worden.
Het is logisch dat door bovenstaande veel goede mensen een andere invulling geven aan hun werksituatie, men wordt zelfstandig of gaat totaal wat anders doen buiten de bouwbranche. Verder schiet de aandacht voor de oudere werknemer in veel gevallen tekort, men heeft de stelling dat deze mensen niet voor verandering zijn en te weinig productief zijn wat totaal onterecht is. Juist de oudere werknemer kan door zijn ervaringen een geweldige bijdrage leveren aan de resultaten van de onderneming en de vorming van jonge werknemers.
Ik denk dat we goed moeten opletten hoe we met onze werknemers omgaan, indien wij het in een aantal gevallen fout blijven doen dan worden bedrijven hier zeker, zoals altijd, op afgerekend.
In het artikel in De Telegraaf wordt door een aantal deskundigen gepleit voor een omslag in het denken over personeel. Bedrijven zouden er goed aan doen een extra stoel aan de directietafel in te ruimen voor het hoofd personeelszaken. Of zoals deze pleitbezorgers het noemen: de chief human recourses officer (CHRO).
Herkent u als bouwprof de bovenstaande situatie? Of bent u een andere mening toegedaan? Ik hoor graag uw reactie.